Kalp Pili Olan Takılan Hastalar Ne Kadar Yaşar Kalp Pili Takılan Hastaların Ömrü
Kalpteki iletim ve ritim bozukluklarını gidermek için yerleştirilen elektronik düzeneğe kalp pili adı verilir. Hastaya kalp pili takılır takılmaz olumlu etkileri gözlenir. En yüksek seviyede yarar görmek için gereken süre ise 6 aydır. Hastalar, kalp pili takılmadan önce nefes darlığı problemi yaşar ve uykuya dalmakta güçlük yaşar. Ancak tedavi sonrasında yürümek ve uyumak gibi eylemler kolayca gerçekleştirilebilir. Kalp pili takılan hastalar uzun seneler boyunca sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Yaşam süresinin diğer kişilerden herhangi bir farkı yoktur.
Kalp Pili Neden Takılır?
Kalpteki ritim bozukluklarını düzenleyebilmek için kalp pili kullanılır. Ritim bozukluğu kendini hızlı kalp atımı ya da yavaşlama ile birlikte gösterir. Elektronik devre, kablolar ve bataryadan meydana gelen kalp pili ise ritmin yavaşlamasını engeller. Pil, köprücük kemiğinin aşağısındaki cilt altı dokusuna takılır. Genellikle lokal anestezi ile yerleştirilir, ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Cihaz, ortalama bir saat boyutundadır. Kablolar damarların içerisinden geçerek kalbe doğru ilerletilir. Böylece kalpten alınan elektrik sinyalleri kalp piline iletilir ve ritmin yavaşlaması halinde kalbin uyarılması sağlanır.
Kalp Pili Takılmasının Zararları Nelerdir?
Kalıcı olarak uygulanan kalp pili tedavisi, basit bir ameliyatla gerçekleştirilir. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kalp pili uygulamasının komplikasyonları genellikle hayati risk taşımaz ve görülme sıklığı oldukça düşüktür.
Örneğin; iğnenin toplardamara değil de atardamara girmesi sonucunda kanamalar görülebilir, damara giriş sırasında akciğer zarı yırtılabilir, kesi bölgesi mikrop kapabilir ya da ritim bozukluğu meydana gelebilir. Herhangi bir enfeksiyon riski karşısında antibiyotik tedavisine başlanacaktır.
Kalp pili uygulaması sırasında hayati risk olasılığı hayli düşüktür. Operasyon sırasında ya da operasyon sonrasındaki ilk dönemlerde sorun yaşanma ihtimali %1 ila %2 oranındadır.
Sıklıkla karşılaşılan sorunlar ise aşağıda belirtilmiştir:
- Kalp pilini takmak için kullanılan bölgede morluk oluşması ya da kesi bölgesinde sızıntı gibi kanamaların görülmesi,
- Kanın kalp ve kalp zarı arasında birikmesi,
- Damarların hasar görmesi,
- Havanın akciğer ve akciğer zarı arasında birikmesi,
- Pil elektrotlarının yerinden ayrılması,
- Elektrot ya da kalp pilinde fonksiyonel bozukluk olması,
- Kalp ya da damarda pıhtı meydana gelmesi ve Enfeksiyondur.
Operasyon sonrası ileriki dönemlerde toplardamar tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu problem, elektrod telinin yerleştirildiği damarda görülür ve bazı sorunlara yol açar. Örneğin; kollarda şişlik, yüzün şişmesi ve göğsün ön yüzeyinde bulunan toplardamarların gözle görülür şekilde belirlenmesi gibi. Seyrek görülen bir diğer komplikasyon ise, operasyon sonrasında kablo ya da jeneratörün cildin dışına atmasıdır. Bu komplikasyon karşısında kalp pili cebi açılır ve gerekli onarım yapılır.