Kreatinin testi nedir ve Kreatinin kan testi neden ve nasıl yapılır
Kreatinin testi veya Kreatinin kan testi kandaki kreatinin düzeyini ölçer. Kreatinin, kasınızda bulunan kreatinin bozulduğunda oluşan bir atık üründür. Kanda kreatinin düzeyleri, doktorunuza böbreklerin ne kadar iyi çalıştığına dair bilgi sağlayabilir. Ayrıca kreatinin kan testi neden yapılır ve kreatinin kan testi nasıl yapılır yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Her böbreğin nefron adı verilen milyonlarca küçük kan filtreleme birimi vardır. Nefronlar, glomerülleri olarak bilinen çok küçük bir kan damarı kümesinden kanı filtreler. Bu yapılar atık ürünleri, fazla suyu ve diğer yabancı maddeleri kandan ayırır. Toksinler idrar torbasında saklanır ve idrar yaparken çıkarılır.
Kreatinin, böbreklerin normal olarak vücuttan attığı maddelerden biridir. Doktorlar böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek için kandaki kreatinin düzeyini ölçer. Yüksek düzeyde kreatinin, böbreğin hasar gördüğünü ve düzgün çalışmadığını gösterebilir.
Kreatinin kan testi genellikle bir kan üre nitrojen (BUN) testi ve bir temel metabolik panel (BMP) veya kapsamlı bir metabolik panel (CMP) de dahil olmak üzere diğer birçok laboratuar testleri ile birlikte yapılır. Bu testler, bazı hastalıkları teşhis etmek ve böbrek fonksiyonunuzla ilgili herhangi bir problemi kontrol etmek için rutin muayene sırasında yapılır.
Kreatinin testi neden yapılır?
Doktorunuz, böbrek hastalığı belirtileri gösteriyorsanız, kreatinin düzeylerini ölçmek için bir kreatinin kan testi isteyebilir. Bu belirtiler şunlardır:
- Yorgunluk ve uyku problemi
- İştah kaybı
- Yüz, bilek, ayak bileği veya karın bölgesinde şişme
- Böbreklerin yakınında bel ağrısı
- İdrar çıkışı ve sıklığında değişiklikler
- Yüksek tansiyon
- Mide bulantısı
- Kusma
Böbrek sorunları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı hastalıklarla veya hastalıklarla ilgili olabilir:
- Glomerüllerin hasara bağlı inflamasyonu olan glomerülonefrit
- Böbreklerin bakteriyel bir enfeksiyonu olan piyelonefrit
- Genişlemiş prostat gibi bir prostat hastalığı
- Böbrek taşlarına bağlı da olabilen idrar yolu tıkanıklığı
- Konjestif kalp yetmezliği, diyabet veya dehidratasyonun neden olabileceği böbreklere kan akışının azalması
- Uyuşturucu bağımlılığı sonucu böbrek hücrelerinin ölümü
Gentamisin (Garamycin, Gentasol) gibi aminoglikozit ilaçları da bazı insanlarda böbrek hasarına neden olabilir. Bu tür bir ilacı alıyorsanız, doktorunuz böbreklerin sağlıklı kaldığından emin olmak için düzenli kreatin kan testi isteyebilir.