Kalp Sintigrafisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kalp Sintigrafisi Ne Kadar Sürer Kalp Sintigrafi Nasıl Çekilir Yan Etkileri

0 20

Kalp Sintigrafisi Nedir, Kalp Sintigrafisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kalp sintigrafisi renkli olarak çekilen kalp filmi demektir. Kalp sintigrafisinin kalp damar hastalıklarını teşhis etmek için kullanılır. Kalp sintigrafisi çekim süresi genel amaçlı cihazda 14 dakika ve özel cihazda 8 dakika sürmektedir.

Kalp Sintigrafisi Nedir?

Kalp vücudumuzun en önemli organıdır. Bu organın sağlıklı olması tüm vücut için tek temel unsurdur. Kalp sağlığını incelemek için kalp görüntülerinin alınmasını içeren kalp sintigrafisi çekilmektedir. Bu işlemde vücutta kalbe giden damara radyoaktif madde verilir (radyoterapi). Bu madde enerjisini bırakır ve belli bir süre kalpte tutunur. Kalp sintigrafisinin çekilmesi için hastaya verilen nükleer maddenin kalpte tutulması incelenmektedir. Bu madde kalbin her bölgesinde eşit tutulursa bu durum kalpte damar tıkanıklığı olmadığını göstermektedir. Tam tersi eğer nükleer madde kalbin bazı bölgelerinde az tutulursa o bölgeyi besleyen damarda tıkanıklık olduğu anlaşılır. Bu durumdaki hasta için kalp anjiyosu yapılarak tıkanan damarın açılmasına karar verilebilir.

Kalp Sintigrafisi Kimlere Uygulanır?

Kalp sintigrafisi şu amaçlarla uygulanır:

  • Kalp damar hastalıkları teşhisi için
  • Kalp kasının kalp krizi sonrasında canlılığını ölçmek içim
  • Göğüs ağrılarının kalp hastalığı ile alakasını anlamak için
  • Kalp damar hastalığı yönünden risk faktörleri bulunan hastalarda hastalık tarama testi olarak
  • Kalp damar hastalığı olan kişilerde damar hastalığının öneminin saptanmasında
  • Koroner bypass cerrahisi veya ilaç tedavisi sonrasında tedavinin etkisini görmek için

Kalp Sintigrafisi Öncesi Neler Yapmalıdır?

Kalp sintigrafisi çekimi öncesinde hasta son 4 saat hiçbir şey yeyip içmemelidir. Ayrıca hasta diyabet, kalp problemleri, hipertansiyon gibi özel durumları olması halinde bunu doktoruna bildirmelidir. Ek olarak kullanılan ilaçlar da doktora söylenmelidir. Kalp sintigrafisi çekimi esnasında hastalar rahat kıyafet giymeli ve yüzük, kolye, küpe gibi takılar takmamalıdır. Kalp sintigrafisiden 1-2 gün önce hasta kafein içeren besinleri tüketmemelidir.

Kalp Sintigrafisi Nasıl Yapılır?

Kalp sintigrafisi çekimi için öncelikle hastaya radyoaktif madde enjekte edilmektedir. Damara uygulanan bu ilaç kan ile önce kalp damarlarına daha sonra kalp kaslarına ulaşmaktadır. Bu sayede bu bölgenin görüntüsü özel olarak tasarlanmış kamera alınabilmektedir. Bu çekim damardan verilen radyoaktif maddenin kalpte nasıl dağıldığını anlamak ve yorumlanmasını içermektedir. Öncelikle kamera ile çekilen bütün görüntüler bilgisayar ortamında özel tasarlanmış programlar ile değerlendirilmektedir. Verilecek ilaç miktarı kalp kasına giren kan miktarına orantılı olmalıdır. Kalp sintigrafisi ile koroer  arter damarlarından beslenen kalp atışı görüntülenebilmektedir. Elde edilen bu görüntüler sayesinde kişinin kalp damarlarında oluşan tıkanıklık ve sertlikler oldukça basit şekilde teşhis edilebilmektedir. Kalp sintigrafisi sonuçları çok kısa sürede çıkmaktadır.

Kalp Sintigrafisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kalp sintigrafisi çekimi yapılabilmesi için hastaya bir miktar radyasyon verilmektedir. Bilindiği gibi verilen bu radyasyon kişiye ve çevresindekilere az da olsa zarar verebilir. Bu zarar sintigrafi çeken kişinin çevresindekilere teması sonucunda ilerleyen zamanlarda fark edilebilir.

Kalp sintigrafisi için kişinin vücuduna almış olduğu radyasyon vücuttan en erken 2 günde atılabilmektedir. Rasyasyonun vücuttan hızlı şekilde atılabilmesi için kişi zararlı besinler, işlenmiş gıdalar tüketmemeli ve kafein, çay ve alkolden uzak durmalıdır. Gazlı içecekler yerine bol miktarda su içilmesi büyük önem taşımaktadır.

Kalp sintigrafisi için vücuda verilen madde idrar yolu ile atılacağından kişi tuvalet esnasında idrarının etrafa yayılmamasına ve el ile temas etmemesine çok dikkat etmelidir. Cilt ile temas sonucunda mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Radyasyon içeren madde vücuttan atılana kadar hasta her gün banyo yapmalı ve çamaşırlarını her gün değiştirmeli, temizliğine dikkat etmelidir.

Vücudu radyasyona maruz kalan kişilere sarımsak tüketimi önerilmektedir. Sarımsak vücuttaki radyasyonu atmaya yardımcı olmaktadır. Bu amaçla sarımsağı çiğ olarak da tüketebilir veyahut yemeklerinizin içine atıp pişirerek de tüketebilirsiniz.

Kalp Sintigrafisi Yan Etkileri Nelerdir?

Kalp sintigrafisi çekilecek hastaları korkutan ilk husus alınan radyasyondur. Fakat hastaların korkup endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü sintigrafi çekimi için vücuda alınan radyasyon miktarı bir röntgen çekimi ile alınan ile eş değerdedir.

Kalp sintigrafisi için hastaya radyoaktif madde çok az verilmektedir. Bu da maddenin vücuttan atılmasını oldukça hızlı olduğunu göstermektedir.

Kalp sintigrafisi için vücuda alınan radyasyon çevredeki insanlar için de çok fazla zararlı olmaz. Ancak sintigrafi çekilen kişiler ilk birkaç saat hamile ve çocuklarla aynı ortamda kalmamaya dikkat etmelidir.

Kalp sintigrafisi sonrasında kişide baş dönmesi, çarpıntı, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Fakat bu yan etkiler kısa sürede kendiliğinden geçmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.