Kemik Metastazı Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Kemik Metastazı Öldürür mü Ne Kadar Yaşar?

0 720

Kemik Metastazı Olan Hasta Ne Kadar Yaşar

Vücuttaki kanserin kemiklere yayılmasına kemik metastazı denilmektedir. Bu durum aynı zaman metastatik kemik hastalığı veya ikincil kemik kanseri olarak da bilinmektedir, çünkü bu kanser türü kemiklerde başlamamaktadır, var olan kanser sonradan kemiklere yayılmaktadır.

Kemik metastazı vücutta oluşan kanserin oluşum yerinden kemiklere yayıldığı durumda meydana gelir. Neredeyse tüm kanser türlerinin kemiklere yayılma ihtimali vardır. Fakat özellikle göğüs ve prostat kanserinde bu risk daha yüksektir.

Kemik metastazı her kemikte görülse de sıklıkla omurga, pelvis ve kalça kemiğinde meydana gelmektedir. Kemik metastazı kişinin kanser olduğunun ilk belirtisi olabilir veya kişi kanser tedavisi aldıktan yıllar sonra kemik metastazı geliştirebilir. Kemik metastazı kemiklerde kırılmalara ve ağrılara neden olabilir.

Hemen hemen her kanser türünde kemiklere yayılma görülebilse de kemiklere sıçrama riski yüksek olan kanser türleri şunlardır:

  • Göğüs kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Lenfoma
  • Çoklu miyelom
  • Prostat kanseri
  • Tiroid kanseri

Kemik Metastazı Belirtileri

  • Kemik ağrısı
  • Kemiklerde kırılma
  • Kol veya bacaklarda güçsüzlük
  • İdrar veya dışkı tutamama
  • Kandaki kalsiyum yüksekliğine (hiperkalsemi) bağlı olarak bulantı, kusma, hazımsılık ve kafa karışıklığı

Kemik Metastazı Ne Kadar Yaşar?

Kemik metastazı teşhisi konduktan sonra sağ kalma süresi, kanser türüne göre değişir. Bu nedenle kemik metastazı hastaların yaşam süresi konusunda kesin bir tarih vermek yanlış olur  Ancak yapılan araştırmalara göre kemik metastazı sonrası bir yıllık sağ kalma süresi akciğer kanserli hastalarda en düşük oranda iken, meme kanserli hastalarda yaşam ihtimali ise oldukça yüksektir.

Kemik Metastazının Tedavisi

Bisfosfonat tedavisi: Bisfosfonat; kemiklerde metastaz sonucu oluşa hasarın iyileştirilmesi amacıyla kullanılan ilaç grubudur.

Radyasyon tedavisi: Kemik metastazı tümörlerinin genişlemesini önlemek ve kemik metastazı sebepli kemiklerdeki ağrıyı azaltmak için radyasyon tedavisi kullanılmaktadır. Ayrıca hastanın vücut kemiklerinde kırıklar meydana gelmesini ve omurilikteki sıkışmaları engellemek için de radyasyon kullanılabilir.

Ameliyat: Kemik metastazı için ameliyat uygulamasında amaç kemiklerdeki kırıkları önlemek veya var olan kırıkları iyileştirmektir. Bu ameliyatta kemiklerdeki tümör alınır ve kemiklerdeki olası kırık riskini önlemek için kemikler stabilize edilir. Kemik metastazının sebep olduğu kemik hasarlarını güçlendirmek ve kemiklere yapı kazandırmak için ameliyatta pim, çivi, tel, vida, çubuk veya plakalar gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Diğer tedavi yöntemleri: Kemik metastazı ve bu durumun sebep olduğu belirtileri geçirmek için hastaya fizik tedavi verilebilir. Ayrıca kemiklerdeki ağrıyı azaltmak için ilaç veya ilaç dışı tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Kemik metastaz kanserinin ikincil bir kanser olması sebebiyle kemik metastazını iyileştirmek için öncelikle vücuttaki birincil kanserin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kanser tedavisinin yanında kemik metastazı için de farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar: kemoterapi, hormon tedavileri, amaca yönelik tedaviler ve immünoterapilerdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.