Kreatinin Nedir;
Kreatinin kaslardaki kreatinin metabolizması sonucu oluşan atık bir üründür, yani bir tür çöptür. Böbrekler tarafından vücuttan atılır. Kreatinin normalden düşük olması çeşitli nedenlerden kaynaklanır ve bazı belirtiler yaşamamıza yol açar. Kreatinin seviyesi kan testi ile tespit edilebilir.
Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri
- Halsizlik
- Kaslarda ağrı ve sertleşme
- Karın ağrısı
- Şişkinlik
- Hareket ederken kısıtlanma yaşama
- Sarılık
- Soluk renk, kanlı veya katranlı dışkı
Kreatinin normal değerleri nelerdir?
Aşağıdaki değerler laboratuvardan laboratuvara göre hafif değişiklikler gösterebilmektedir.
- Erkeklerde: 0.6-1.2 mg/dL arasında,
- Kadınlarda: 0.5-1.1 mg/dL arasında,
- Çocuklarda: 0.3-0.7 mg/dL arasındadır.
- Bebek: 0.2-1.2 miligram/desilitre
- Ergen: 0.5-1.0 miligram/desilitre
- Tek böbrekli insan: 1.8-1.9 miligram/desilitre
Kreatin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer ve Böbrek Sorunları
Karaciğer, kreatinin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, şayet karaciğeriniz sağlıklı değilse, vücudunuzdaki kreatinin düzeylerinde düşüş yaşanabilir. Karaciğer yağlanması ve Hepatit gibi karaciğer ve böbrek sorunları da kreatinin düzeylerini düşürür.
Yaşlanma
Yaşlanma da kreatinin seviyesinin düşme nedenlerindendir. Bu durum kas kitlesinin yaşla birlikte azalmasından kaynaklanır. Kreatinin oranın yaşla birlikte düşme sebeplerinde biri de bazal metabolizmanın yaşlanmayla yavaşlamasıdır. Araştırmalara göre insan vücudundan her 10 yılda bir, toplam vücut kütlesinden 4,5 kilo azalıyor. Bunun sonucu olarak bedendeki kreatinin miktarı da eksiliyor.
Protein Eksikliği
Kreatinin düşüklüğü vücutta protein eksikliği sonucunda da meydana gelebilir. Kreatinin üretimi, vücuttaki proteinlerin veya azotlu bileşiklerin parçalanması ve metabolizması ile oluşur. Kreatinin seviyesinin düşük olması, yetersiz protein tüketiminden kaynaklanabilir. Dana eti, tavuk eti, süt ve süt ürünleri, balık protein açısından zengin besinlerdir. Dahiliye doktorunda vitamin ve mineral testi yaptırıp Protein eksikliğiniz olup olmadığını tespit ettirebilirsiniz.
Hamilelik
Hamileliğin 3.,4. ve 5. aylarında hamilelik hormonlarından kaynaklı olarak kandaki plazma hacmi genişler, keratinin üretimi de düşer. Ayrıca, kan plazmasının hacmindeki artış nedeniyle, böbrekler tarafından daha fazla kan filtrelenir ve vücuttan daha fazla kreatinin atılır. Doğumdan sonra kreatinin düzeyleri normalle döneceğinden gebelikte keratinin düşüklüğü hiçbir tedavi gerekmez.
Aşırı Sıvı Tüketimi
Aşırı miktarda su içme, sıvı alımı kanın su ile seyrelmesine neden olup kreatinin seviyesini düşürebilir. Bu nadir görülen bir durumdur.
Kas Hastalıkları Ve Kas Kütlesinde Azalma
Kandaki kreatinin miktarı kas dokusu miktarına bağlıdır. Kas kütlesi azaldıkça kreatinin düzeyleri de düşer. Kas distrofisi veya miyasteni gravisi gibi kas hastalarının, az hareket eden kişilerin kreatinin seviyeleri, normal insanlardan daha düşüktür.
İlaçların Yan Etkisi
Bazı ilaçlar yan etki olarak kreatinin seviyesinin düşmesine neden olabilir. Kreatinin düşüklüğünden muzdaripseniz kullandığınız ilaçların prospektüsünü dikkatli okuyun, kreatinin düşüklüğüne neden olan ilacı doktor kontrolünde muadili ile değiştirtin.
Kreatinin Seviyesi Nasıl Yükseltilir? Kreatinin Değerinin Düşüklüğünün Tedavisi
Kreatinin düşüklüğünün tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin kreatinin seviyesinin az olması protein yetersizliğinden kaynaklanıyorsa protein açısından zengin gıdalarla beslenilir. Kreatinin düşüklüğüne karaciğer hastalıkları yol açtıysa bu hastalıkların tedavisiyle kreatinin seviyeleri de normale döner.
Spor Yapın
Kreatinin seviyesini artırmak için en önemli aşama kas kütlesini artırmaktan geçer. Kas kütleniz arttığında kreatinin seviyenizde otomatik olarak yükselecektir. Haftada en az 5 gün koşu, yüzme, bisiklet sürme, aerobik ve ağırlık kaldırma gibi kas yapan sporları yapmaya özen gösterin. Ağırlık kaldırma ayrıca bedeninize yağ içermeyen kas kütlesi kazandırır, ancak öncelikle hafif ağırlıklardan başlayıp kademe kademe ağırlığı artırmanız önerilir.
Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı ve dengeli beslenmek de kreatinin seviyelerini yükseltmeye yardımcı olacaktır. Bol sebze ve meyve tüketin. Kreatinin düşüklüğünüz protein yetersizliğinden kaynaklanıyorsa sofranızda bakliyat, et, tavuk, süt ve süt ürünleri eksik olmasın.
Kreatinin Düşüklüğü İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları
Sual: Merhaba kreatinin değerim 0,44 çıktı. Bu ne anlama gelir?
CEVAP
Dahiliye Doktor Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya’nın cevabı: (Kreatinin denen madde, bir çizgili kas proteini olan “kreatin” maddesinin son ürünüdür, yani bir tür çöptür. bu çöp böbrekler tarafından uzaklaştırılır. Şayet böbrek yetmezliği varsa, kreatinin vücuttan atılamaz, birikir ve kandaki seviyesi yükselir. Kreatinin düşüklüğüne gelecek olursak; kas kitlesi düşük olanlar, özellikle kadınlar ve çocuklar ile gebelerde kreatinin düşük bulunur. endişe edecek bir durum ve hastalık değildir.)