Kulakta Şişlik Neden Olur Nasıl Geçer?
Kulak şişmesi, kulak içinde şişlik orta kulak iltihabından, gıda alerjisine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kulaktaki şişkinlik kulağın tamamında görülebildiği gibi yalnızca kulağın içinde de şişlik görülebilir. Kulakta görülen şişliğin sebebini anlamak, tedavide uygulanacak en doğru ve etkili yolu seçmeyi sağlar.
Kulak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kulak şişmesi, alerjenler (alerjiye neden olan ajanlar), kulak enfeksiyonu, bağışıklık sistemindeki sorunlar veya stres gibi başka nedenler de dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilir.
Kulak Şişmesinin Alerjik Nedenleri
Kulak şişmesi aşağıdakilerden herhangi birine karşı alerjik bir reaksiyondan kaynaklanabilir
- Bazı gıdalar yan etki olarak kulak ve çevresinde şişmeye yol açabilir.
- Saç boyaları veya kıyafetleri yıkamak için kullanılan deterjanlar da alerji yapıp kulakta şişme yapabilir.
- Kulağın böcek tarafından ısırılması, sokulması
- Kulağa takılan metal küpeler, mücevherler
Kulak Şişmesine Neden Olan Enfeksiyonlar
- Soğuk algınlığı (viral solunum yolu enfeksiyonu)
- Grip
- Mastoidit (kulağın arkasındaki kemik enfeksiyonu)
- Diğer viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
- Otitis eksterna (yaygın olarak yüzücü kulağı olarak bilinenlerde görülen, dış kulağın enfeksiyonu)
- Efüzyonlu otitis (şiş kulak enfeksiyonu)
Diğer Kulak Şişmesi Nedenleri
Kulak şişmesi başka faktörlerden de kaynaklanabilir:
- Dış kanalda yabancı cisim bulunması
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
Ciddi veya Hayatı Tehdit Eden Kulak Şişmesi Nedenleri
Bazı durumlarda, şişme, derhal müdahale gereken, ciddi veya yaşamı tehdit eden aşağıdaki durumlardan birinin belirtisi olabilir:
- Anafilaksi (hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon)
- Kanser
Kulak Şişmesinin Nedenleri
Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı kulakta ve kulak içinde şişmeye sebep olabilir. Östaki borusu kulağınızı boğaza bağlar ve orta kulağınızdaki sıvı tahliyesine izin verir. Sıvı biriktiğinde, orta kulağın bakteri veya virüslerle enfekte olmasına, ağrıya ve şişmeye neden olabilir.
Yüzücü Kulağı Hastalığı
Kulaktaki şişme yüzücü kulağı denilen sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Dış kulak yoluna giren sudan kaynaklanan bu durum, kulakta yanma, şişme ve kaşıntı gibi belirtilere yol açabilir. Kulakta kalan su, kulak içinde çeşitli bakterilerin büyümesine neden olan sıcak ve nemli bir ortam meydana getirir. Diğer nedenler, kafatasının tabanındaki kemiğin enfeksiyonu, kulağa kaçan yabancı bir nesne ve kaşıntı veya temizlikten kaynaklanan tahriş de dahil olmak üzere, otitis eksterna şişliği arttırır.
Kıkırdak İltihabı
Şişkinlik kulağın görünen yerinde, kulak memesinin en üst tarafındaysa, şişliğin nedeni kulaktaki kıkırdak dokunun iltihaplanmış olması olabilir. Buna şunlar neden olabilir:
- Kulak memesine takılan küpe ve benzeri takılar
- Kulakta meydana gelen yırtık ve kesikler
- Kulak dışına yapılan estetik ameliyatlar veya iç kulağın içeride kalan kısımlarına yapılan operasyonlar sonrasında kontrol dışı meydana gelen gelişmeler
- Dış kulakta meydana gelen iltihap
- Kulak kanalından başlayan ve kulak zarına kadar yeri iltihaplanırsa, kulak kanalının cildi ve bazen kulağın dış kısmı kızarır ve şişer.
Dış kulakta görülen iltihabın nedenleri:
- Kirli suda yüzmek veya yıkanmak
- Egzama ve benzeri cilt hastalıkları
- Kulak çubukları nedeniyle kulakta görülen tahriş
Alerjik Reaksiyonlar
Vücudunuzda yabancı bir maddeye karşı alerjik bir reaksiyon görülebilir. Ayrıca kulağa temas eden yabancı madde alerjik tepkiye sebep olursa kulakta şişlik görülebilir. Kulak memesinden görülen şişlik daha çok alerjik reaksiyon sebebiyle görülür.
Böcek Isırıkları
Belirttiğimiz yukarıdaki sebeplerden sonra kulakta görülen şişliğin en çok karşılaşılan sebebi böcek ısırıklarıdır. Daha çok uyumadan önce bir şişlik yokken uyandığınızda kulağınızda şişlik varsa, bunun nedeni böcek ısırığı olabilir.
Kulak şişmesinin diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kulağa gelen bir darbe nedeniyle kıkırdak ve deri tabaka arasındaki bölgede kan toplanması
- Kulakta yanık görülmesi (kimyasal yanık da olabilir)
Kulak Şişmesinin Tedavi Yöntemleri
Şişkinliğe Neden Olan İçeriğin Boşaltılması
Kulaktaki şişlik sebebi iltihap ise, doktorunuz durumun ciddiyetine göre yalnız antibiyotik verebilir ya da daha önce fiziksel müdahaleyle şişlik olan yeri delerek veya sıkarak iltihabı akıtabilir. Fakat bazı uzun zaman tedavi edilmemiş ve ciddi vakalarda kulağın içindeki kıkırdak dokusunun bir bölümü ölebilir. Bu durumda ise doktorunuz ölmüş olan dokuyu cerrahi müdahaleyle çıkaracaktır.
İltihap Tedavisi
Kulak şişmesinin nedeni dış kulakta görülen iltihap ise o zaman iki farklı çeşit kulak damlası tercih edilir. Bakteri kaynaklı olan enfeksiyonlarda antibiyotik özelliği olan damlalar, mantar nedenli enfeksiyonlarda ise antimikotikler tercih edilir.
Böcek Isırıkları Tedavisi
Isırılan bölgede böceğe ait olan bir parça (mesela arı iğnesi) kaldıysa o zaman ısırılan bu bölgeyi tahriş etmeden o parçayı tırnaklarınızla çok dikkatlice çıkarın. Bu bölgeyi sabun ve suyla yıkayın, daha sonra buz ile soğuk bir uygulama yapın. Enfeksiyon kapmaması amacıyla, kaşınsa bile bu bölgeye asla dokunmayın.