Karın Şişliği Nasıl Giderilir İbrahim Saraçoğlu
Karında şişlik ve sertlik, karın acıması göbek mide şişmesi gastritten, mide kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen en sık görülen mide bağırsak sorunlarındandır. Karnınızda şişlik ve sertlik sorunu yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken şey bir Gastroenteroloji doktoruna gidip muayene yaptırmak olmalıdır. Doktor sizden çeşitli testler isteyecek durumunuzun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Karnım şişiyor, bazen nefes bile alamıyorum, karın şişliği ve sertlik neden olur diye merak ediyorsanız, işte bu duruma yol açan nedenler;
Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığı
Hızlı, çabuk çabuk yemek yiyor ve yiyecekleri az çiğneyip çabuk yutuyorsanız bu durum midede hazımsızlığa neden olup, karında şişlik ve sertliğe yol açar. Hızlı yemek yeme ayrıca kolon kanserinden, bağırsak tıkanıklığına kadar pek mide bağırsak hastalığına da sebep olabilir. Sindirim sistemi sağlığınız için sık sık ve azar azar yeme alışkanlığı edinin, ayrıca yediklerinizi de iyi çiğneyin.
Gaz Sancısı
İştahlı biriyseniz, çok yemek yemeyi seviyorsanız, yemekten sonra karnınızda şişlik ve sertlik yaşamanız hiç de süpriz olmayacaktır. Aşırı yemek yeme mide kaslarına çok fazla baskı uygulayıp mideniz gerilmesine ve şişmesine, yemek yerken çok hava yutup gaz sancısı çekmenize neden olacaktır. Midede bağırsaklarda gaz birikimi de karında şişlik ve sertliğe yol açacaktır.
Laktoz ve Fruktoz İntoleransı
Laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoz şekerinin sindirilememesine denir. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Laktoz intoleransı olan kişilerin ince bağırsaklarında salgılanan laktaz enzimi eksik olduğundan süt ve süt ürünlerini sindiremezler. Bunun sonucu olarak süt ve süt ürünleri tükettinden sonra karında şişlik ve sertlik, ishal, hazımsızlık, midede şişkinlik, mideye kramp girmesi gibi belirtilerle karşılaşabilirler. Fruktoz intoleransı ise meyve şekeri emilim bozukluğuna denir. Tüm meyve türleri, kuru meyveler ve meyve suları fruktoz açısından zengin besinlerdendir. Fruktoz intoleransı hastalığınız varsa bağırsaklarınız fruktoz içeren gıdaları sindirmekte zorluk çekeceğinden, bu gıdaları tükettikten sonra karında sertlik ve şişlik başta olmak üzere çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz. Laktoz intoleransından , fruktoz intoleransından yahut bazı besinlerin size dokunduğundan şüpheleniyorsanız, Dahiliye doktoruna başvurup gerekli testi yaptırabilirsiniz.
Regl Dönemi
Regl yani adet kanaması yaşadığınız günlerde ve adet olmanıza 10 gün kala östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışa bağlı olarak karın bölgenizde şişlik ve sertlik yaşamanız normal bir durumdur. Regl döneminin bitmesiyle birlikte, şişlik ve sertlik de geçecektir.
Stres
Stres, depresyon ve üzüntü de vücuttaki hormonların işleyişini, dengesini bozar. Bunun sonucunda mide daha fazla asit salgılar, yenilen gıdalar düzgün bir şekilde sindirilemez ve karında şişlik, sertlik, mide ağrısı, mideye kramp girmesi, midede yanma gibi sorunlarla karşılaşırsınız.
Kabızlık
Kabızlık, karında kramp ve sertliğin başlıca nedenlerindendir. Lif açısından yetersiz beslenme (meyve ve sebzeler önemli lif kaynaklarıdır), az su içme alışkanlığı, düşük sıvı alımı, kullanılan ilaçların yan etkisi, hamilelik ve hareketsiz yaşam gibi nedenler kabızlığı tetikleyip kabız olmanıza yol açabilir. Lif açısından zengin gıdalarla beslenmek, günde 10-12 su bardağı su içmek, her gün 1-2 saat yürüyüş yapmak, gıdaları çok çiğnemek ve yavaş yemek gibi önlemler sizi kabızlıktan kurtaracaktır.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Karındaki şişlik ve sertliğe, ishal, aşırı gaz sancısı, sırt ağrısı, kronik yorgunluk, gastroözofageal reflü gibi belirtiler eşlik ediyorsa tüm bu sorunlar İrratbl bağırsak sendromundan kaynaklanabilir. İrratbl bağırsak sendromu bağırsakların fonksiyonel bir rahatsızlığıdır.Beslenmede değişikler yapma, müshil alımı, antispazmodik ilaçlar, spor yapma alışkanlığı edinmek ve stresden uzak durmak, İrritabl Bağırsak Sendromunun geçmesinde önemli rol oynayacaktır.
İlaçların Yan Etkisi
Doğum kontrol hapı, kortizon gibi ilaçlar vücuttaki hormonların salınımını etkileyip karında şişlik ve sertliğe yol açabilirler. Karnınızda geçmek bilmeyen bir sertlik ve şişlik varsa kullandığınız ilaçları gözden geçirin. Size dokunan ilacı tespit ettikten sonra doktordan bu ilacın muadili ile değiştirmesini talep edin.
Hamilelik, Ergenlik ve Menopoz Dönemi
Gebelikte, ergenlikte ve menopoz döneminde kadın vücudunda salgılanan östrojen, progesteron ve relastin hormonlarında önemli değişikler meydana gelir. Bu hormonlarda artış veya azalma görülebilir. Bunun sonucunda karında şişlik ve sertlik yaşamanız son derece doğaldır. Bu dönemlerin geçmesiyle beraber, sorun da ortadan kalkacaktır.
Gastrit
Mide mukozasının (mide zarının) iltihaplanmasına gastrit denir. Stres, kullanılan ilaçların yan etkisi, alkol kullanımı gibi nedenler gastrite yol açabilir. Mide ağrısı, karında sertlik ve şişlik, iştahsızlık, istemsiz kilo kaybı, hazımsızlık, kusma,yemek yedikten sonra üst karında (mide) dolgunluk hissi gastritin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Mide ülseri bakteri testi, mide kanaması aramak için dışkı testi, kan sayısı ve anemi testleri gastriti teşhis etmekte kullanılan yöntemlerdir. Gastritin tedavisi bu durumun sebebine göre değişir. Çoğu zaman mide asidinin azaltılması ile belirtilerin hafiflemesini sağlanır.
Karında Şişlik Ve Sertliğin Diğer Nedenleri
- Bağırsak florasının (bağırsaklardaki faydalı zararlı mikrop dengesinin) bozulmuş olması
- Mide kanseri
- Gıda alerjisi
- Hormon bozukluğu
- Psikolojik hastalıklar
- Safra kesesinde taş ve diğer safra kesesi hastalıkları
- Apandisit
- Yumurtalıklarda kist
- Siroz hastalığı
- Pankreas iltihaplanması
- Dış gebelik
- Malabsorpsiyon sendromu (Emilim bozukluğu)
- Bağırsak tıkanıklığı
- Çölyak hastalığı
- Hepatit hastalığı
- Göbek fıtığı
- Sistemik skleroz
- Karında miyom
- Bel soğukluğu
- Pankreas kanseri
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Karaciğer kanseri
- Öpücük hastalığı
- Hepatit B
- Kalp yetmezliği
- Kolik
- Peritonit ya da peritonitis (Karın zarının iltihaplanması neticesinde oluşan bir hastalıktır)
- Premenstruel sendrom (Adet öncesi gerginlik sendromu)
Karında Şişlik Ve Sertlik İçin Hangi Doktora Gitmeli?
Karında şişlik ve sertlikten muzdaripseniz bir Genel Cerrahi doktoruna görünmelisiniz. Doktor sizden USG testi, kan ve idrar testi isteyecektir. Öncelikli olarak bu durumun nedenini tespit etmeye çalışacak, ardından gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Şayet karında şişlik ve sertlik uzun süredir geçmiyorsa Gastroeteroloji bölümü doktoruna başvurup, doktorunuz gerek görürse Endoskopi-Kolonoskopi , gastroskopi gibi işlemler yaptırmalısınız. Endoskopi midenin kamerayla izlenmesi yöntemidir. Kolonoskopi ise mideden doku örneği alınıp bunun incelenmesidir.