Kedi İç Parazit Hapı İsimleri Kedi İç Parazit Hapı Nasıl Verilir

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nedenleri Tedavisi Hapı İlacı

0 683

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Kedi iç organlarında bulunup burda yaşayan organizmalara kedi iç paraziti denir. Kedilerde en çok görülen iç parazitleri tenya,yuvarlak solucan ve giardia’dır.

Bunların içinde en çok rastalanan iç parazitlerden biri tenyadır. Diğer iç parazit türü olan yuvarlak solucanlar kedilere annesinden geçer veya yavrular annelerini emerken anne vücudundaki bu parazitleri vücuduna alır. Diğer bir kedi iç paraziti olan giardia tüketilen su ile vücuda girer ve tek hücreli mikroskobik canlıdır. Kedilerde görülen sebepsiz ishalin sebebi genellike giardia iç paraziti olmaktadır. Kedi iç parazit türlerinden giardia dışında hastalık işaret veren parazit bulunmamaktadır.

Kedi iç parazitleri mikroskopik canlılar olup sadece çok büyüdükleri zaman çıplak gözle fark edilebilir. Bu tür iç parazitler vücutta çoğunlukla bağırsak ve sindirim sistemine yerleşse de beyin, kalp, karaciğer ve akciğer gibi organlarda da yer alabilirler. Bu sebepten ötürü kedi iç parazit işaret ve belirtileri parazitlerin bulunduğu organa göre değişir.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri

  • Kedilerde kilo kaybı
  • Kedilerde iştah düşüklüğü
  • Kedilerde kusma
  • Kedilerde ishal
  • Kedilerde karında şişlik
  • Kedilerde vücudun su kaybetmesi
  • Kedilerde kanlı dışkı yapma
  • Kedilerde öksürük
  • Kedilerde davranış bozuklukları
  • Kedilerde değişen farklı ruh halleri

Kedilerde iç parazit kedi hayatını tehlikeye atar ve insanlara bulaşıp onlarda da ciddi problemlere yol açabilir. Birçok belirti veren kedi iç parazitleri; bulundukları organ ve dokuya göre farklılık gösterir.

Kedilerde İç Parazit Neden Olur?

Kedinin çiğ et tüketmesi

Kedinin sokak kedileriyle teması

Kedi sahiplerinin bitki ile teması sonucu bunu kedilerine bulaştırması

Kedilerde iç parazit ağız yani oral yolla bulaşır ve bağırsakta gelişen bu parazitler yeterince büyüdüklerinde kan emmeye başlar. Dahası eğer iç parazitler bağırsak tüneline yapışırsa kediye zararı daha büyük olur.

Kedilerde İç Parazit Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Kedilerde görülen bazı belirtilen sonucu şüphelenilebilen iç parazitin en iyi teşhisini şüphesiz veteriner yapacaktır. Veteriner kediden alacağı dışkı analizi ile vücutta iç parazit varlığını teşhis edecektir. Kedide iç parazit teşhisi sonra yapılması gereken ilk şey parazit türünün teşhis edilmesidir ki bu sayede takip edilecek tedaviye karar verilir. Nadir de olsa bazı durumlarda veteriner kediyi birkaç gün müşahede altında tutabilir. Kedilerde iç parazit oluşmasını engellemek için yapılması gereken ilk şey dış ve iç parazit aşılarının zamanında yapılmasıdır.

Kedilerde iç parazit tedavisi için Profender veya Zerokrim isimli ilaçlar kullanılmaktadır.

Kedilerde İç Parazit Ölümcül Müdür?

Kedinin vücudunda bulunan bu iç parazitler, kedilerde zehirlenmeye sebep olur ki bu durumda ölüm riski yüksektir. Kedi vücudunda kan emerek yaşayan  bu parazitler kedide anemi yani kansızlığa sebep olabilir ki kansızlık kedide ciddi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Kedilerde iç parazitin getirdiği riskler için mutlaka kedilerde iç ve dış parazit aşıları 3 ayda 1 düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bu da kedinin düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesini gerektirir.

Kedilerde İç Parazit İnsanlara Bulaşır mı?

Kedilerde bulunan iç parazitin insan vücudunda bulaşma riski bulunmaktadır. En büyük risk ise kedilerin tuvalet yaptıkları yerlerdir. Bu yerlerde temizliğe özen gösterilmediği durumlarda bu parazitler insanlara bulaşabilir. İnsanlara bulaşan bu parazit türleri ise vücutta kist oluşturabilir. İşte bu yüzden insanların hem kedilerini hem de kendilerini bu parazitlerden koruması önemlidir.

Kedilerde İç Parazit Aşısı Nedir?

Kedilerde iç parazit oluşması ve bulaşmasını önlemek için ilk yapılması gereken şey aşıdır. Bu koruyucu aşılar 3 aylık aralıklarla yapılır ki bu aşılar hem kedi hem de insanları korumakta çok etkilidir.

Kedilerde İç Parazit Bitkisel Tedavisi

Gerekli malzemeler

  • Lavanta yağı
  • Limon yağı
  • Karanfil yağı
  • Tarçın

Hazırlanışı

Tüm bu yağlardan eşit oranda karıştırın ve sprey şişesine koyun. İçine biraz toz tarçın ekleyip güzelce çalkalayarak karıştırın.

Bu karışımı 2 haftada 1 bir kedinizin tüm vücudunda tüylerine sıkın.

UYARI: Bu karışımı kedinizin gözüne değdirmeyin aksi halde gözlerini yakabilir.

Alternatif olarak kedinize haftadaki bir kez bir parça taze maydonoz verebilirsiniz.

Ayrıca kedinizin suyuna elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Kedilerde dış parazit için kedinizi banyo yaptırmadan önce tüylerine hindistancevizi yağı sürebilirsiniz.

Kedilere İç Parazit Hapı Nasıl Verilir?

Kedilerde iç parazit için genellikle Veterinerler tarafından verilen hap adı 175 mg Caniverm’dir.

Kedinize hapı süt veya mamasını karıştırıp vermek istediğinizde tadını alacağından yutmadan tükürecektir. Bu yüzden kediniz uysalken tutun ve sıktığı dişlerin arasında oluşan boşluktan hapı ağzına itin. Bu esnada yanınızda su dolu şırınga bulundurun ki kedinizin ağzına hapı ittikten sonra hapı tükürmesine izin vermeden suyu verin. Eğer kediniz ağzını hemen açarsa hapı hafifçe parmağınızla boğazına doğru itin ve biraz su verin. Bu hap sayesinde kedinizin vücudu 2- 3 ay korunacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.