Kaburga Kırığı Yatış Pozisyonu Kaburga Kırığına Ne İyi Gelir?

Kaburga Çatlağı Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır Tedavisi Nasıldır?

0 867

Kaburga Çatlağı Kaburga Kırığı Nasıl Geçer, Kaburga Kırığı Olan Hasta Nasıl Yatırılır Nasıl Yatmalı?

Kaburga kırığı ve kaburga çatlağı kaburgadaki bir ya da daha fazla kemikteki çatlak veya kırığa denir. Kaburgalarınız, üst vücudunuzu saran göğsünüzdeki yuvarlak ve yassı kemiklerdir. Bunlar göğüs kemiğinizle omurganızı birbirine bağlar. Kaburganız, göğsünüzden sırtınıza kadar uzanan kemiklerdir. Bütün bu kemikler göğüs kafesinizi oluştururlar. Göğüs kafesiniz, göğüs boşluğundaki hayati organlarınızı (kalp, ciğerler) saran koruyucu bir kalkan gibidir. Bu kalkan, organları ağır darbelerden ve travmalardan kaynaklı zararlardan korur. Kaburgalar aynı zamanda akciğerlere nefes alışverişinde genişlemesi için yeterli alanı sağlar. Kaburga kırığı oldukça ağrılı bir durumdur ve aynı zamanda diğer iç organlar için de risk teşkil etmektedir.

Çatlak veya Kırık Kaburga Belirtileri

Kırık veya çatlak kaburganın belirtileri hasarın şiddetine bağlı olarak değişir. Yaygın bazı belirtiler şunlardır:

  • Kaburganızın kırık veya çatlak olduğu noktalara değdiğinizde, çok ağrı verecektir.
  • Derin bir nefes aldığınızda göğsünüz çok ağrıyacaktır.
  • Vücudunuzu döndürdüğünüzde ağrınız daha da dayanılmaz hale gelecektir.
  • Öksürmek veya gülmek ağrıya sebep olacaktır. Bu durumda sebebe bağlı olarak morarma da görülebilir.

Nefes Problemleri: Kişi, hasar gören kaburgadan dolayı etkilenen akciğerden kaynaklı nefes alamayabilir. Bu, insanlarda baş dönmesine, yorgunluğa, huzursuzluğa, uykusuzluğa ve bağ ağrısına yol açabilir.

Pnömatoraks : Kırık kaburga, göğüs içindeki baskıyı ayarlayabilen göğüs duvarını delebilir ve akciğerler çökebilir. Göğüs ağrısı, öksürükte kan ve nefes almada zorluk bu durumun bazı belirtileridir.

Göğüs ağrısı: Etkilenen bölgede Hafif dereceden şiddetli dereceye kadar ağrı yaşanabilir. Öksürme, hapşırma veya gülme anında ağrı gözlemlenebilir. Aynı zamanda şişkinlik ve göğüste sıkışma hissi de kırık kaburganın belirtileridir.

Zor Nefes Alma: Hastalar nefes alırken kırık kaburga sonucunda bozulan göğüs duvarı nedeniyle ağrı yaşayabilirler.

Ağrı ve Sesli Eklem Hareketleri: Hasarlı yerlerde bazı eklem sesleri gözlemlenebilir. Göğüs bölgesinin çevresinde oluşabilecek bazı hassas noktalar olabilir.

Ana Damarlarda İncinme: Eğer üst kaburgalar ciddi şekilde zarar görmüşse, insan vücudundaki ana atar damarı olan aort damarına baskı yapabilir. Bu direkt olarak kalbin çalışmasını etkiler.

Dalağın Parçalanması: Dalağın asıl görevi eski kanı ve zarar görmüş kan hücrelerini süzmek ve lenfositler veya kan hücresi üretmektir. Ciddi kaburga zedelenmeleri dalağın parçalanmasıyla sonuçlanıp şiddetli iç kanamaya sebep olabilir.

Kaburga Kırığına Neler Yol Açar?

Kaburga kırıkları genellikle göğse alınan darbelerden kaynaklanır. Bu tür darbelerin yaygın sebepleri düşüşler, motorlu araç kazaları ve spor etkinliklerindeki gibi direkt darbeler olabilir. Sürekli veya sert öksürük gibi kemikte sürekli baskı olduğunda kılcal çatlakların büyümesi olasıdır.

Kaburga Kırıkları İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Faktörlerin artışı kaburga kırıklıklarının riskini arttırır. Risk faktörlerine sahip olan her insan kaburga kırıklıkları yaşamayacaktır. Kaburga kırıklıklarının yaygın sebepleri motorlu araç kazaları ve düşüşlerdir. Bu riskler şunları içerir:

Kaburga hasarları genellikle göğse direkt olan darbelerden kaynaklanır. Keskin olmayan bir cisimle göğüs kafesine alınan darbeler şunlar olabilir:

-Motorlu Alet Kazaları– örneğin, göğsün direksiyona çarpması

-Ezilme – örneğin, ağır bir objenin direkt olarak göğüs üstüne düşmesi

-Spordan kaynaklı sakatlanmalar – örneğin rakip oyuncuyla şiddetli mücadele(temasla)

-Orta derecede yükseklikten düşmek – örneğin çatıdan veya merdivenden

-Saldırı – örneğin beysbol raketiyle darbe.

Kaburga Kırıklıkları Ve Çatlakları Tedavisi

Kaburga kırıklarında tedavi kırığın şiddetine bağlıdır. Çoğu kaburga kırıklıkları zaman içinde kendi kendini iyileştirebilir. Bazı ağrı azaltma tedavileri belirtilere ulaşmak için gerekli olabilir. Morarmış kaburga kemikler için iyileşme süresi ortalama olarak 5- 6 hafta iken, kaburga kırıkları için iyileşme süresi çok daha uzun olabilir. İyileşme süresi hastanın genel sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu süre 6 haftadan 6 aya kadar uzayabilir. Ama, akabindeki bazı öz bakım tedbirleri iyileşme sürecini şüphesiz ki hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Yeterli şekilde dinlenmek son derecede önemlidir. Diğer tedavi seçenekleri şunlardır:

Ameliyat: Eğer çok fazla kaburga kemiğiniz çatlamışsa, ameliyata ihtiyacınız olabilir. Ameliyat çoğunlukla yelken göğüs için gereklidir. Kırık kaburgalar plak ve vida ile tutturulabilir. Organa, sinirlere veya kan damarlarına zarar veren sakatlıklar ameliyat ile tedavi edilebilir.

Buz: Buz şişkinlikleri ve ağrınızı azaltır. Aynı zamanda buz doku zedelenmelerinin de önüne geçer. Buz torbası kullanabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınız buzları temiz bir beze sarıp kırığın yahut çatlağın olduğu yerde saatte 15 ila 20 dakikaya kadar bekletin.

İstirahat: Şişkinleri azaltmak ve sakatlıkların hızlıca iyileşmesi için kaburganızı dinlendirin. Bu 6 hafta kadar sürebilir. Kaburganıza zarar verecek hareketlerden kaçının. Ağrılarınız azaldıkça, yavaş yavaş hareket etmeye başlayın.

Derin Nefes Almak: Doktorunuz size nefes ölçer verebilir. Küçük tüplü bu alet size derin nefes almaya yardım edecektir. Bununla birlikte doktorunuz size göğüs fizyoterapisi de uygulayabilir. Bu uygulamada doktorunuz özel yöntem kullanarak elleriyle sırtınıza baskı yaparak akciğerden kaynaklı mukusu yok etmeye çalışır.

Eğer ağrılarınız çok şiddetli değilse, eczanede bulabileceğiniz ibuprofen içeren ilaçları (Advil, Motrin) ve naproksen içeren ilaçları (Aleve,Naprosyn) satın alıp kullanabilirsiniz.

Fizik Tedavi: Fizik tedavi doktorları ağrılarınızı azaltmak için hareketlerinizi geliştirmeyi, dayanıklılığınızı arttırmayı sağlayan egzersizleri size gösterebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.