Kanda İltihap Nedir Nedenleri Öldürürmü Tehlikeli mi Bulaşıcı mıdır?

Kanda Enfeksiyon Belirtileri Neden Olur Kanda Enfeksiyona Ne İyi Gelir?

060105-N-8154G-010 Portsmouth, Va. (Jan. 5, 2005) - A hospital corpsman with the Blood Donor Team from Portsmouth Naval Hospital takes samples of blood from a donor for testing. The Blood Donor Team visits multiple commands throughout the area in efforts to boost the blood supply for the U.S. Armed Forces around the world. U.S. Navy photo by PhotographerÕs Mate 3rd Class Jeremy L. Grisham (RELEASED)
1 71.383

Kanda İltihaplanma(Kanda Enfeksiyon) Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir? Bitkisel Tedavi

Kan normalde mikrop içermeyen steril bir sıvıdır. Kanda bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi zararlı maddelerin bulunmasına kanda enfeksiyon yani kanda iltihap bulunması denir. Bu durum yapılacak kan testi ile tespit edilebilir.Kanda mikrop bulunması nedenine bağlı olarak herhangi bir tedavi de gerektirmeyip zamanla kendiliğinden geçebilir, yahut hastaneye yatmanızı gerektirecek kadar önemli bir sorundan kaynaklanabilir.

Yapılan kan testinde kanda iltihap yani enfeksiyon bulunmasına kanda enfeksiyon (kanda iltihap denir) Kan testinin sonucunda CRP oranının yüksek olması kanınızda enfeksiyon bulunduğuna işaret eder. Bu durum mide bulantısı, halsizlik, yüksek ateş, ishal vb belirtilere yol açabilir.

Kanda enfeksiyon bulunması ; Kanımızda yüksek miktarda bakteri olması ve bu duruma bağlı olarak kandaki akyuvar sayısının artması olarak tanımlanabilir.

Kanda enfeksiyonda basitçe anlatımla vücudumuzun bağışıklık sisteminin, kan akışını bozabilecek ve beynin besin ve oksijenden yoksun kalmasına yol açabilecek başka enfeksiyonları önlemek için kimyasallara karşı verdiği tepkidir.

Kanda Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Cilt Lekeleri

Çoğu zaman, kanda enfeksiyonunun ilk belirtisi el, bacak,kol, ayak ve vücudun diğer bölgeleri üzerinde kızarıklık ve lekelenmelerdir.

Ateş

Kanda enfeksiyon bulunması kişide ateşin birden 38C’den çok olmasıyla kendini gösterebilir.

Bulantı&Kusma

Kanda enfeksiyon, vücudun çeşitli bölümlerinden kaynaklanıyor olabilir ve bu da bulantı veya kusmaya sebebiyet verebilir.

Ağrı ve Halsizlik

Vücut, enfeksiyonla savaşmaya çalışırken, kanda enfeksiyon hastalarının ağrı çekmesi çok yaygın bir durumdur. Bu ağrı, vücudun her yerinde hissedilebilir veya bilek, kalça, diz ve ayak bileklerinin eklemleri gibi belirli bir alanda yoğunlaşabilir.

Ağrıya ek olarak, halsizlik de kanda enfeksiyon durumunda görülen bir diğer belirtidir. Bu,kişinin hareketini kısıtlayan güç ve kas kaybıyla tanımlanır. Bazı durumlarda, bitkinlik, yorgunluk ve enerji seviyesinin düşük olması, kanda enfeksiyonu tedavi edildikten sonra bile devam edebilir.

Kalp Atışında Anormallikler

Ciddi vakalarda, kanda enfeksiyon bulunması kişinin kalp dahil büyük organlara kan akışını etkiler. Bunun sonucunda ise sebepsiz yere kalp atışında anormallikler görülür.

Ciltte Solukluk ve Soğukluk

Önceden de bahsedildiği gibi, kanında enfeksiyon olan kişilerin cildinde kırmızılık ve lekeler oluşur. Cildin kan enfeksiyonundan etkilenmesi tek bununla sınırlı değildir. Cilt renginde solgunluklar görülebilir. Bu durum, vücut hayati organlarına kan taşıması gerektiği için cilt 2.plana atıldığında ortaya çıkar.

Kan akışının azalması sebebiyle cildin soluklaşmasının yanı sıra cilt çok soğuk ne nemli olabilir. Bu, el ve ayaklarda yaşanırsa, kan akışının az olduğunun göstergesi olabilir.

Hızlı Nefes Alıp Vermek

Kanda enfeksiyon durumunda yalnızca nabız ve kalp atışı hızlanmaz aynı zamanda nefes alıp vermede hızlanır. Aslında, hızlı nefes alıp vermek de kişide kanda enfeksiyon yaşamasının ilk işaretidir.

Bunun ise iki sebebi olabilir. Birincisi; akciğerin azalan oksijen sonucu enfeksiyon kapması. İkicisi ise, kandaki enfeksiyonunun kötüye gitmesinden dolayı vücudun daha çok oksijene ihtiyaç duyması sonucu nefes darlığı yaşanması.  Uzmanlar; dakikada 22’den daha fazla olan solunum hızına dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu ve müdahale edilmesi gerektiğini ifade etmektedirler.

İshal

İshal gibi sindirimsel problemler virüsten strese birçok sebepten kaynaklı yaşanabilir. Kanda enfeksiyon durumunda ishal çok yaygın olarak yaşanmaz. Sindirim sistemi, vücuttaki değişikliklere veya işlevsel bozulmalara hassas olduğundan; ishal olunduğunda, vücut bir şeylerin yanlış olduğu konusunda sizi uyarıyor olabilir.

Alternatif olarak, kanda enfeksiyon bağırsak enfeksiyonu sonucu oluşursa ishal yaşanabilir. İshal kendi başına bir kan enfeksiyonu belirtisi olmakla birlikte, bu listede belirtilen diğer belirtiler birlikte yaşanıyorsa, muayene için doktorunuzdan randevu almayı ihmal etmeyin.

Baş Dönmesi

Enfeksiyona tepki gösteren vücuda bağlı kan enfeksiyonu, özellikle de enfeksiyonun tedavi edilmediği ve tansiyonun düştüğü durumlarda başınız dönebilir ve kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.

Nabızda Hızlanma

Kanda enfeksiyonun bir diğer belirtisi ise vücutta bağışıklık sisteminin ciddi enfeksiyonlara karşı verdiği tepki olarak nabızda hızlanmadır.

Üşüme

Kanda enfeksiyon ileri vakalarında, vücudunuzun sıcaklığı düşebilir ve bu durum hipotermiye yol açar ve şiddetli titremelere neden olabilir.

İdrara Çıkma Problemleri

Çoğu zaman vücutta ileri derecede bir kan enfeksiyonu, karaciğeri de etkileyecektir. Bu da özellikle idrar kaçırma gibi sorunlara yol açabilir.

Konsantrasyon Bozukluğu

Kanda enfeksiyon gerçekleştiğinde, zihinsel durumunuz da bundan etkilenebilir. Konsatrasyonda bozukluk kandaki enfeksiyonun belirtilerindendir.

Aşırı Huzursuzluk

Aşırı huzursuzluk tek başına kandaki enfeksiyonun belirtisi değildir. Bununla birlikte, diğer belirtiler ile birlikte aniden ortaya çıktığında, artar ​​ve birkaç günden fazla sürerse, bir işaret olabilir.

Düşük Kan Basıncı

Düşük kan basıncı yani tansiyon düşüklüğü özellikle de kan enfeksiyonunun ileri safhalarında şoka sebep olabildiği için ciddi bir belirtidir. Bunun sebebi ise damarların gevşemesi  nedeniyle vücutta kan damarlarının sıvı kaybediyor olmasıdır ki bu da kanın vücutta normal olarak dolaşmamasıyla sonuçlanır.

Belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak, kan basıncının 100’den az olması durumunda kişi kontrol altına alınmalıdır.

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

  • Soğuk algınlığı (nezle, grip vb)
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması (Stres, kanser, yetersiz beslenme vb nedenlerden)
  • Hasta kişiyle temas sonucunda olabilir. Hasta kişiyle temas, hapşırma, öksürme, cinsel ilişki ve hasta kişinin şahsi eşyalarının kullanımı ile olur.
  • Zatürre
  • Romatoid artrit
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Lupus hastalığı
  • Uzun süre antibiyotik kullanımı
  • Ciltte açık yara bulunması
  • Romatizmal ateş

Sepsis (Kan Zehirlenmesi) Nedir?

Kanda, kandaki enfeksiyona neden olan mikropların doku ve organlara zarar verecek miktar bulunmasına sepsis (kan zehirlenmesi) adı verilir.

Kandaki Enfeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç Tedavisi

Kanda enfeksiyon durumunda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Bazen ise hiç tedavi gerektirmeyebilir. Bu duruma doktor karar verecektir. Yüksek ateş var ise ateş düşürücü reçet edilir. Kanda enfeksiyonun bakteri kaynaklı mı virüs kaynaklı mı olduğuna göre ilaç tedavisi yapılır. Mesela virüs kaynaklı ise antibiyotik asla verilmez. Genellikle antiviral ilaçlar verilebilir.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Bağışıklık sistemini güçlendirmek de kandaki enfeksiyonun geçmesinde etkili rol oynayacaktır. Bunun için;

  • Bol sebze ve meyve tüketin.
  • Alkol ve sigaradan uzak durun.
  • D vitamini ve b12 vitaminleriniz düşük miktardaysa düzenli olarak bunları kullanın.
  • Erken yatıp erken kalkın.
  • Bolca dinlenin.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kandaki İltihabı Temizleyen Kür Tarifi

Beyaz dut kurusu, kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.  Klorsuz su yerine marketten alacağız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.

1 yorum
  1. Melih diyor

    Bu konuda kendini daha fazla geliştirmen gerekiyor. Yabancı dil öğrenmeni tavsiye ediyorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.