Kuyruk Sokumunda Beze Şişlik İltihap Ağrı Nedenleri Tedavisi

Kuyruk Sokumunda Şişlik Kuyruk Sokumu Şişmesi Nasıl Geçer?

0 606

Kuyruk Sokumunda Şişlik Kuyruk Sokumu Şişmesi Nasıl Geçer?

Omurgamızın en alt ve uç kısmında bulunan üçgen şeklindeki kemiğe kuyruk sokumu denir. Bu makalemizde kuyruk sokumunda şişliğin nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz. Kuyruk sokumunda şişliğe çoğu zaman ağrı ve iltihap da eşlik edebilir. Öncelikle kuyruk sokumu ne işe yarar bu konu hakkında bilgi verelim;

Kuyruk Sokumu Ne İşe Yarar?

  • Boyutu küçük ancak işlevi büyük olan kuyruk sokumu kemiği, omurganın temeli olarak tanımlanabilir. Kuyruk sokumu, sırt kemiğinin sabitlenmesinde ki en temel parçadır.
  • Uygun vücut duruşu da kuyruk sokumu sayesinde söz konusu olabilmektedir.
  • Bel bölgesinde bulunan lif bağlarını desteklemenin yanı sıra kalça kemiklerine binen baskının eşit bir biçimde dağılmasını sağlar. İfade edilen bu durumlar omurganın en alt kısmında, kalçanın üst kısmında yer alan kuyruk sokumuna dayalıdır.Kuyruk sokumunun kalan işlevleri de aşağıdaki bildirilenlerdir:
  • Kuyruk sokumu doğum esnasında doğumun daha rahat gerçekleşmesine imkan tanımaktadır. Doğum esnasında rahim ağzı 10 cm civarı açılmaktadır. Fakat çocuğun baş kısmı çoğunlukla 12 cm boyutlarındadır. Dolayısıyla çocuğun dünyaya gelebilmesi adına 2 cm’lik bir paya ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan bu payı kuyruk sokumu kemiği sağlamaktadır.
  • Boşaltım sisteminin çalışmasında ihtiyaç duyulan bazı kas ve bağlar bulunmaktadır. Bu kas ve bağ yapıları kuyruk sokumu sayesinde yerine sabitlenebilmektedir.
  • Yine oturma esnasında kişinin dengede durmasında da kuyruk sokumunun payı bulunmaktadır.

Kuyruk Sokumunda Şişlik Neden Olur?

Pek çok kişi kuyruk sokumunda şişlik meydana gelmesi problemi ile karşılaşmaktadır. Çoğu zaman kuyruk sokumunda şişliğin nedeni kıl dönmesidir. Ancak tüm şişliklere kıl dönmesi tanısı koymak yanlış olacaktır. Bu durum pek çok sebebe dayalı olabilmektedir. Örneğin, uzun müddet oturur halde durulması veya söz konusu bölgenin herhangi bir hasar sonucu zedelenmesi bu duruma neden olabilmektedir. Bunun yanında kıl dönmesi de bu durumun sebepleri arasında gösterilebilmektedir. Lakin kıl dönmesinin tek belirtisi kuyruk sokumunda şişlik değildir.

Kıl Dönmesi

Kuyruk sokumunda şişliğin en sık karşılaşılan nedeni kıl dönmesidir. Vücuttan ayrılan kıl ve saçlar bir şekilde deri altına geçebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak deri altında kıl öbeği oluşmaktadır. İfade edilen bu durum kıl dönmesi olarak isimlendirilir. Bu durum kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelirse, kuyruk sokumunda şişliğe yol açar.

Düşme, Darbe Alma

Kuyruk sokumunda tahribat yapabilen herhangi bir düşme veya darbe halleri şişliğe yol açabilir. Kuyruk sokumu kemiği oldukça hassastır. Ufak bir etkiyle hemen zedelenebilir, çatlayabilir ve kırılabilir. Sert bir yüzeye hızla oturulması dahi bu durumu tetikleyebilir. Kişi kuyruk sokumunda ağrı hisseder. Oturmada ve yürümede güçlük çeker. Deri altında hematom söz konusu olabilir. Üst kısımdaki deri alt kısımda oluşan kanama sebebiyle morarır.

Uzun Süre Oturma

Masa başı işte çalışanlar, yatalak hastalar, şoförlük yapanlar sıklıkla kuyruk sokumunda şişlik ile karşı karşıya  kalmaktadır. Bunun sebebi uzun bir müddet boyunca oturur halde kalınmasıdır. Sürekli oturulması halinde şişme ve sıvı birikimi durumları baş göstermektedir. İfade edilen bireyler belirli aralıklarla hareket etmelidir. Bunun yanında böyle kişiler sıkça kıl dönmesi rahatsızlığıyla da karşılaşabilmektedir.

Yanlış Pozisyonda Durma

Toplumun bir kesimi, fiziksel aktivitelerinde veyahut gün içerisinde doğru duruş pozisyonunu sağlayamaz. Masa başı işte çalışan bir kişiyi ele alırsak; uzun bir müddet boyunca hareketsiz kalacaktır. Buna bağlı olarak bel ve alt bölgeye yüksek oranda basınç uygulanacaktır. Böyle bir halde kuyruk sokumunda ağrıya sebebiyet veren şişlik baş gösterebilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Şişliğin Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Kuyruk sokumunda kist çıkması
  • Kuyruk sokumunda yağ bezesi bulunması
  • Kuyruk sokumu iltihabı

Kuyruk Sokumunda Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genel Cerrahi bölümü doktoruna gidilir.

Kuyruk Sokumunda Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk sokumunda şişlik şayet kıl dönmesinden kaynaklıysa antibiyotik veya krem tedavisi ile bu sorunun geçmesi mümkün olmayacaktır. İlk olarak iltihabın giderilmesi ve ardından küçük bir müdahale ile kıl öbeğinin alınması gerekecektir. Bölgedeki kıl ve iltihap sorunu giderildikten sonra antibiyotik ve kremlerle şişlik sorunu giderilebilir. Ek olarak hekimin tavsiye edeceği bitki bazlı tekniklerle tedavi süreci kısaltılabilmektedir.

Herhangi bir zedelenmeye dayalı ortaya çıkan şişliklerin tedavisi adına Ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Alınan röntgende kırık durumunun varlığı yada yokluğu tespit edilir. Sonuca bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başlanır. Şişlik oturmadan kaynaklanıyor ise belli periyotlarda yürüyüş yapılması tavsiye edilecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.