Karaciğer Ağrısı Nereye Vurur Nerede Hissedilir Olur?

Karaciğer Ağrısı Nasıl Anlaşılır Neden Olur Belirtileri Bitkisel Tedavi

0 18.118

Karaciğer Neden Ağrır, Karaciğerde Ağrı Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri

Karaciğer vücutta hayati öneme sahip organlardan birisi olup, kanı zararlı maddelerden temizleme, sindirime yardımcı olma, kanın pıhtılaşmasına katkıda bulunma ve vücut ihtiyaç duyduğu anda fazladan enerji sağlamak için glükoz saklama gibi birçok önemli görevi bulunmaktadır. Karaciğer böbreklerle bağlantılı olarak çalışıp vücutta ihtiyacı olan besinin emilimini ve ihtiyacı olmayanı ise vücuttan atma görevi görür. Karaciğer ağrısı; karaciğer problemi yaşayan insanlarda yaygın olarak görülen belirtilerden biridir. Karaciğere ağrıya sebep olan durumlar eğer zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse hayati risk içeren ciddi bir problem olabilir. Karaciğer ağrısının; hafif enfeksiyondan ciddi kanser hastalıklarına kadar birçok sebebi olabilir. Bu açıdan; asıl sebebin bilinip gerekli adımların izlenmesi çok önemlidir. Karaciğer ağrısı sırta,omuza, bele, böbrek kısmına vurabilir.

Karaciğer Neden Ağrır? Karaciğerim Ağrıyor

Karaciğerde Yağlanma

Karaciğerde ağrının en yaygın sebeplerinden birisi ise karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağ birikmesi olarak tanımlanan bu durum enfeksiyon ve ağrıya sebep olabilr. Bu da karaciğerin iyi çalışmamasına sebep olabilir. Diğer belirtiler arasında, bitkinlik, iştah kaybı ve kilo kaybı bulunur.

Karaciğer Kanseri

Karaciğer ağrısı ile ilişkili bir diğer durum ise son evrelerde yaşanan karaciğer kanseridir. Bu durumda genellikle ağrı midenin üstünde olur. Diğer belirtiler arasında; mide hassasiyeti ve şişlik, bitkinlik, iştah kaybı ve kilo kaybı bulunur.

Hepatit Hastalığı

Hepatitin tüm türleri karaciğerde ağrı ve sarılığa sebep olabilir. Diğer belirtileri arasında; iştah kaybı, kilo kaybı, hafif ateş ve bitkinlik vardır.Eğer zamanında tedavi edilmezse, bu durum daha da kötüleşip karaciğer yetmezliğine kadar gidebilir.

Siroz

Siroz; karaciğer dokusundaki yaralanmadır. Bu durum, karaciğer hücreleri ve dokuları zarar gördüğü zaman organın işlevini etkileyen bir durumdur. Bunun ise iki sebebi olabilir: aşırı alkol tüketimi ve virüs enfeksiyonları. Hepatit B,C ve D de sirozla ilgili bir durum olabilir.En yaygın olarak görülen belirtileri arasında; mide ağrısı, bitkinlik, bulantı, kaşıntı ve iştahsızlıktır. Etkilenen kişide ayrıca, sarılık ve karında şişlik de gelişebilir.

Karaciğerde Kist

Karaciğer içinde sıvı biriktiğinde bu sıvı kiste dönüşür. Kist kronik hale geldiğinde de ağrıya sebep olur. Bu problem genellikle midenin üstünde veya sağ omuzda hissedilir. Bunun asıl sebebi ise bilinmemektedir.

Safra Taşı

Safra kesesi karaciğere çok yakın bir yerde bulunmaktadır. Karaciğerin yüzeyi safra kesesi büyürse tahriş olabildiğinden karaciğer bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

Karaciğer Apsesi

Karaciğer apsesi; karaciğerin içinde bulunan ve genellikle mide enfeksiyonun bir sonucu olan irin dolu bir kitledir. Apse, karaciğerin yüzeyinde oluşabildiğinden ağrıya sebep olabillir.

Zatürre

Karaciğerin yüzeyindeki sinirler tahriş olduğunda karaciğer ağrısı hissedildiği için, özellikle de akciğerlerin alt ve sağ kısmı etkilenirse pnömoni karaciğerinizde ağrıya neden olabilir.

Dalağın Şişmesi

Karaciğer enfeksiyon kaptığı zaman dalak şişmeye başlayabilr. Bu da karaciğere baskı ve ağrı yapar.

Diğer karaciğer ağrısı nedenleri arasında hepatik ven trombozu, karaciğer apsesi, karaciğerde tümör, karaciğer fibrozu, alkol tüketimi, karaciğerde yaralanma, vb. sayılabilir. Yukarıda belirtilen durumların dışında, safra kesesi problemleri de karaciğerde ağrıya neden olabilir.

Karaciğer Ağrısı İle İlgili Belirtiler

Sırt Ağrısı: Çoğu vakada, karaciğer ağrısına sırt veya özellikle de sağ omuzda ağrısı eşlik edebilir.

Bitkinlik: Karaciğer hastalığının yaygın belirtilerinden birisi de bitkinlik/yorgunluktur. Bu yorgunluğun derecesi altta yatan sebebin ciddiyeti hakkında bilgi vermektedir.

Sindirimsel Belirtileri: Karaciğer hastalığı belirtileri arasında; mide ağrısı, şişlik,bulantı, iştahsızlık ve ishal sayılabilir.

Ciltte Değişimler: Kızarıklık, kaşıntı ve kahverengi lekeler karaciğer hastalığında görülebilir. Bazı kişilerde sarı lekelere de rastlanır.

Gözlerde Etkisi: Gözlerde şişlik ve kaşıntı karaciğer hastalığında yaygın olarak görülen durumlardır. Göz atlarında mor halka oluşması da yaygındır.

Vücut Kokusu: Aşırı terleme, kötü vücut kokusu ve nefesin kokması da karaciğer rahatsızlığı olan insanlarda görülmektedir.

Avuç İçinde Kaşıntı: Bazı vakalarda; ayak tabanı ve avuç içleri kızarıp kaşınabilir ve iltihap kapabilir.

Karaciğer Ağrısı Tedavisi

Karaciğer ağrısı tedavisi buna sebep olan duruma bağlıdır. Eğer teşhis zamanında yapılır hastalığın ciddiyeti anlaşılırsa uygun tedaviye başlanır. Bazı durumlar için ilaçlar kullanılır ve gerekirse cerrahi müdahale uygulanabilir.

Su

Bol su tüketmelisiniz. Bazı vakalarda; su içildiğinde karaciğerdeki ağrı hafifleyebilir. Su tüketerek; vücuttaki zararlı maddeler kolayca atılacağından karaciğerler daha iyi çalışacaktır.

Yoğurt

Karaciğerde ağrı probleminden kurtulmak için kullanılan etkili şifa yöntemlerinden birisi ise yoğurttur. Yoğurt, temelde bağırsaktaki zararlı bakterileri yok ederek karaciğerin yükünü azaltır. İçinde bulunan anti bakteriyel özellikler bunda görevlidir. Bu sebeptendir ki karaciğer ağrısı için yoğurt tüketimi önerilir. Yoğurt ağrıyı azaltma ve hafifletme özelliğine sahiptir. Karaciğer ağrısı yaşıyorsanız günlük olarak 3 kase yoğurt tüketin.

Keten Tohumu

Keten tohumu oksit giderici özelliklerle dolu olup karaciğer ağrısını tedavi etmede yardımcı olmaktadır. Keten tohumu düzenli tüketimde sindirim düzenini geliştirir ve karaciğeri iyileştirir. Keten tohumunu her gün yemeklerinize katabilirsiniz. Alternatif olarak ise 1 tatlı kaşığı keten tohumunu bal ile karıştırıp da bu amaçla tüketebilirsiniz.

Soğan

Soğan; kolayca erişilebilen doğal bir besindir. Karaciğer problemlerinden kurtulmak için düzenli olarak soğan kullanabilirsiniz. Soğanda bulunan flavonoid içerikler vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak karaciğerlerin çalışmasını düzeltir.

Sarımsak

Sarımsak; karaciğer ağrısını geçiren yöntemlerden birisidir. Sarımsakta bulunan bileşikler antioksidan açısından zengindir ki bu vücutta birikmiş toksinlerin atılmasını sağlayıp karaciğerin normal olarak çalışmasına yardımcı olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.