Kedilerde Göz Sulanması Yavru Kedi Göz Akıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Kedilerde Göz Akıntısı Yaşarması Nedenleri ve Tedavisi

0 45

Kedilerde Göz Akıntısı Yaşarması Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde, yavru kedilerde göz akıntısı, sulanması sık görülen bir durumdur ve bu soruna aşağıda bildireceğimiz şeyler neden olabilir. Bazen kedilerin gözlerinde akıntı olabilir. Çoğu zaman tehlikeli bir soruna işaret etmez. Fakat bu akıntı sürekli devam ediyorsa bir hastalığı olduğundan şüphelenilir.

Kedilerde ve Yavru Kedilerde Göz Akıntısı Göz Yaşarması Sulanması Neden Olur?

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde en yaygın sağlık problemlerinden biri üst solunum yolu enfeksiyonudur. Buna çeşitli virüs ve bakteriler sebep olur. Üst solunum yollarında enfeksiyon; burunda ve gözlerde şeffaf renkli akıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma ve öksürük ile kendini gösterir.

Alerji

Kedilerde de insanlar gibi alerjiye yatkınlık vardır. Bu da çoğunlukla hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde yaşarmaya neden olur. İlaç, kedi maması, ev bitkileri, çevresel alerjenler gibi pek çok faktör kedilerde alerjiye yol açabilir.

Göze Yabancı Cisim Kaçması

Kedilerin gözlerinde akıntı yabancı bir cisim yüzünden de meydana gelebilir. Göze giren herhangi bir şey tahrişe sebebiyet vererek gözyaşı üretimini artırır. Fakat bu, vücudun o yabancı cismi uzaklaştırmak için kullandığı bir reflekstir. Akan gözyaşı sayesinde gözdeki madde dışarıya çıkabilir. Eğer çıkmazsa kediyi veterinere götürmek lâzımdır.

Kornea Hastalığı

Kedilerde göz sulanması kornea bozukluğundan da kaynaklanabilir. Gözün ön kısmında yer alan yuvarlak yüzeye kornea denir. Bu, gözün koruyucu tabakasıdır. Kornea hastalığı kornea distrofisi diye de adlandırılır. Kedilerde görülme sıklığı fazla değildir. Her kedide etkileri değişkenlik gösterir. Bazılarında hafif, bazılarında daha belirgin görme kaybı ve başka şikâyetler ortaya çıkarır. Kedilerde kornea hastalığının bir belirtisi de göz akıntısıdır.

Kedi Göz Enfeksiyonu

Virüsler, bakteriler veya buna benzer mikroorganizmalar kedilerde göz sorunlarını tetikler. Göz enfeksiyonlarının kediden kediye geçme riski yüksektir. Kedinizin gözlerinde enfeksiyon olduğundan endişe ediyorsanız tedavisi ettirmekte geç kalmamalısınız.

Konjonktivit Hastalığı

Bu, kedilerde en sık karşılaşılan göz sorunlarındandır. Konjunktivan, ince mukoza zarıdır. Göz küresinin dışını ve göz kapaklarının içini örter. Bu zarın iltihaplanmasına konjunktivit hastalığı denir. Kedilerde konjonktivit hastalığı gözde akıntı sorununa sebep olabilir.

Blefarit

Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Kedilerde göz akıntısına sebep olabilir. Tedavisi antibiyotiklerle yapılır.

Tıkalı gözyaşı kanalları: Kedilerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı da göz akıntısı yapabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonunun gözyaşı kanallarında tıkanmaya sebep olması mümkündür. Kedinin vücudu bu tıkanıklıktan kurtulmak için çok fazla gözyaşı üretir. İşte kedilerde göz akıntısı bu yüzden de olabilir.

Üveit Hastalığı

Gözün içerisindeki yapılarda meydana gelen iltihap üveit diye adlandırılır. Göz kanserlerinden, fiziksel travmalardan, enfeksiyonlardan, bağışıklık sistemi problemlerinden veya başka faktörlerden dolayı gelişebilir. Kedi üveiti, ağrılı bir hastalıktır. Veteriner tarafından tedavi edilmelidir. Yoksa maalesef kedinin gözlerini kaybetmesiyle sonuçlanabilir.

Cinsi Yatkınlık

Kedi ırklarının bazılarında yüz şekli sebebiyle göz sorunlarına yatkınlık vardır. Bu kedilerde aşırı göz akıntısı da sıklıkla gözlemlenir. Himalayalar Persler, brakisefalik kedi ırkları buna örnektir. Söz konusu kedi ırklarının burunları diğer kedilere göre biraz daha kısadır ve gözleri daha iridir. Bu sebeple onlarda gözyaşı üretiminin fazla olması muhtemeldir. Bu kedi türlerinden birine sahipseniz göz akıntısının doğal olduğunu aklınıza getirmeli, hemen paniğe kapılmamalısınız.

Kedilerde ve Yavru Kedilerde Göz Akıntısı Yaşarması Sulanması Nasıl Geçer?

Kedilerin gözlerinden ara sıra az miktarda akıntı gelebilir. Bu normaldir. Fakat akıntı çok fazlaysa bir hastalık olduğunu gösterir. Kıvamı ve rengi fark etmeksizin bunun ciddiye alınması ve tedavi ettirilmesi gerekir.

Kedilerde göz akıntısının tedavisi sebebine göre farklı yöntemlerle yapılır. Antibiyotikler, göz ilaçları ve dekonjestanlar bunlardan bazılarıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.