IVIG Tedavisi İntravenöz İmmünglobulin Ne Kadar Sürer Yan Etkileri

IVIG Nedir IVIG Tedavisi IVIG İlaç Tedavisi Kimlere Uygulanır?

0 2.325

IVIG Nedir IVIG Tedavisi Kimlere Uygulanır?

IVIG olarak da bilinen, İntravenöz İmmünglobulin, IVIG adlı maddenin şiringa ile damar içine verilip bağışıklık sistemi hastalıkları, enfeksiyon gibi çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi yöntemine denir. IVIG, antikor adı verilen özel proteinler içerir, bu antikorlar enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. IVIG kolunuzdaki bir damardan verilir. Bu madde birkaç saat boyunca yavaşça verilir. Doz ve tedavi sayısı boyunuza, kilonuza ve tıbbi durumunuza bağlı olarak değişir.

“İntravenöz İmmünglobulin” ifadesinin kısaltması olarak kullanılan “IVIG” bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu çeşitli maddelerin eksikliğinde bu eksikleri kapatmak sureti ile bağışıklılık sistemini güçlendiren ve bu sistemin bazı uyarılara verdiği tepkilerin ayarlanmasını sağlayan bir ilaç olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu bu ilaç yalnızca damar yolu ile hastanın vücuduna enjekte edilmektedir.

ABD’de ilk olarak 1981 tarihinde FDA ile tasdik edilmiş olan IVIG tedavisi, bilhassa hypogamaglobulinemi ile birlikte baş gösteren immün yetmezliklerinde kullanılmak üzere sunulmuştur. İlk safhalarda IVIG tedavisi aylık olarak 200 mg/kg miktarında gerçekleştirilirken, şu anda bireyin sık enfeksiyon yaşamasını önleyecek minimum doz tavsiye edilmektedir. Lakin bağışıklık sistemi hastalığı olan bireylerin maksimum doz IVIG tedavisi uygulanmaktadır. Örnek verilmesi gerekirse; idiopatik trombositopenik purpura tedavisinde 1-2 g/kg doz uygulanmaktadır.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) Hangi Hastalıkları Tedavi Eder, Kimlere Uygulanır?

İntravenöz immünoglobulinin (IVIg) tedavi edebileceği hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • İmmün trombositopeni gibi immün yetersizlikler
  • Kawasaki hastalığı
  • Guillain-Barre sendromu
  • Kronik enflamatuar demiyelinizan polinöropati
  • Lupus hastalığı
  • Miyozit hastalığı
  • Diğer nadir hastalıklar
  • Miyastenia gravis veya multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar
  • Kemik iliği nakli yapılan kişilerde enfeksiyonları önlemek için IVIG kullanılabilir.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) Tedavisi Niçin Kullanılır?

İmmün yetmezlik sendromu yani bağışıklık sistemi yetersiz çalışan hastaların tedavisi

Vücudun hepatit A, kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği kaynaklı bir enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak.

Vücudun trombositlerinin yanlışlıkla bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğradığı bir hastalık olan idiyopatik trombositopenik purpura (ITP) tedavisi. Bu hastalık, ciltte morarmaya ve kanamaya neden olur.

Kemik iliği nakli sonrası, düşük immünoglobulin seviyesine sahip hastalara verilebilir.

Kemik iliği nakli sonrası CMV’nin (sitomegalovirüs) neden olduğu zatüre hastalığını tedavi etmek.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin Nasıl Verilir?

IVIG, infüzyon ismindeki cihaz yoluyla hastaya verilir. İnfüzyon genellikle bir süre için yavaş bir oranda başlatılır. Herhangi bir alerji,reaksiyon yoksa, oran arttırılabilir. Hemşireniz infüzyon sırasında sizi yakından takip edecektir. Hemşireniz, herhangi bir reaksiyon için sizi gözlemleyecek ve infüzyon boyunca kan basıncını, nabzı ve solunumu kontrol edecektir.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

IVIG tedavisiyle ortaya çıkan yan tesirlerin büyük bir kısmı infüzyon hızıyla alakalıdır. Bu yan tesirler çoğunlukla ilk birkaç işlem sırasında görülmektedir. Bunlar; vücut ısısı yüksekliği, baş ağrıları, titreme nöbetleri, alerjik tepkiler, eklemlerde ağrı hissedilmesi, kan basıncı düşüklüğü ruhsal darlık hissi, kaşınma durumları, yüz bölgesinde oluşan kızarıklıklar, nefes almada güçlük, ciltte görülen morluklar ve bunların yanında orta seviyede göğüs, kalça, bel, kas ağrıları olarak belirtilmektedir.

Yan tesirin ortaya çıkma olasılığını düşürmek adına infizyonlar 1 ila 5 saate yayılarak yavaşça yapılmaktadır. Bu yöntem yan tesirin ortaya çıkma olasılığını %5 seviyelerine kadar düşürmektedir. Sık rastlanılmasa da IVIG bileşiminde mevcut olan bir maddeye karşı hassasiyet duyulması durumunda anafilaktik şok ortaya çıkabilmektedir. Seyrek olarak görülen yan tesirler arasında geri dönüşümlü aseptik menenjit ve hemolitik anemi de bulunmaktadır. Ek olarak bu tedavi akut böbrek rahatsızlığını da tetikleyebilmektedir.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) Tedavisi Süresi, Sıklığı Ve Dozu Nedir?

İmmün yetmezliği bulunan bireyler için hayat boyu devam eden tedavinin sıklığı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak yaklaşık 4 haftada bir olacak sıklıkla uygulanmaktadır. İlk safhada 0.4-0.8g/kg dozu uygun görülmektedir. Birey istenilen kan seviyelerine eriştiği takdirde doz tekrardan düzenlenir ve devam tedavisine geçiş yapılır. Söz konusu bu doz ise 0.2-0.4g/kg şeklindedir.

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) Tedavisi  Öncesi

IVIG (İntravenöz İmmünglobulin) tedavisinden önce şu hastalıklarınız varsa bunları doktora bildirin

  • Alerji
  • Kan pıhtısı
  • Bebek emzirme
  • Kullandığınız ilaçlar
  • Son zamanda kullandığınız ilaçlar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.