İdrarın Kokması, Kokulu Koyu İdrar, İdrarda Yanma İdrardan Koku Gelmesi

İdrarda Koku İdrar Neden Kokar İdrar Kokusu Nasıl Giderilir Ne Geçirir?

0 21.151

İdrarın Kötü Kokması Nedenleri Ve Bitkisel Tedavisi

İdrar büyük oranda sudan oluşmaktadır. Böbreklerin süzdüğü atık maddelerin miktarı ve yoğunluğuna bağlı olarak, atık maddeler idrarda kokuya sebep olabilir. İdrar, çok miktarda su ve az miktarda da atık madde içerir ve kokusuzdur. Ancak eğer idrarınız çok yoğun miktarda atık madde ve az oranda su içerirse bu durum idrarda güçlü bir kokuya sebep olur. İdrarda koku olması durumunu çoğu zaman idrar renginde koyuluk ve idrara çıkarken yanma eşlik eder. Bebek ve çocuklarda da idrarın kokması durumuyla karşılaşılabilir.

Genellikle idrarda güçlü bir koku olmaz. Ara ara idrarınızda normalden daha güçlü bir koku olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum her zaman olmuyorsa önemli değildir. Ancak sıklıkla yaşanıyorsa, bir sağlık probleminin habercisi olabilir.

İdrarda koku birçok sebepten kaynaklanabilir ve bu durumun çoğu ciddi bir nedenden olmayıp doğru tedavi uygulandığında iyileşebilecek durumlardır.

İdrarda Kokunun Sebepleri Nelerdir?

İdrar kokusu, güçlü, kötü, tatlı, küflü, kükürt veya amonyak gibi olabilir. İdrar kokusu zararlı olmayan (iyi huylu) veya hafif ila ciddi rahatsızlıklar kaynaklı olabilir. İdrarın kötü kokmasının en sık karşılaşılan nedeni idrar yolu enfeksiyonudur.

İdrar kokusu, aşağıdakiler dahil olmak üzere, herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan veya sağlığa zararlı olmayan çeşitli durumlardan kaynaklanabilir:

İdrarda Koku Bulunmasının Zararsız Nedenleri

Vücudun Susuz Kalması: Vücut, yeterince sıvı tüketilmediğinde susuz kalır. Eğer vücut susuz kalırsa da idrar renginde koyu renk ve amonyak kokusu fark edebilirsiniz. Vücutta az oranda susuzluk herhangi bir tedavi gerektirmez. Çok sıvı tükettiğinizde (özellikle de su) idrarınızdaki koku normale dönecektir.

Sarımsak, soğan, balık ve kuşkonmaz gibi belirli yiyeceklerin tüketimi: Kuşkonmaz, idrarın kükürt benzeri kokmasına neden olabilir. Bu yiyecekler sindirildikten sonra olağandışı koku ortadan kalkar.

Vitamin ve bazı ilaçların alımı, bir yan etki olarak idrar kokusuna neden olabilir. Eğer antibiyotik alıyorsanız, idrarınızın kokusunda bir değişiklik fark edebilirsiniz. Multivitaminlerin de benzer etkileri olabilir.

Gebelikte, kadınlarda hCG denilen hormon üretimi artar. Bu hormon da idrarda koku oluşmasına sebep olabilir.

İdrarda Kokunun Muhtemel Zararlı Sebepleri

İdrar koku oluşması vücutta, enfeksiyon, iltihap veya idrar yolları (böbrekler, üreter, mesane ve üretta) veya üreme sisteminde herhangi bir durum sonucu olabilir. İdrar kokusu, idrar yolu, diğer organları ve vücut sistemlerini de etkileyen hastalıklardan da kaynaklanabilir.

İdrar yolları ile ilgili idrar kokması sebepleri şunlar olabilir: İdrar yolu enfeksiyonu, örneğin idrar kokusuna sebep olan bir mesane enfeksiyonu veya böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit). İdrar yolu enfeksiyonu olması da idrarda güçlü koku oluşmasına sebep olabilir. İdrarı tutarken zorlanma ve yanma hissi, idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden en yaygın olanlarıdır. İdrarınızdaki bakteriler idrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir. Eğer doktorunuz idrar yolları enfeksiyonu teşhisi koyarsa, bakterileri öldürmek için antibiyoktik kullanmanız gerekecektir.

Mesane iltihabı da idrarda kokuya sebep olabilir.

Prostat (prostat bezlerinde enfeksiyon veya iltihap)

Vajinit: Vajinal enfeksiyonlar da idrarda kokuya sebep olabilir. Bakteri, mantar, vajinal boşalmaya sebep olan cinsel hastalıklar, idrara çıkarken sızı, kaşıntı ve cinsel ilişki esnasında problemler.

Böbrek taşı: İdrarda koku ve hafif pembe renk, böbreklerde taş olduğunun bir belirtisidir. Vücudunuzda böbreklerin olduğu bölgede de ciddi ağrılar yaşayabilirsiniz.

Karaciğer yetmezliği de idrarda küfümsü bir kokuya sebep olabilir.

Akçaağaç şurubu hastalığı: İdrarınızın akçaağaç şurubu gibi koktuğu genetik bir hastalıktır. Bu durumda, bazı diyet proteinleri parçalanamaz.

Rektal fistül, rektum ve vücudun diğer bölgeleri arasındaki anormal bir açıklık veya bağlantı

Tedavi edilmemiş diyabet sonucu tatlı ya da şekerli bir idrar kokusu

İdrar Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

İdrarınızda koku uzun süredir geçmiyorsa Üroloji doktoruna gitmelisiniz.

İdrard Koku İçin Tedavi Seçenekleri

İdrarda koku için uygulanacak tedavi allta yatan sebebe bağlıdır. Kokuya neden olan altta yatan durumu tedavi etmek; daha fazla su içmek veya böbrek taşları, diyabet veya karaciğer problemleri  gibiyse bu  kadar basit olabilir. Yeterli su, yoğurt ve kızılcık suyu içilmesi, idrar kokusu giderimi için gerekli doğal yöntemlerdir.

Su tüketimi: İdrardaki kokuyu azaltmanın en iyi ve en kolay kolu sıvı tüketimidir. Aldığınız sıvı miktarını arttırmalısınız. Bu yolla idrarınızdaki kokuyu giderebilirsiniz.

Detoks: Vücutta toksin birikimi de idrarın, kötü kokmasına sebep olur ki bunu da sabahları aç karnına limon suyu içerek vücudunuzdak toksinlerin atılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için 1 bardak suya 1-2 tatlı kaşığı limon suyu sıkıp sabah aç karnınıza bunu için.

Kızılcık suyu tüketimi: Kızılcık suyu idrarda kötü kokuyu çözmek için etkili bir yöntem olabilir. Aslında, eğer suyu mümkün değilse kendisini yiyebilirsiniz.

Karbonat: İdrarda kötü kokunun en yaygın sebebi idrar yolları enfeksiyonudur. Bu kişide idrarın kötü kokmasına sebep olabilir. Bunun tedavisi içinse karbonat ile su karıştırılabilir. 1 tatlı kaşığı karbonatı 4 litre su ile karıştırın. Bu karışımı gün boyunca tüketin. Karbonat, idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde çok etkili olup idrardaki asit seviyesini arttırır ve kokuyu azaltır.

Kiraz sapı: 1 bardak kaynar suya, 2 gram taze veya kuru kiraz sapı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.