İridosiklit, gözdeki iris ve siliyer bölümünde iltihap oluşmasıdır. İridosiklit, üveit adı verilen bir hastalığın alt tipidir. Üveit, orta göz veya uvea’nın iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. Uvea üç bölümden oluşur;
- İris, gözün ortasında bulunan halk şeklinde renkli dokudur.
- Siliyer irisin arkasında bulunur ve gözün orta tabakasının bir kısmını oluşturur, görevi gözün hareketin yardımcı olmak ve sıvı üretmektir.
- Koroid ise gözün arka kısmında bulunur ve gözün orta tabakasının bir kısmını oluşturur.
İridosiklit, birçok insanda görme bozukluğunun önde gelen nedenlerinden biridir. İridosiklit semptomları arasında gözlerde ağrı ve kızarıklık, ışığa karşı duyarlılık artışı ve bulanık görme bulunur.
İridosiklit Ne Kadar Zamanda İyileşir?
İridosiklit iyileşme süreci türüne göre değişmekle birlikte en az 6 hafta ile 3 aydan fazla sürebilir. Bazı iridosiklit türleri tedavi bittikten sonra 3 ay içinde yeniden tekrarlayabilir.
İridosiklit türleri
- Akut iridosiklit : iris ve siliyer iltihaplanmasının ani başlangıcı. en az 6 hafta ile 3 ay civarında sürebilir.
- Kronik iridosiklit : iris ve siliyer kalıcı iltihabı. Bu durum 3 aydan fazla sürer, tedavi bittikten sonra 3 ay içinde tekrarlar.
- Tekrarlayan iridosiklit : İridosiklit esas olarak steroidler kullanılarak tedavi edilir. Bir enfeksiyon varsa anti-enfektif ilaçlar gerekebilir.
İridosiklit Belirtileri Nelerdir?
- Gözlerde ağrı
- Gözlerde kızarıklık
- Gözlerde yanma
- Bulanık görme ve sulanma
- Işığa karşı duyarlılık artışı
İridosiklit hastalığı tedavisinde kullanılan yöntemler
Steroid Tedavisi
- Topikal Steroidler (Göz damlası ve merhem formunda)
- Perioküler Steroidler (Göz içi enjeksiyonları)
- Oral Steroidler (Oral yolla alınan destekler)
- İntravenöz (Damar içine yapılan enjeksiyonlar)
Akut, kronik, tekrarlayan İridosiklit tedavisi
İridosiklit tedavisi için strateji, iridosiklit’e neden olabilecek altta yatan hastalığı tedavi etmeye yöneliktir. Genellikle akut / kronik / tekrarlayan iridosiklit tedavisinde steroid formundaki ilaçlar kullanılır. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz steroid göz damlası veya steroid hapları verebilir. Her iki formdaki steroidler, bağışıklık sisteminin normal işleyişini engelleyerek iltihaplanmayı bastırır fakat çoğu zaman durumu iyileştirmez. Üveit için farklı steroid tedavi seçenekleri şunlardır:
- Topikal steroidler : Bunlar steroidleri içeren göz damlası ve merhem çeşitleridir. Enflamasyonu azaltmada yardımcı olurlar.
- Perioküler steroidler : Bunlar enjeksiyon şeklinde sağlanır ve göz çevresinde lokal olarak uygulanır. Perioküler enjeksiyonlar, iridosiklit tek başına göz damlası tarafından kontrol altına alınamadığı gibi durumlarda kullanılır.
- Oral steroidler : Oral steroidler, damlaların veya enjeksiyonların gerekli tedaviyi sağlayamadığı şiddetli iridosiklit vakalarında kullanılır.