İdrar Neden Köpüklü Olur?
İdrar yaparken idrarın köpürmesi ve baloncuklar oluşturması böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, diğer böbrek hastalıkları, diyabet ve bazı kanser tipleri gibi birçok farklı ciddi hastalığın bir belirtisi olabilir. Sağlıklı bireyler de idrar yaparken köpürme fark edebilir fakat bunun yanında belirli bazı belirtilerin de görülmesi halinde bir üroloji doktoruna gidilmelidir.
Köpüklü İdrar Hamilelik Belirtisi Sayılır mı?
Hamilelik döneminde anne adaylarının idrarları normale göre daha köpüklü olabilir. Buna ek olarak hamile olan kadınlardaki bu problem preeklampsinin bir habercisi de olabilir. Preeklampsi anne adayında yüksek tansiyon, idrarda protein olmadı ve vücutta şişliğe sebep olabilen bir hamilelik problemidir. Anne adayında preeklampsi olması halinde hamilelikte idrarda protein olur ve idrar yapılırken köpükler fark edilir. Hamilelikte preeklampsi mutlaka tedavi edilmelidir, aksi taktirde bebeğin hayatı tehlikeye girer.
İdrarda Köpük Neden Olur?
İdrara Çıkma Hızı
Mesanenin çok dolu olması durumunda tuvalete koşup idrarın hızlı yapılması halinde klozete çarpan idrarda köpürme olması ve bu köpüklerin kısa bir süre sonra yok olması normaldir. Bu durum bir problem değildir çünkü bu köpürme idrarın hızlı çıkışının doğal bir sonucudur. Ancak bu durumda köpüğün birkaç dakika içinde yok olması gerekmektedir ve kişinin sifonu çekmeden bunu gözlemlemesi gerekmektedir. Köpük eğer kısa sürede kendiliğinden yok oluyorsa herhangi bir sorun olmadığı için tedavi de gerekmemektedir. Bu geçici köpüğün oluşmaması ve daha başka sağlık problemlerini engellemek için idrarın uzun süre tutulmaması tavsiye edilmektedir. Tuvalet ihtiyacı duyulduğunda zaman kaybetmeden tuvalete gitmek en sağlıklısıdır. İdrarın uzun süreler tutulması idrar yollarında enfeksiyon, böbrek taşı ve idrar tutmama gibi problemlere neden olabilir.
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Vücudun az su içimi ya da çok fazla egzersiz yapılması sebebiyle susuz kalması durumunda da idrar daha konstantre olup köpüklü çıkabilir. Bu durumda idrarın rengi koyu ve kokusu keskin olmaktadır. Eğer vücudunuzun susuz kaldığını düşünüyorsanız günlük 2 litre su içmeye özen göstermeli ve egzersiz yaparken tükettiğiniz su miktarını arttırmalısınız.
İdrarda Protein Varlığı
İdrarın köpürmesinin asıl sebeplerinden birisi de idrarda protein olmasıdır. Kişinin tavuk ve balık benzeri yoğun proteinli gıdaları çok tüketmesi ve yoğun egzersiz temposuna sahip olması durumunda idrarda protein görülebilir. Bu durum kişide yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları veya diyabetin bir habercisi olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolunda enfeksiyon varlığı da köpüklü idrarın bir nedeni olabilir. Çünkü mesaneye bakterilerin girmesi sonucu oluşan idrar yolu enfeksiyonu idrarın köpürmesine yol açabilir. Bu durumda kişi ayrıca idrar yaparken ağrı ya da yanma, sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve idrarda kan gibi belirtiler de yaşar.
İlaçların Yan Etkisi
İdrarın köpüklü olmasının bir diğer nedeni ise kullanılan ilaçlar olabilir. Bunun için kullanılan ilaçların prospektüsleri incelenebilir. Kişinin belli bir zamandır reçetesiz ağrı kesici kullanması halinde yaşadığı idrarda köpüklenmenin sebebi büyük ihtimalle kullandığı ilaç olabilir. Bu tür ilaçların böbreklerde iltihaplanmayla sonuçlanan alerjik reaksiyona yol açtığı bilinmektedir.
Böbrek Sorunları
Vücudumuzun en önemli organlarından birisi de böbreklerdir. Böbreklerin en önemli görevleri vücuttaki kanı süzmekte vücuttaki atık maddelerin idrar olarak atılmasını sağlamaktır. İdrarda protein başta olmak üzere diğer maddelerin ve kanın süzülmesinden sorumlu böbrekler işini yeterince iyi yapmazsa idrarda protein görülür. Böbreklerde enfeksiyon, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon ya da böbrek taşı gibi problemlerin olması idrarın köpüklü olmasına sebep olabilen böbrek sorunlarının başında gelmektedir.
Tuvalet Temizleme Ürünleri
İdrarın köpürmesinin başka bir sebebi ise klozet temizliği için kullanılan temizlik ürünleri olabilir. Klozetteki ürün ile birleşen idrarda köpük oluşabilir.
Kanser
İdrarda protein varlığına yol açan multiplmiyelom yani kandaki plazma hücrelerinde meydana gelen bir kanser türü idrardaki köpürmenin ana sebebi olabilir. Multiplmiyelom kanseri en çok 65 yaş ve üstü bireylerde görülmektedir.
Şeker Hastalığı
Köpüklü idrarın bir başka sebebi ise şeker hastalığı olabilir. Çünkü vücutta şeker hastalığının varlığı böbreklerin işlevlerini de etkilemektedir. Etkilenen böbrekler idrardaki filtrelemeyi yapamadığı için idrarda protein görülür ve bu da köpürmenin ana sebebidir.
Köpüklü İdrar Nasıl Tedavi Edilir?
İdrarda köpüklenme varsa günde 2-2,5 litre su içmeye devam etmelisiniz. Şayet su içmenize rağmen bu sorun 1-2 haftada geçmezse Üroloji doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizden idrar testi ve bazı testler ister. Sorunun kaynağına göre tedaviyi uygular. Örneğin idrar yolunda enfeksiyon varsa antibiyotik reçete eder, gerek görürse böbrek ultrason testi isteyebilir.