Kas Atrofisi Kas Kaybı Kas Yıkımı Nedir Tedavisi Nasıl Önlenir

Kas Yıkımı Kas Kaybı Neden Olur Belirtileri Nasıl Anlaşılır Nasıl Geçer

0 1.250

Kas Yıkımı Kas Kaybı Neden Olur Belirtileri Nasıl Anlaşılır Nasıl Geçer

İnsanın genel vücudunda toplam 650 kas grubu vardır ki bu kaslar vücutta konuşma, yürüyüş, yemek yeme, nesneleri kavrama ve taşıma, iç organların hareketi ve hareket sistemi gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Bu kasların en mühim olanı ise kalp kaslarıdır ki bu kaslar kalbin tüm vücuda kan pomplanması görevini üstlenir. Vücutta bu kadar önemi bulunan kas gruplarında meydana gelen kas yıkımı nedeniyle kaslarda ciddi zarar meydana gelir.

Kaslara bu kadar zararı olan kas yıkımı; kalça, kol, omuz ve göğüs başta olmak üzere birçok kas grubunu etkilemektedir.  Bu kas yıkımı sonucunda kişi yutkunma, koşma, yürüme, merdiven inme-çıkma,  yokuş çıkma, soluk alıp verme ve göz kapaklarını açma kapatma gibi hareketler yaparken zorlama yaşanabilir.

Kas Yıkımı Kas Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Kas yıkılması durumunda görülen belirtiler şunlardır:

  • Bitkinlik
  • Güçsüzlük
  • Halsizlik
  • Kas  ağrıları,
  • Kas tutulması
  • Kas güçsüzlüğü
  • İdrar renginin koyulaşması

Kas yıkımı yaşanması durumunda ise vücutta ana hareket kas grubunda meydana gelen güçsüzlük sonucunda kişin temel hareketlerini yapmada kısıtlanabilir. Özellikle de yürürken, koşarken ve merdiven çıkarkan kaslarda meydana gelen zorlanma dışında göz açıp kapatma ve yutkunluk gibi hareketler yaparken bile kaslarda güçsüzlük ve zorlanma yaşanır.

Kas Yıkımı Kas Kaybı Neden Olur?

Kas yıkımı çoğunlukla spor gibi aktif faaliyetlerle uğraşan insanlarda görülmektedir. Bu kişiler spor esnasında kaslarını zorladıklarından kaslarda hasar ve yırtılma yaşanır. Bu durumun sonucunda kas yıkımı meydana gelir. Ayrıca kas yıkımının başka nedenleri de bulunmaktadır. Rabdomiyoliz olarak adlandırılan kas liflerinin idrara karışması da kaslarda yıkıma sebep olabilmektedir. Bu hastalık en çok sürekli yatan kişilerin kaslarını zorlaması sonucunda meydana gelir. Rabdomiyoliz hastalığı şiddetlendiği durumda böbrek hastalığına yol açabilir ki bu durumda hasta diyaliz alacak kadar kötü duruma gelebilir.

Diğer bir sebep ise vücutta protein eksikliği olabilir. Vücutta protein eksikliğinin sebepleri arasında kişinin yetersiz beslenmesi, yağ ve karbonhidrat tüketiminin az olması olabilir. Kas yıkımının diğer sebepleri ise hormonal dengesizlik, hareketsiz yaşam sürmek ve ileri yaştır.

Kas yıkımının bir diğer sebebi ise glutemin salgılanmasında eksiklikler olabilir. Bağışıklık sisteminde hücrelerin ürettiği yakıt olan glutemin özellikle de kişi spor ile uğraşması vücuttaki glutemin seviyesinde düşme meydana gelir. Bu durumda akyuvarlar bölünemez.  Bunun neticesinde ise vücutta düşen glutemin seviyesinde düşüş sebebiyle kaslarda azalan glutemin kaslarda yıkıma neden olur.

Kas yıkımının en yaygın sebepleri şunlardır:

  • Yetersiz beslenme: Vücutta kas kaybı sonucu meydana gelen kas yıkımının en yaygın sebebi yetersiz beslenmedir. Bu durumu engellemek için kişi mutlaka antrenman yapmalı ve beslenmesini düzenlemelidir. Örneğin kişi beslenmesinde karbonhidrat, yağ ve protein alımını dengelemelidir.
  • Yoğun metabolik veya mental stres
  • Çok fazla ya da çok az egzersiz yapmak
  • Uyku düzensizliği
  • Hormonal sebepler: Vücutta eğer hormonal dengesizlik yaşanırsa kas oranında kayıp ve kas yıkımı yaşanabilir.
  • Hareketsizliğe bağlı kas kaybı: Tek sebep antrenman yapmamak değildir. Günlük hareket aktivitelerini yerine getirmemek de vardır. Eğer işinize bağlı olarak daha çok masa başındaysanız bile hareket halinde olmanız sizin için iyi olacaktır.
  • Herhangi bir hastalık sebepli kas kaybı: Vücutta ciddi olan bazı hastalıklar vücutta kas kaybına sebep olabilir.
  • İleri yaşa bağlı kas kaybı: Kişinin yaşının ilerlemesi sebebiyle spor da yapılmazsa vücutta kas kaybı kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumdaki kişiler mutlaka dengeli ve güzel beslenmelidir ki ayrıca bol spor yapmalıdır.
  • İstirahat etmemek (vücudu çok yormak) : Bu durum genellikle spor yapmaya henüz başlayan kişilerde görülür. Bu kişiler sporu abartmakta ve bunun vücuda kas kazanımı yapacağını düşünmektedir. Fakat spor kaslara çok iyi gelse de bu kadar yorulan kaslar mutlaka dinlenmelidir. Bilinmesi gerekir ki dinlenen kaslar büyürler.

Kas Yıkımı Kas Kaybı Nasıl Önlenir?

Vücutta meydana gelmesi olası olan kas yıkımını önlemek için kişi kasları aşırı derecede yormamalıdır. Kişi vücudunu yormamak için iyi bir uyku çekmeli ve bol istirahat etmelidir ki bu sayede vücutta kaslar onarır. Ayrıca istirahat yanında kişi mutlaka düzenli spor yapmalı ve düzenli beslenmelidir. Özellikle de protein ağırlıklı bir beslenme düzeni takip edilmelidir. Bütün bu önlemler ile vücutta kas yıkımı büyük oranda engellenebilir.

Sporcular ise vücutta kas yıkımını önlemek için mutlaka dengeli beslenmeli ve protein açısından zengin gıdaları tercih etmelidir. Dahası sporcular spor yaptıktan sonra istirahat etmeyi aksatmamalıdır ki bu sayede vücutta kas gelişimi tamamlanmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.