Keratin Saç Bakımı Saça Zarar Verir mi?
Keratin, saç yapısını meydana getiren önemli bir proteindir. Saçların dış kısmına keratin yapıştırılması ise ‘keratin bakımı’ olarak adlandırılır.
Keratin bakımı hem saçın düzleşmesini sağlar hem de saça bakıp yapıp onarır.
Keratin, vücutta üretilen doğal bir protein çeşididir. Saçların yapısını da doğal keratin oluşturur. Ancak zaman içinde saçların yıpranmasına ve birtakım faktörlere bağlı olarak keratin miktarı azalmaya başlar. Bu durum ise keratin tedavisini gerektirir. Keratin yüklemesi ile saç bakımı yapılırsa saçlar protein ihtiyacını giderir ve daha dayanıklı bir hale gelir.
Keratinin Saça Zararları Nelerdir?
Keratin bakımı faydalı olsa da bazı olumsuz yönleri de vardır. Keratin bakımının dezavantajları şöyle sıralanabilir;
Keratin uygulaması yaklaşık olarak 3-4 ay dayanabilmektedir. 3 ayın ardından saçlarda yıpranmalar baş gösterir. Bundan dolayı keratin bakımının düzenli olarak yeniden yapılması lazımdır. Keratin bakımının kalıcılığı ortalama 4 ay olduğundan saçlardaki parlaklığı yitirmemek için birkaç ayda bir tekrarlanması bir hayli önemlidir.
Keratin bakımının yararları kadar zararları da olduğunu ifade etmiştik. Keratin işlemi saçların geçici bir süre parlak görünmesini sağlar. Ne yazık ki boyanmış saçlardaki etkisi kayboldukça çok fazla kuruluk oluşur. Bilhassa eğer saçınız açık renkte ise keratin bakımı yaptırdıktan birkaç ay sonra saçlarınızın kuruma riski söz konusudur. Keratin uygulamasına sürekli devam edilmesi, saçların rengini değiştirir ve kurumasına yol açar.
Keratin uygulamasında saçların düzleştirilmesi amacıyla press yöntemine başvurulur. Böylece saçlara canlılık, parlaklık ve son derece hoş bir görünüm kazandırılır. Fakat pressleme işlemi saçların doğal yapısını değiştirir.
Keratin tedavisinde formaldehid isimli bir bileşen kullanılmaktadır. Bu malzemenin içerisinde kanserojen madde bulunduğundan, keratin uygulaması havadar bir mekanda ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Formaldehitin cilt tarafından emilmesi veya solunum yoluyla vücuda alınması; baş dönmesine, burunda, gözlerde, cilt yüzeyinde ve akciğerlerde tahriş meydana gelmesine ve buna benzer pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. Kişinin bu maddeye kısa süre maruz kalması dahi astım semptomlarına sebebiyet verebilir. Uzun süre maruz kalındığında ise merkezi sinir sisteminde kalıcı hasarlar ve kronik akciğer hastalıkları baş gösterebilir. Keratin işlemi yapılacak ortamın (kuaför salonunun vs.) iyi havalandırılabilen ferah ve büyük bir mekan olmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede formaldehit size herhangi bir zarar vermeyecektir.
Toparlayacak olursak, keratin tedavisinin eksileri mevcuttur. Formandehit adlı bir kimyasal içermesi de bunlardan biridir. Keratin ürünlerinin bazılarında bu madde yer aldığından güvenilir markalar tercih edilmelidir. Ayrıca çeşitli ülkeler keratin kullanımına yasak getirmiştir. Kimyevi bir madde olan formandehit, zehirleyici özelliktedir. Teneffüs edilmesinden ve cilt ile temasından kaçınılmalıdır.