İdrarda Mukus Görülmesi, İdrarda Mukus Değeri Kaçtır?

İdrarda Mukus Nedir Neden Olur Nasıl Geçer?

0 25.823

İdrarda Mukus Nedir?

İdrar vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan ve böbrek tarafından üretilen bir çeşit vücut sıvısıdır. Sağlıklı bir bireyin idrarında bazı maddeler bulunmaktadır ancak bazı maddeler vardır ki idrar içeriğini değiştirebilir ve bazı maddelerin yok olmasına sebep olabilir. Mukus da bu maddelerden biri olup böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ülseratif kolit ve iltihabi bağırsak sendromu sebebiyle oluşabilir.

İdrarda Mukus Nedenleri;

Normal Bir Durumdur

İdrarda biraz mukus olması oldukça normal bir durumdur. Mukus; idrar yolu boyunca olan mikropların temizlenmesine, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonu gibi olası sorunları önlemeye yardımcı olur.

Özellikle de yumurtlama ve adet döneminde eğer az oranda mukus oluşursa, bu oldukça normal bir durumdur. Çoğu vakada bu fark edilmez çünkü mukusun kendi refraktif özellikleri vardır.

Enfeksiyon

İdrarda mukusun öncellikli sebebi bakteriyel enfeksiyondur. Bu enfeksiyon mesane, böbrekler, üreter ve üretra gibi boşaltım sisteminin herhangi bir yerinde olabilir. Enfeksiyon yaşayan kişiler idrara çıkarken acı ve rahatsızlık hissi yaşarlar.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (özellikle klamidya ve gonore) idrarda mukus oluşumuna neden olabilir. Klamidya, mukusun beyazımsı bir renk almasına neden olur. Gonore de mukusun sarı renk almasına sebep olacaktır.

Böbrek Taşı

İdrar mukus varlığının bir sebebi ise böbrek taşları olabilir. Bu taşlar yalnızca böbreklerde değil, idrar yolunda da bulunabilir. Etkilenen bireyler idrarlarının koyu sarı bir renk tonu ile kötü kokulu bir kokuya sahip olduğunu fark eder. Ayrıca karın ağrısı ve kramp yaşarlar.

Mesane Kanseri

Çok nadir görülse de bir çeşit mesane kanseri de idrarda mukus oluşumuna sebep olabilir. Mesane kanseri belirtileri arasında idrarda kan, acılı idrar yapma ve pelvik ağrı sayılabilir.

İltihabi Bağırsak Sendromu

Bu hastalık bağırsaktaki problemin 6 ay süreyi geçmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Vücut tarafından üretilen aşırı mukus dışkıda da mevcut olabilir.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit bir tür sindirim problemidir. Aynı iltihabi bağırsak sendromu gibi ülseratif kolit de idrarda aşırı mukus oluşumuna sebep olabilir. Ülseratif kolit; ishal, karın ağrısı ve kramp, yorgunluk, ateş, rektal kanama, rektal ağrı ve kilo kaybına sebep olabilir.

İdrarda Mukus Tedavisi

İdrarda mukus olması durumunda Üroloji doktoruna gidilmelidir. İdrarda mukus tedavisi bu durumun sebebine bağlıdır. Örneğin, idrardaki mukus oranı idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklıysa doktorunuz enfeksiyon tedavisi için antibiyotik kullanımını önerebilir. Eğer sebep ülseratif kolitse, sindirim sistemini düzenleyecek beslenme düzeninde değişimler yapılması gerekli olabilir. Bu; sindirim problemlerine sebep olacak besinlerden uzak durmak demektir. (gazlı gıdalar, çiğ sebzeler, buğday veya süt ürünleri gibi)

İdrarda mukus olması sindirim yolu ile ilgili bir problem olduğunun işaretidir. İdrarda mukus fark ettiğinizde, doktora başvurmalısınız. Doktorun yapacağı, idrar testleri hastalığın teşhisi ve tedavisi için yardımcı olacaktır.

İdrarda mukus için uygulanacak tedavi altta yatan asıl duruma bağlı olup, idrarda ne zaman bulanıklık fark ederseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Antibiyotikler

İdrar yolu enfeksiyonu, idrardaki mukusun başlıca nedenlerinden biridir. Antibiyotikler, bakterilerin çoğalmasını önlemek veya sınırlamak için reçete edilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Penisilin grubu antibiyotikler en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Günümüzde yukarıda belirtilen bazı antibiyotikler aynı anda reçete edilmektedir.

İltihap Sökücü İlaçlar

Kolit gibi iltihapla ilgili hastalıklar durumunda steroidal ilaçlar reçete edilir.

Sülfasalazin ve Mesalamin

Sülfasalazin ve mesalamin; iltihaplı bağırsak sendromu ve ülseratif kolit hastalığı için reçete edilen esas ilaçlardır. Bazı hastaların sulfasalazine alerjik reaksiyon geliştiremediği bulunmuştur.

Beslenme Değişiklikleri

Gazlı içecek ve baharatlı yiyecekler ülser ve idrar yolları enfeksiyonu için kesinlikle yasaktır. Sıvı tüketimini arttırmak, idrarda mukusun kontrol altına alınmasını sağlar. Vücuttaki tüm toksinlerin yıkanmasına yardımcı olduğu için günde 2-3 litre su içilmelidir. C vitamini açısından zengin meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyonlardan korunmak için oldukça faydalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.