Gaitada Lökosit Nedir? Nedenleri Tedavisi
Kakada lökosit, genel anlamda bağırsak iltihaplarına ve zararlı mikroorganizmaların çoğaldığına işaret etmektedir. Tedbir almayı gerekli kılan mühim bir problemdir. Gaitada lökosit ve belirtileri yazının ilerleyen safhalarında aktarılacaktır. Son derece bulaşıcı nitelikteki bu rahatsızlık, tedbir alınmadığı takdirde hayati problemlere dönüşebilmektedir. Nihayetinde ciddi hasarlara neden olabilmektedir.
Bakteriler, bağırsakların bazı kısımlarında kümelenebilmektedir. Bunun sonucunda gaitada lökosit görülmektedir. Bu durum bireyin sağlını tehdit etmektedir. Bilhassa çocuklarda gözlemlenen bir sorundur. Zira erişkin bireylerle kıyaslandığında çocuğun bünyesi daha mukavemetsizdir. Ayrıca çocuğun bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişimini tamamlamamıştır. Bunun yanı sıra gaitada lökosit, hızla yayılabilen ve bulaşabilen bir durumdur. Gerekli tedbirlerin alınmaması ve temizliğin sağlanamaması bu süreci hızlandırmaktadır.
Gaitada Lökosit Belirtileri Nelerdir?
- Vücut ısısının anormal derece yükselmesi,
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Karında hissedilen ağrı ve devamlı lavabo ihtiyacı,
- Makattaki tahriş ve dışkıda yeşil renkli iltihaplar görülmesi,
Net bir kanıya varılması adına kan tahlili gerçekleştirilmelidir. Çeşitli hallerde ise laboratuarda gerçekleştirilen ayrıntılı bir tetkik dahi lökosit durumunu tespit edemeyebilmektedir.
Gaitada Lökosit Nasıl Tedavi Edilir?
Sorunun tedavisi, rahatsızlığın derecesine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bazı bireylerde bağırsakların çoğunluğu iltihapla kaplanmış olabilmektedir. Bazı bireylerde ise daha düşük oranda iltihap görülmektedir. Hastanede gerekli tahliller gerçekleştirilerek kalın bağırsak incelenmektedir. Akabinde koyulacak tanıya bağlı olarak gerekli tedaviye başlanacaktır.
Haplar, gaitada lökosit tedavisi bakımından sık kullanılan yardımcılardır. Belirli evrelerdeyse anüsten ilaç tedavisine de başlanabilmektedir. Rahatsızlık ilerlediği takdirde enjekte etmek suretiyle ilaç tedavisi sürdürülebilmektedir.
Bazı durumlarda lökosit tedavisi için kortikosteroid ilaçlara başvurulabilmektedir. Söz konusu ilaçlar 3 aydan fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde mühim problemler baş gösterebilmektedir. Hekim direktiflerine bağlı olarak ilacın kullanımı sağlanmalıdır. Bunlara uyulmaması hainde yan etkilerden şikayetçi olunabilmektedir. Bu yan etkiler; ülser, şeker hastalığı, osteoporoz ve birtakım iltihaplanmalar şeklinde belirtilebilmektedir.
Lökosit rahatsızlığında erken tanı oldukça önemlidir. Keza doğru anda tedaviye başlanması da büyük önem arz etmektedir. Aksi takdirde cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir. Mide delinmesi ve bağırsak yırtığı gibi vakalar söz konusu olabilmektedir. Bu gibi vakalarda acilen müdahale edilmelidir.