Kemik Kaynaması Hızlandırma Kırık İyileşmesi Ne Kadar Sürer Kırık Kaynatıcı Bitkisel Tedavi

Yaşa Göre Kemik Kaynama Süresi Kırığa Zararlı Yiyecekler Kemik Kırığına Ne İyi Gelir

0 13.429

Kırık Nasıl Çabuk İyileşir, Kaynar, Kemik Kaynamasına Kırıklara Ne İyi Gelir?

Kemik kırıkları; genellikle düşme, araba kazası veya spor yaralanmaları gibi yaralanmalar sonucu meydana gelir ancak kemiklerde yaşanan kırılmalar kemik erimesi sebebiyle de meydana gelebilmektedir. Kırık sonrası, kemiklerin yeniden yapılanmasına ihtiyaç vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek kemiğin yeniden yapılanmasına, kaynamasına yardımcı olabilir. Kırık kaynatıcı, kırıkların çabuk iyileşmesine yardımcı olan besinler şunlardır;

Peynir

Peynirde bolca bulunan kalsiyum, D, A, B12 vitaminleri, potasyum, magnezyum, riboflavin, fosfor ve protein kemiklerin güçlenmesine ve kırıkların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Yoğurt

Yoğurtta büyük miktarda kalsiyum, D,A,B12 vitaminleri, potasyum, magnezyum, riboflavin, fosfor ve protein bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı kemiğinde kırık olan kişiler günde en az 1 kâse yoğurt tüketilmelidir. Eğer süt sevmiyorsanız, yoğurt faydalı bir alternatif olabilir.

Susam 

Susam tohumunda kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, fosfor, K ve D vitamini gibi çeşitli besin maddelerini içermektedir. Kemiğin çabuk kaynaması için günlük olarak 3-4 yemek kaşığı, kavrulmuş veya kurutulmuş olarak susam tüketilmelidir. Dilerseniz pişmiş sebzeler üzerine de susam tohumu serpebilirsiniz.

Kuru Fasulye

Kemik sağlığı için faydalı diğer bir besin ise kuru fasulyedir. Fasulyede bulunan kalsiyum, protein, lif, mineral, fosfor ve potasyum gibi mineralleri içermektedir. Kuru fasulyeyi; çorba, salata ve sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz. Kuru fasulye de kemik kaynamasını hızlandıran besinlerdendir.

Somon Balığı

Somon balığı; kalsiyum, protein, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri de dâhil olmak üzere çok çeşitli kemik takviye edici besinler içeren yağlı bir balık türüdür. Hem D vitamini hem de omega-3 yağ asitleri vücutta kalsiyum emilimini artırmaya yardımcı olur. Düzenli somon tüketimi, kemik yoğunluğunu ve kemik birikimini artırmaya yardımcı olur, kırık kemiklerin çabuk iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda, somon balığı kalp sağlığı için de çok faydalıdır.

Sardalya

Diğer bir mükemmel kalsiyum ve D vitamini kaynağı ise sardalyadır. Aslında sardalya; süt ve süt ürünleri kadar kalsiyum içermektedir. Sardalya; ayrıca bol miktarda omega-3 yağ asidi, fosfor ve B12 vitamini içerir. Bu özellikleri sayesinde kırık kemiğin çabuk iyileşmesinde etkili rol oynar.

Kırığa Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

Alkol:  Alkol; kemiklerin iyileşmesini engelleyerek iltihabı arttırır ve kemik erimesine sebep olabilir.

Tuz: Sodyum; idrardaki kalsiyum miktarını arttırır. Bu da demektir ki; kalsiyum vücut tarafından emilmek yerine dışarı akıtılır. Vücuttaki sodyumun görevi; kemikteki kalsiyumu temizler. Tuz alımını günde 1500 mg’dan az sınırlandırmaya çalışın.

Şeker: Şeker kemik erimesine sebep olur.

Kola ve diğer şekerli içecekler: Kolada bulunan fosfor içeriği; kemiklerdeki kalsiyumun azalmasına sebep olur.

Kafein: Kafeinli içecekler, kalsiyuma bağlanabilen, kalsiyumun emilmesini önleyen ve dolayısıyla iyileşmeyi zorlaştıran bileşikler içerir.

Kemik Kırıklarını İyileştiren En Faydalı Besinler

D Vitamini

D vitamini, kemik kırığının iyileşmesine yardımcı olmak için beslenmenin bir parçası olmalıdır. Ayrıca bu vitamin; kalsiyumun kullanılmasına ve kemiklerdeki mineralleri oluşturmaya yardımcı olur.

D vitamini en çok güneş ışığı sayesinde alınmaktadır. Bu nedenle her gün dışarıda kısa bir süre geçirmek iyi bir fikir olabilir. (açık tenli bir kişi için 15 dakika yeterlidir)

D vitamini, yumurta sarısı ve yağlı balık gibi sadece birkaç gıdada doğal olarak bulunur, ancak üreticiler tarafından süt veya portakal suyu gibi diğer gıdalara da eklenebilir. Zengin D vitamini kaynakları: Kılıçbalığı, somon balığı, ciğer yağı, sardalya, süt veya yoğurt, yumurta sarısı ve portakal suyu.

Protein

Kemik yapısının yarısı proteinden oluşmaktadır. Kemik kırığı meydana geldiğinde ise, vücut kemiklerin iyileşmesi için proteine ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca protein; vücuttaki sağlıklı kemikler için başka bir önemli besin olan kalsiyumu almasına ve kullanılmasına yardımcı olur. Zengin protein kaynakları: Et, balık, süt, peynir, süzme peynir, yoğurt, çerezler, fasulye, soya ürünleri ve zenginleştirilmiş tahıllar.

Kalsiyum

Kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır bu yüzden kalsiyum açısından zengin içecek ve yiyecekler kırık kemiklerin iyileşmesine yardımcı olur. Yetişkinler günde 1,000 ila 1,200 milligram arası kalsiyum almalıdır. Zengin kalsiyum kaynakları: Süt, yoğurt, peynir, süzme peynir, brokoli, şalgam veya yeşillikler, soya, fasulye, konserve ton balığı veya kemikli somon, badem sütü ve tahıllar .

C Vitamini

Kollajen, kemik için önemli bir yapı taşı olan bir proteindir. C vitamini vücudun kollajen üretmesine yardımcı olur, bu da kemik kırığının iyileşmesine yardımcı olur. Zengin C vitamini kaynakları: portakal, kivi, çilek, domates, biber, patates ve yeşil sebzeler gibi turunçgiller.

Yaşa Göre Kemik Kaynama Süresi

Kırık kemiğin iyileşmesi, kaynama süresinde kişinin yaşı önemli bir faktördür. Genellikle 30 yaş altı gençlerde kemikler çabuk iyileşirken, yaşın ilerlemesi ile birlikte iyileşme zamanı da gecikir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kemikleri Güçlendiren Kür

4 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamakta olan suyun içine güzelce yıkadığınız 200-250 gram brokoli atın. Hafif ateşte en fazla 4-5 dakika haşlayın. Ilıdıktan sonra suyunu süzün ve bu suyu sabah, öğle, akşam aç karnına için. Brokoli suyunu içtikten sonra yirmi dakika bir şey yenilmemelidir.Küre 7 gün devam ediniz. Her yedi günlük uygulamanın sonunda üç gün ara veriniz. Toplam uygulama zamanı yirmibir gün olacaktır.
Yani: 7 gün kür + 3 gün ara + 7 gün kür + 3 gün ara + 7 gün kür

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.