Kardiyak Output Ne Demek Normal Değeri Neden Azalır Azalma Belirtileri

Kardiyak Output Nedir Kardiyak Outputta Azalma Nedenleri Tedavisi

0 2.597

Kardiyak Output Ne Demek?

Sağlıklı bir kalp ve sağlıklı kardiyovasküler sistem (kalp ve dolaşım sistemi), vücuda temel besin maddeleri ve oksijen bu sistem aracılığıyla sağlandığından kişinin genel sağlığı için çok önemlidir.  Ancak bu sistem içinde zamanla çeşitli hastalıklar ve bozukluklar meydana gelebilir. Vücudun işlevlerini doğru şekilde gerçekleştirmesi, beyin ve diğer hayati organlara yeterli miktarda kan ve diğer besin maddeleri sağlaması için kalp yeterli oranda kan pompalamaya ihtiyaç duyar. Kalp problemlerinden biri artan veya azalan kardiyak outputtur ancak öncelikle kardiyak outputun ne olduğunu açıklayalım. Kalbin kan pompaladığını biliyoruz.Kalbin sol ventrikülünden 1 dakikada dolaşıma pompaladığı kan miktarına kardiyat output denir.

Kalp outputu dm3/min’de ölçülür. Ortalama kardiyak output oranı normal değerleri erkekler için 5 cubic dm/min, kadınlar için ise 4.5 cubic dm/min.’dir. Doktorunuz kalp probleminiz olup olmadığını veya tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için bu ölçümü kullanır.  

Kanınız hücrelerinize oksijen ve besin taşır ve karbondioksit gibi atıkları uzaklaştırır. Eğer kalbiniz çok veya çok fazla kan pompalarsa bu durum kalp yetmezliğinin ya da diğer sağlık problemlerinin işareti olabilir.

Normal Kardiyak Output Değeri Nedir?

Bu oran kişiden kişiye göre değişebilir. Genellikle dinlenme halindeyken bir yetişkinin kalbi dakikada 3-4 litre kan pompalar. Ancak koşarken veya egzersiz yaparken kalbiniz vücudun yeterli oksijeni aldığından emin olmak için 3-4 kez pompalayabilir.

Kardiyak Outputta Azalma Neden Olur?

Bu medikal durumun arkasında yatan yaygın sebepler hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kalp krizi, doğumsal kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyak aritmileri, akciğer hastalığı, ilaç etkiler, elektrolit dengesizliği ve azalan sıvı miktarıdır. Yaşlı hastalar yaşlanmadan kaynaklanan kalp odacıklarındaki esneklik azaldığından kardiyak output azalmasında en fazla riski taşır.

Eğer kalbiniz vücudunuza ve dokularınıza yeterli kan pompalamıyorsa bu durum kalp yetmezliğinin işareti olabilir. Düşük kardiyat output aynı zamanda çok fazla kan kaybettikten sonra, kan zehirlenmesi denilen şiddetli enfeksiyondan sonra da meydana gelebilir.

Egzersiz, spor yapma da kardiyak outputta artma nedenleri arasında yer alır. Egzersiz yaptığınızda, hareketlerinizin yoğunluğu arttığından kardiyak outputunuz da artar. Bu kardiyak output artışı vücudunuzun kritik fizyolojik ihtiyaçlarına cevabını karşılamayı yansıtır.

Kardiyak Outputta Azalma Belirtileri

  • Anormal kalp sesleri
  • Anjin
  • Asabiyet, huzursuzluk
  • Bilinç düzeyince değişiklik
  • Solunum güçlüğü,  hızlı solunum
  • Halsizlik
  • Azalan kardiyak output
  • Azalan nabız
  • Azalan venöz ve akteriyel oksijen özümsemesi
  • Kardiyak disritmiler
  • %40dan az ejeksiyon fraksiyonu
  • Hipotansiyon
  • Artan merkezi venöz baskısı
  • Artan akciğer atardamarı basıncı (PAP)
  • Taşikardi
  • Kilo alma

Hipotansiyon bu durumun temel belirtisi olmasına rağmen solunum güçlüğü, anjin, düzensiz kalp atışı, hızlı solunum ve baygınlık gibi diğer birçok belirti de ortaya çıkabilir. Kardiyak output azalması olan insanlar kilo alma, baş dönmesi, karmaşa ve ortopne de yaşayabilir. Kaygı, güçsüzlük ve yorgunluk bu kalp bozukluğu görüldüğünde ortaya çıkabilen diğer belirtilerdir.

Kardiyak Outputta Azalma Nasıl Tedavi Edilir?

Kardiyak output azalmasında tedavi için hangi ilacın reçete edileceği bu durumun nedenine göre değişir. Ancak vakaların çoğunda doktorlar idrar söktürücüler, ACE engelleyiciler veya antidisritmikler reçete etmektedir. Digitalis terapi ve damar genişleticiler de etkili tedavi için kullanılabilir.

Kardiyak Outputta Yükselme Artma Neden Olur?

Vücudunuzun kan enfeksiyonlarına kan basıncında tehlikeli düşüşe ve organ yetmezliğine yol açabilen tepkisi kardiyak outputta yükselmeye neden olabilir.

Yüksek output anemi (kansızlık) olarak adlandırılan kırmızı kan hücrelerinin yetersiz oksijen taşıdığı durumda da meydana gelebilir. Bu durum kalbinizin daha hızlı kan pompalamasına neden olur. Diğer yaygın bir sebep de tiroit bezlerinizin ihtiyaç duyulandan fazla tiroit hormonu ürettiği hipertiroittir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.