KPA Aşısının Yan Etkileri Ne Nasıl Uygulanır Ne Kadar Korur

Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) Nedir Ne İşe Yarar

0 11

Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) Ne Demektir?

Tıbbi adı Pnömokok olan zatürre hastalığı akciğer enfeksiyonu demektir. Bu hastalıktan korunmak için 2 çeşit aşı yapılabilir; Polisakkarid pnömokok aşısı ve konjugepnömokok aşısı.  Konjugepnömokok aşısı çocukluk dönemi aşı takviminde de yer alır. Konjugepnömokok aşısı zatürre ve menenjiti önler.

KonjugePnömokok Aşısı (PCV13 Aşısı) Nedir Kimlere Vurulur?

Konjuge pnömokok aşısı PCV13 ve KPA aşısı olarak da adlandırılan bir zatürre aşısıdır. Bacak veya kol bölgesinden kas içine enjeksiyonla vurulur. 2 aylık,  4 aylık, 6 aylık ve 12-15 aylık bebeklere bu aşı vurdurulabilir. Doktor önerisi ile 2-64 yaş arası hatta 65 yaş üstü kişiler de bu aşıyı olabilir.

Polisakkarid pnömokok aşılarının koruyuculuk etkisi 5 yıl, jonjugepnömokok aşılarının koruyuculuğu ise ömür boyu devam eder. Konjuge pnömokok aşısı %90 oranında koruyucudur.

Konjuge pnömokok aşısının faydaları; bebeklerde ve çocuklarda menenjit, orta kulak iltihabı, zatürre, bakteriyemi ve sinüzit gibi pnömokok enfeksiyonlarını önlemesidir. Türkiye’de konjugepnömokok aşıları 2008 yılının Kasım ayında sağlık bakanlığı aşı takvimine dâhil edilmiştir. Ülkemizde bu aşı, bütün bebeklere herhangi bir ücret alınmadan yapılmaktadır. Konjugepnömokok aşısının başka çocukluk çağı aşıları ile beraber uygulanması mümkündür.

Toplumda zatürre aşısı diye bilinen konjugepnömokok aşısı; zatürreden kaynaklanan septisemi , menenjit ve benzeri ciddi rahatsızlıkların oluşumunu engellemektedir. Sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi hafif enfeksiyonların engellenmesinde de etkili olduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmalara göre bu aşının söz konusu hastalıklardan koruma oranı %10 ile %50 arasında farklı sebeplere de bağlı olarak değişmektedir.

Konjuge Pnömokok Aşısı (PCV13 Aşısı) Yan Etkileri Nelerdir?

  • Ateşlenme
  • İştahsızlık
  • Uyku hali
  • Mızmızlık, huysuzluk
  • Aşı vurulan yerde yerde ağrı, kızarıklık ve şişlik
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • Kas ağrısı
  • Yorgunluk

Her ilaç gibi her aşı da vücudun reaksiyon göstermesine yol açabilir. Fakat bu reaksiyonlar genelde şiddetli olmaz ve tedavi gerekmez, bir süre sonra kendi kendine ortadan kalkar. Fakat ağır yan etkilerin görülme ihtimali de vardır. Anormal davranışlar, ateşin çok yüksek olması şiddetli reaksiyon belirtilerindendir. Öte yandan boğazda ve yüzde şişlik, kurdeşen, kalp atışının hızlanması, nefes darlığı, güçsüzlük ve sersemlik gibi durumlar da ciddi reaksiyon göstergesidir. Bunlar nadiren meydana gelmekte olup aşılamanın ardından birkaç dakikada başlayabileceği gibi birkaç saat sonra da oluşabilir.Böyle bir sorun yaşarsanız 112 acil servisi aramalısınız.

Kimler Konjuge Pnömokok Aşısı Olmalıdır?

  • 2 yaş altında tüm çocuklar
  • Dalağı alınanlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  • Kanser hastaları
  • AIDS hastaları

Zatürre (Pnömokok Hastalığı) Nedir?

Pnömoni yani Zatürre hastalığının sebebi Streptococcu spneumoniae bakterisidir. Bu bakteri insanlara yakın temas yolu ile bulaşır. Zatürre tedavi edilmezse menenjit, pnömoni ve kanda enfeksiyon gibi önemli sorunlara da sebebiyet verir. Çocuklar ve yetişkinler aşı yaptırarak bu hastalıktan korunabilirler. Zatürre hastalığı herkeste görülebilir fakat 2 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşının üzerindeki bireyler daha büyük risk altındadır. Öte yandan sigara kullanımı ve birtakım hastalıklar da zatürre riskini artırır.

Zatürre tedavisinde penisilin ve farklı ilaçlar pek bir işe yaramamaktadır. Zira hastalığa neden olan bakteri artık bu ilaçlara karşı bağışıklık geliştirmiştir. O yüzden zatürre aşısı yaptırmak çok önemlidir. Maalesef zatürre, tedavisi çok zor bir hastalıktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.