Isırgan Otu Nasıl Toplanır, Nasıl Temizlenir?
Isırgan otu binbir derde devadır; Cildi güzelleştirir, romatizma ağrılarını azaltır, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir, kan dolaşımını düzenler, kan yapar,adet sancılarını geçirir… Isırgan otunu kurutup, kuruttuğunuz yapraklar ile ısırgan çayı demleyebilirsiniz.
Isırgan Otu Nasıl Toplanır?
Isırgan otunu kurutmak özenle yapılması gereken bir iştir. Kullanılabilir hale getirmek için titizlikle temizlenmesi ve ardından kurutulması gerekir. İşin en zor kısmı temizleme aşamasıdır. Bu işlem sırasında ısırgan otunun deriye temas ettiği yerlerde kaşıntı ve yanma hissi meydana gelir. Isırgan otu kendini tehditlerden korumak için, tüylerinin herhangi bir şeye teması halinde yakıcı ve sıvı bir madde salgılar. Bu madde ciltle temas ettiğinde uzun süre etkisini gösteren bir yanma hissedilir.
Isırgan otunu toplarken ve temizlerken eldiven kullanılması gerekir. Koparılan dalların yaprakları, sapların başlangıç yerinden kesilir. Bu işlem sırasında bir makas kullanmak, bıçak kullanmaktan çok daha faydalı olacaktır. Böylece temizleme işlemi daha pratik bir hal alır ve ısırgan otunun bileklerinizle temas etme ihtimali azalır. Dilerseniz yaprakları ayıklamadan, dallarıyla birlikte de kurutabilirsiniz.
Isırgan otunu dallarıyla birlikte kurutmak çok daha pratik bir yöntemdir. Kuruduktan sonra kullanacağınız kadar bitki yaprağını dallardan kolayca koparabilirsiniz. Fakat kuruma süreci biraz daha yavaş ilerler.
Isırgan otunun yapraklarını ayıkladıktan sonrasında yıkamanız gerekir. Zira yaprakların üzerinde gözle görülemeyecek kadar küçük böcekler olabilir. Yıkama işlemi için yaprakları büyük bir leğene koyarak su ve sirke karışımıyla doldurmak gerekir. Tüm yapraklar güzelce temizlendikten sonra bir havlu yardımıyla üstlerinde kalan su alınır. Ardından bir tepsiye sererek kuruyana kadar beklemeniz gerekecektir.
Isırgan Otu Nasıl Temizlenir?
Isırgan otunu temizlerken kesinlikle koruyucu eldiven kullanılması gerekir. Tıbbi eldiven ya da bulaşık eldiveni takmak, ısırgan yapraklarının cildinizle temasını engeller. Temizleme işleminin ilk adımı olarak akan suyun altında tüm yaprakları güzelce yıkamaktır. Ardından yapraklar, büyük bir leğene doldurulan kaynar suyun içerisine alınır. Tahta kaşık ile 5 dakika kadar sürekli karıştırılır. Sudan çıkarılan ısırgan otu tuzla güzelce ovulur ve durulama işleminden önce 20 dakika bu şekilde bekletilir. Akan suyun altında durulandıktan sonrasında kullanıma hazır hale gelir.
Isırgan otu ile çorba, börek ve yemeğini yapabilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli hastalıkların tedavisini desteklemek için de kullanabilirsiniz. Isırgan otu nadiren de olsa bazı bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle kullanırken dikkatli olmanız gerekecektir.
Isırgan Otu Yaprakları Nasıl Kurutulur?
Isırgan otu temizlenip yıkandıktan sonra sıra kurutma işlemine gelir. Hazırlanan ısırgan yaprakları geniş bir tepsiye serilir. Ardından güneş gören bir yere bırakılır. Ortamın güneş alma oranına bağlı olarak 5 gün içerisinde kurumuş olacaktır. Tüm yaprakların güzelce kuruyabilmesi için üst üste gelmemeleri, ince bir sıra halinde yayılmaları gerekir. Aksi halde altlarda kalan yapraklar kurumaz ve çürümeye başlayarak tüm yaprakların bozulmasına yol açabilir.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Bir fincan ısırgan otu çayı hazırlamak için, ½ yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağı yeterli olur. Öncelikle fincanınızı kaynamış suyla doldurun. Ardından kuru ısırgan yapraklarını ekleyerek 5 dakika kadar demleyin. Demleme işlemi tamamlanınca çayınızı süzerek içebilirsiniz.