Kanli İshale Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Kanlı İshal Nedir?

Kanlı İshal Neden Nasıl Olur İshalde Kan, Kanlı İshal Belirtileri Tedavisi

1 89.917

İshal Nedir?

İshal, her insanın hayatında en az birkaç defa yaşadığı, yaygın görülen bir hastalıktır. Genellikle bir enfeksiyon sonucunda ya da vücudunuzun bazı gıdalara tepki göstermesiyle oluşur. Fakat, kanlı ishal yaygın veya normal bir durum değildir ve profesyonel bir tedavi yöntemi gerektirir.

Kanlı ishalle birlikte mide bulantısı, kusma, ateş, ürperme, karın ağrısı, halsizlik, aşırı kansızlık, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya baş ağrısı gibi sorunlar da görülebilir.

Çoğu zaman, kanlı ishal, bağırsak enfeksiyonu sonucunda oluşur fakat bazı durumlarda, kanser veya bağırsak damarlarında bir sorun gibi daha ciddi bir durum sonucunda da meydana gelebilir.

Kanlı İshal Nedenleri Nelerdir?

Kanlı ishal, basur (hemoroid) ya da anal yırtık gibi hafif bir durum nedeniyle ya da yırtılmış özafagus varis veya kanayan peptik ülser gibi hayati tehlikeye yol açan bir durum nedeniyle oluşabilir.

Çocuklarda, kanlı ishal genellikle bakteriyel enfeksiyon nedeniyle ya da alt sindirim sistemi iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle bakteri ve parazit bulunan gıdaların tüketilmesiyle oluşur.

Basur (Hemoroid, Mayasıl)

Basur kanlı ishal gelmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Basurdan gelen kan, genellikle tuvalet kağıdının üzerinde ya da dışkının dışında görülür fakat bazı durumlarda cıvık dışkıda ve ishalde kan görülmesine de yol açabilir. Genellikle anüs yakınlarında ağrı ve kaşınma hissedilebilir.

Kolon Kanseri

Kolon kanseri de ishalin kanlı gelmesine neden olabilir.Kolon kanseri, ishal (kanlı olabilir) ve kabızlığa yol açabilir. Kolon kanserinin diğer belirtileri, bağırsak hareketlerinin düzensizliği, karın ağrısı, halsizlik, istemsiz kilo kaybı ve kansızlıktır.

İltihabi Bağırsak Hastalığı

Kanlı ishal, iltihabi bağırsak hastalığı gibi kronik hastalık sürecinin sonucu olabilir. Bu durum genellikle haftalar ve hatta aylar sürebilir ve kilo kaybı ile kötü hissetme gibi belirtiler de görülür. İltihabi bağırsak hastalığı ayrıca, kan kaybetmenize ve kansız kalmanıza da yol açabilir. Krohn hastalığı ve ülseratif kolitis, bu iltihabi bağırsak hastalıklarından en yaygın görülenleridir ve sindirim sistemi konusunda uzmanlaşmış bir doktorun tedavi etmesi gerekmektedir.

Anal Yırtıklar(Anal Fisür)

Kanlı ishal gelmesinin bir diğer sebebi de anal fisür olarak bilinen makatta yırtıktır. Anal yırtıklar, bağırsak hareketleri sırasında ya da sonucu oluşan ve acı verici bir durumdur. Bu, anüste meydana gelen çatlak veya yırtıklara denir ve kanama yapabilir, tuvalet kağıdında ya da ishalde kan görülmesine yol açabilir.

İskemik olit

Bu sorun, kalın bağırsaklara giden kanın kısıtlanması sonucu oluşur. Bu, bağırsağa zarar gelmesine neden olur ve kanlı ishal ile kolonun kısmi ya da tamamen ölümüne yol açabilir. Bu durum genellikle çok ağır karın ağrısı ile birlikte görülür ve daha önce vücudunun herhangi bir yerinde damarsal bir sorun yaşamış insanlarda meydana gelir.

İlaçların Yan Etkisi Olarak

Çeşitli ilaçlar yan etki olarak kanlı ishale yol açabilir.

Enfeksiyonlar

Vücutta enfeksiyon bulunması da kanlı ishalin nedenlerindendir. Akut kanlı ishale yol açan en büyük sebep enfeksiyonlardır. Sindirim sistemi enfeksiyonu, enterokolit veya kolit, kanlı ishale yol açabilir.

Zehirlenme

Toksinler, sindirim sistemi kanamasına ve ishale neden olabilirler ve bu şekilde kanlı ishal oluşabilir. Problem olan yalnızca zehirler değildir. Alkollü içecekler bile bu soruna yol açabilir.

Kanlı İshal İle Birlikte Görülen Diğer Belirtiler Nelerdir?

Bu soruna neden olan sebebe bağlı olarak, kanlı ishal ile birlikte aşağıdaki belirtiler görülebilir.

  • Karın ağrısı veya kramp
  • Karın şişmesi veya şişkinlik
  • Vücutta ağrılar
  • Yorgunluk
  • Dışkıda mukus veya sindirilmemiş yiyecek
  • Mide bulantısı
  • İştahsızlık
  • Rektal kanama
  • Rektal ağrı
  • Acil dışkı çıkartma gerekliliği
  • Kusma

Kanlı İshal İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.

Kanlı İshal Tedavisi

Kanlı ishalin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Kanamaya neden olan soruna bağlı olarak tedavi yöntemi değişiklik gösterir. Bu tedavi yöntemleri, yaşam tarzında değişiklikler ve dışkıyı yumuşatmak için daha fazla lifli gıdalar tüketmek, bol sebze ve meyve tüketmek, şayet durum bağırsak kanserinden kaynaklıysa bağırsak kanserini tedavi etmek için uygulanan kompleks tedavi yöntemlerine kadar değişiklik gösterebilir.

Aşırı kanamayı tedavi etmek için acil tedavi yöntemleri uygulanması gerekebilir.

Doktorunuz, teşhisine göre uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Tedavi yöntemleri şunlardan oluşabilir:

  • Bu durum enfeksiyon kaynaklıysa enfeksiyonu geçirmek için antibiyotikler
  • Koliti tedavi etmek için iltihap önleyici ilaçlar
  • Polipleri çıkartmak için veya kanser bulaşmış bağırsağı almak için uygulanan ameliyatlar
  • Basuru tedavi etmek için kullanılan kremler ve fitiller
  • Anal yırtıklara ve basura neden olabilecek kabızı engellemek için fazla miktarda lif tüketmek.
  • Günde 10-12 su bardağı su içmeye devam edilir.
  • Ilık ve/veya tuzlu banyoda oturmak
1 yorum
  1. Nevzat diyor

    İshalım. ama ilk defa kan geldı bol miktarda ne yapmalıyım.karın agrısı ve makatın oldugu yerde az miktarda ağrı var

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.