Kreatinin nedir ve kreatinin yüksekliği nedir
Kreatinin nedir, kas metabolizması enerji üretimine büyük katkısı olan kreatin den üretilen atık bir moleküldür. Keratin kan dolaşımı üzerinde bulunur, vücutta bulunan irili ufaklı bütün kasların üzeride fiziksel ve hormonal anlamda yenileme işi yapar. Süreklik arz eden bu döngü içinde, keratin hormonunun % 2’si kreatinin atık molekülüne dönüşerek böbreklerden süzülür ve idrar yolu ile vücuttan atılır. Kreatinin yüksekliği nedir ve kreatinin nasıl düşürülür konularını makalemizin devamında okuyabilirsiniz.
Kreatinin yüksekliği nedir ?
Böbrek rahatsızlıklarının bir sonucu olarak kreatinin yüksekliği ortaya çıkabilir. Böbreklerde fonksiyon bozukluğu veya hastalığını anlamak için kreatinin testi yapılır. Kreatinin yüksekliği muhtemel bir böbrek rahatsızlığına işaret edebilir, etmeyebilir de. Böbrek yetmezliğinin çok değişken semptomları vardır. Kreatinin yüksekliği aşırı proteinli gıda bağımlılığı ve ağır antrenmanlar nedeni ile olabilir.
Kreatinin kaç olursa tehlikeli
Yüksek kreatinin böbrek yetmezliğine sebep olur. Sağlılı yetişkin insanlarda kreatinin 10.0 mg/dl altında olmalıdır, 1.5 kreatinin, yani 15.0 mg/dl kreatinin takip edilmeli nedenini bulup düşürmelidir.Yüksek kreatinin 1 ay devam edebilir bu süre zarfında, testler yaptırın.
Çocuklarda kreatinin 2.0 mg/dL sınırında veya üstünde çıkması böbreklere zarar verebilir hatta böbrekleri çalışmaz hale gelebilir.
Kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür
Kreatinin yüksekliği tedavisi doktor kontrolünde tıbbi tedavi ile kontol altında tutularak düşürülmelidir. Bunun yanında doktorunuzun bilgisi dahilinde diyet ve bitkisel destekler alınabilir.
- Diyet
- Papatya Çayı
- Isırgan Otu
- Karahindiba Kökü
- Tarçın
- Sibirya Ginsengi
Keatinin yüksekliği nasıl düşürülür detaylı anlatım için linki tıklayın
Yüksek kreatinin belirtileri arasında ;
- İştahsızlık
- Susuzluk
- Mide bulantısı
- Yorgunluk
- Nefes darlığı
- El kol ve ayaklarda ödem
- Deride kaşıntı
- Koyu renkli ve az idrar
- Sürekli idrara çıkmak
Kreatinin normal değeri mg/dl
- 0.6-1.2 miligram/desilitre yetişkin erkek
- 0.5-1.1 miligram/desilitre yetişkin kadın
- 0.5-1.0 miligram/desilitre ergen çocuklarda
- 0.2-1.2 miligram/desilitre bebeklerde
- 1.8-1.9 miligram/desilitre tek böbreklilerde
Kreatinin testi
Vücudun bütün aktiviteleri belli bir düzen ve sistem dahilinde olur. Organların metabolizmayı etkilemesi sonucu bazı hastalıklar meydana gelir. Vücutta üretilen, hormonlar, enzimler, biyolojik ve kimyasal bir çok bileşen, bir döngü içinde çalışır. Bu döngü içinde görevi biten bileşenler idrar yolu ile atılır. Vücuttan atılan bileşenlerini idrardaki seviyesini ölçerek yapılan testlerden birine de kreatinin testi denmektedir. Bu ölçüm metoduna verilen isim ise Kreatinin klirensi testidir.
Kreatinin klirensi
Glomerüler Filtrasyon Oranını, idrardaki kreatinin seviyesini 24 saat toplamak ölçmek ve kereatinin kandaki değeri ile karşılaştırma esasına dayanır. 24 saat boyunca toplanan idrar örnekleri üzerinde testler ve hesaplamalar yapılır, Kreatinin testi yaparken klirens oranları hesaplanır. Hastanın cinsiyeti ağırlığı ve boyu klirens oranlarına dahil edilir.
Kreatinin klirensi testi yetişkinler
- 97-137 ml/dk Erkekler
- 88-128 ml/dk Kadınlar
Kreatinin klirensi testi çocuklar
- 45-65 mL/dk 1-3 yaş
- 60-80 mL/dk 4-5 yaş
- 70-100 mL/dk 6-12 yaş
Kreatinin Düşüklüğü
- Aşırı sıvı almak
- Yaşlılığa bağlı
- Diyet kaynaklı eksik protein alımı
- Kas kütlesi azlığı
- Karaciğer rahatsızlığına bağlı
- Hamilelik durumuna bağlı
Kreatinin düşüklüğü belirtileri
Kreatinin düşüklüğü belirtileri uzun süre devam ediyorsa doktora başvurmalıdır. Kas lifi kaybı, kas distrofisi kas sistemi hastalıkları araştırılır, bu hastalık erken teşhis ve tedavi edilemez ise fizik tedavi uygulanır. Myastenia gravis bağışıklık sistemi hastalığıda ayrıca kreatinin düşüklüğüne neden olabilir.