Kedi Hastalıklarına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

Kedi Hastalıkları Nelerdir Belirtileri Tedavisi Halsizlik

0 291

Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Eğer sevimli bir kediniz varsa, etkilenebileceği yaygın hastalıklar, belirtileri ve önleyici tedbirleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız, böylece kediniz sağlıklı uzun bir ömür yaşayabilir. Kedilerde görülen hastalıklar, soğuk algınlığından potansiyel ölümcül hastalıklara kadar değişebilir. Kedilerde meydana gelebilen yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır: kuduz, alerjik dermatit, diş hastalığı, diabetes mellitus, gıda alerjisi, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalığı, karaciğer hastalığı, kedi panleukopeni, feline lösemi virüsü (FeLV), feline immün yetmezlik virüsü (FIV) ve feline enfeksiyöz peritonit (FIP). Kedilerde sık karşılaşılan hastalıklar şunladır;

Kuduz

Kuduz; kuduz olan hayvanın ısırığı sonucu bulaşan virüs enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon direkt olarak sinir sistemini etkilemektedir. Enfeksiyon kapmış kedide ateş agresif ve düzensiz davranışlar görülür. Kedilerde kuduzun başlıca belirtilerinden bazıları, aşırı salya, hayali nesnelere saldırma, iştahtaki anormal değişiklikler, herhangi bir uyarana karşı abartılı tepki ve agresif, şiddetli davranışlardır. Son aşamada, kedide ölümle sonuçlanan felç ve solunum yetmezliği gelişebilir.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu

Bu tür enfeksiyonlar kedilerde ölümcül olabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri şunlardır: burun ve göz akıntısı,ateş, gözlerde kızarıklık, hapşırma ve istahta azalma.

Feline Panleukopeni

Ayrıca keline distemper olarak da bilinen bu hastalıkta, kedinin kanındaki beyaz kan hücresi seviyesi büyük ölçüde düşer. Bu durum bağışıklığını etkileyebilir. Sonuç olarak, kedi birkaç enfeksiyona daha duyarlı hale gelir. Belirtileri; iştah kaybı, ishal ve kusmadır. İnsan teması yoluyla bulaşan, enfekte olmuş kediler, pençe, saç ve yiyecek kaseleriyle temas sonucu oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır.

Feline İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV)

FIV enfekte olmuş kedi ısırığı yoluyla bulaşmaktadır. En yaygın belirtileri oral enfeksiyon, sürekli ishal, iştah kaybı, sindirim problemleri ve kronik enfeksiyondur.

Feline Enfeksiyöz Peritonit (FIP)

Çoğu vakada kedilerde görülen FIP ölümcüldür. Bu virüs hem sıvı hem de katı formda bulunur.  Her iki formu da uyuşukluk, ateş, ishal, kusma ve iştah kaybı gibi belirtilere yol açabilir.

Feline Chlamydia

Feline chlamydia kedileri etkileyen bir tür bakteridir. Bu bakteri gözleri etkileyerek konjonktivite yol açar. Genel belirtileri öksürük, hapşırma, anoreksi, burun, zatürre, solunum problemleri, ateş ve  gözlerde sulanmadır.

Feline Leukemia Virus (FeLV)

Feline leukemia virüsü bağışıklık sistemini etkileyen ve kanser ve ilgili hastalıklara sebep olan bir durumdur. Bu hastalık kedi kavgalarında bulaşmaktadır. Diğer bulaşma sebepleri arasında yemek paylaşmak,su çanakları ve enfekte olmuş bir kedinin idrarı, dışkıları ve tükürüğü ile temas edilmesidir.

Parazit

Kediler birçok farklı tip parazit ile enfekte olabilirler. Pire ve kulak akarları gibi dış parazitler deride, kürkte ve kulakta bulunur. Bu parazitler şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Kedilerde bulunan bazı ortak bağırsak parazitler, kurtlar, saçkıran ve tenyalardır. Kedi bağırsağında astar hücrelerinde yaşayan koksidia; ishal, dehidratasyon ve hatta tedavi edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.

Alt İdrar Yolu Hastalığı

Alt idrar yolu hastalığı; kedinin idrar yolları ile ilişkili bir grup hastalıktır. Bu durum ağrı, kanama ve idrara çıkma sıklığını arttırabilir. Bunun yaygın belirtileri arasında; sürekli idrara çıkma, idrarda kan ve idrara çıkarken zorlanma bulunur. İlgili diğer belirtiler arasında; iştahta azalma, susuzluk, bulantı, depresyon ve hatta ölüm bulunur.

Feline Diyabet

Birçok kedi, endokrin bir bozukluk olan diyabet hastasıdır. Bu bozukluk obez kedilerde daha yaygındır. Belirtileri ise; artan iştaha rağmen, iştahsızlık, su alımında önemli artış ve kilo kaybıdır.

Cilt Hastalıkları

Kedilerdeki cilt hastalıkları; bağışıklık sistemi ile ilgili, enfeksiyöz cilt hastalıkları, kalıtsal ve gelişimsel deri hastalıkları ve iç hastalıkların deri bulguları gibi 4 kategoriye ayrılır. En yaygın olanlarından bazıları alopesi, cheyletiellosis ve aknedir. Alopesi genel hastalık, endokrin rahatsızlıkları ve lokal enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu hastalık saç dökülmesi, yamalar, kızarık veya ciltte iltihaba yol açar. Cheyletiellosis deri akarlarına bağlıdır. Sürekli kaşıntıya neden olan, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum cildin pullanmasına yol açabilir.

Kedi Hastalıkları Nasıl Geçer?

Kedinizde herhangi bir hastalıkla karşılaştığınızda onu mutlaka en kısa sürede bir veterinere götürmelisiniz. Kedinizin hastalığına göre doktor ilaç reçete edecektir. Örneğin bakteriyel kaynaklı bir söz konusu ise doktor antibiyotik yazacaktır.

Kedinizi bütün bu hastalıklardan koruyabilirsiniz. Kuduz, FIV,URI ve FIP gibi hastalıklar aşı ile önlenebilir. Cilt enfeksiyonları ve parazitleri önlemek için kedinizin cildini mutlaka temiz tutmalısınız. Kedinizin mama kaplarını başka kedilerle paylaşmasına izin vermeyin. Eğer kedinizde enfeksiyon belirtileri fark ediyorsanız, hemen bir veteriner ile görüşün. Bu enfeksiyonlar reçete edilen ilaçlarla tedavi edilebilir. Çoğu enfeksiyon vakasında kediler iştah kaybı yaşarlar. Ancak; tedavinizin işe yaraması için kedinizin yeterince beslediğinden emin olmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.