Gözden Kan Gelmesi, Gözden Gözyaşı Yerine Kan Akması Neden Olur Olur Nasıl Geçer?
Gözden kan gelmesi basit bir tabirle gözün kanlanması veya göz pınarından kan akması durumudur. Gözde bulunan beyaz bölgenin belirgin bir şekilde kanlanması, kırmızı olması halidir. Gözün içinde bulunan sıvı bölgenin kan ile dolu olduğunun bir göstergesi olan bu durum, zamanla oluşabildiği gibi ani bir şekilde de meydana gelebilmektedir.
Gözden Kan Gelmesi, Kan Akması, Kan Ağlamak Neden Olur?
Diğer bilinen isimleri kan ağlamak, kan inmesi ve kan akmak olan bu rahatsızlığın başlıca nedeni olarak uzun süreli yorgunluk, stres veya uykusuzluktur. Fakat gözden kan gelmesine yol açan temelde başka ve ciddi bir neden yatıyor olabilir. Bu durumu tetikleyen nedenler ise tansiyon ve diyabet gibi bazı önemli hastalıklar olabilir. Gözden kan gelmesinin genel sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
Gözde İltihap, Enfeksiyon Olması
Göz kanaması pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu durumun en sık karşılaşılan nedeni göz enfeksiyonu yani göz iltihabıdır. Bu enfeksiyonlar çok kısa sürelerde gözün kızarmasına ve bir süre sonra göz kanaması sorununa neden olmaktadır.
Alerji
Alerji üst solunum yollarında olduğu gibi gözde de bazı olumsuzluklara neden olur. Özellikle göz kanamasında etkilidir. Mevsimsel faktörler ve tozlu ortamlar alerji yaptığından göz kanamalarına sebep olur. Bu gibi göz kanamaları kendini gözde kızarıklık, kanlanma olarak gösterir.
Orak Hücreli Anemi Rahatsızlığı
Bir çeşit kan hastalığı olan ve kandaki hücrelerin mikroskoptan bakılınca orak şeklini akla getirmesinden dolayı bu ismi alan bu rahatsızlık, gözden kan gelmesine sebep olan şeyler arasındadır ve genellikle kalıtsaldır.
Güneşe Maruz Kalma
Uzun süren güneş banyoları, güneş altında oturma sonrasında göz kanamaları görülebilmektedir.
Retinada Yırtık Meydana Gelmesi
Göze isabet eden ani bir darbe ve göze yapılan fiziksel bir müdahale veya damarlardaki basınç seviyesinin ani bir şekilde artması retinada yırtık oluşumuna sebep olur. Bunun sonucunda gözde kanama meydana gelebilir.
Diyabetik Retinopati
Vücuttaki şeker oranında oluşan ani hareketlilik sonucu meydana gelebilir. Görülme ihtimali %40 tır.
Retina Dekolmanı
Retinadaki yırtığın sebep olduğu kanamadır. Gözünde ciddi derecede miyop olan hastalarda daha sık görülmektedir.
Alkol, Sigara Kullanımı
Alkol ve sigara gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen maddelerin uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı sonucu gözden kan gelmesi durumu olabilir. Bol istirahat ederek bu durum atlatılabilir.
Retinal Makroanevrizma
Retinanın ödem yapması ve gözdeki art bölgesinde de buna benzer bir ödemin oluşması durumudur. Hastalığın ileriki aşamalarında gözden kan gelmesi görülebilir.
Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı
Bu hastalığı olan kişiler, baktığı nesneleri kırık ya da eğri görürler. Başlangıçta kanamayla kendini gösteren bu hastalık, gerekli müdahale yapılmadığında görme kaybına bile sebep olabilmektedir. Fakat bu rahatsızlığın görülme olasılığı oldukça düşüktür.
Travmatik Durumlar
Çok ciddi şiddete maruz kalan gözlerde görülür. Genelde kaza anlarında meydana gelen bu durum göz kanallarındaki damarların hasar görmesiyle ortaya çıkar ve gözde kanamalara sebep olur.
Retina Ven Tıkanması
Çok sık rastlanmayan bir hastalık olmakla beraber ortaya çıktığı durumlarda göz sinirlerine ciddi oranda zarar vermesi ile bilinir. Hastalığın nedeni olarak sıralayacağımız bazı faktörler vardır. Bunlar, yaşlılık, hipertansiyon, kandaki yağ oranının yükselmesi ve böbrek fonksiyonlarının bozulması olarak bilinmektedir.
Kornea Ülseri
Göz kanamasının en büyük tehlike olarak görüldüğü durumdur. Böylebir rahatsızlığın habercisi olma ihtimalinden dolayı göz kanamaları daima önemsenmelidir.
Göz Kanamaları Belirtileri Nelerdir?
Kanamanın yanı sıra gözde kaşıntı ve akıntı gibi bazı belirtiler de olabilir. Bunlara ek olarak bulanık görme ve görme fonksiyonunda azalma problemleri de gözlenebilir. Bu durum bireyin yaşam kalitesini düşürebilmektedir.
Gözden Kan Gelmesi, Kan Akması, Kan Ağlamak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Göz doktoruna gidilir.
Gözden Kan Gelmesi, Kan Akması, Kan Ağlamak Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanelerde göz doktorlarının yaptığı ultrasonografik çekimlerle ve özel araç gereçler kullanarak yaptıkları muayenelerle hastalık teşhis edilebilmektedir. Muayenede ameliyatı gerekli kılan bir yırtık ve benzeri durum saptanmaz ise hastaya ayakta tedavi imkânı sağlanır.
Gözden Kan Gelmesi, Kan Akması, Kan Ağlamak Tedavi Edilmesi?
İlk olarak gözdeki kanamanın nedeni tespit edilir. Altta yatan neden anlaşıldıktan sonra tedaviye geçilir. Eğer retinada yırtılma veya retina dekolmanı gibi bir durum saptanmışsa vakit kaybetmeden lazer yöntemiyle hasta ameliyat edilir. Sebep diyabet ve tansiyon gibi hastalıklarsa yapılacak şey hastayı özel bir perhize başlatmaktır. Ve göz bu sürede devamlı kontrol edilmelidir. Göz kanamasına sebep bir kan hastalığı ya da hipertansiyon ise yine özel bazı tetkikler sonucu durum normalleştirici tedavi yoluna gidilir.