Kulak Memesinde Sertlik Kızarıklık Ağrı Nasıl Geçer?

Kulak Memesinde Şişlik Kulak Memesi İltihabı Nedenleri Bitkisel Tedavisi

0 6.734

Kulak Memem Şişti Ne Yapayım?

Kulak memesinde şişme, iltihap, alerji ve böcek ısırması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu duruma genellikle kulakta kızarıklık, sertlik, yanma hissi ve ağrı da eşlik eder.

Kulak Memesinde Şişmesi, İltihap Neden Olur?

Takı Alerjisi

Bazı takılara olan alerjik reaksiyonlar kulak memesinde şişliği tetikleyebilir. Çoğu vakıada, çeşitli küpelerde nikelin olması şişlik ve iltihabı tetikleyebilir. Çoğu insan ucuz küpe üretmek için kullanılan nikele alerjisi vardır. Nikel bazı altın ve gümüş takılar içinde de mevcuttur. Paslanmaz çelik küpeler genellikle bu tip alerjiden kaçınmak için tavsiye edilmektedir. Küpelerin nikel içermeyenlerin kullanılması belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Küpe Takmak İçin Kulak Memesinin Delinmesi

Kulak memesi şişliğinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de küpe takmak amacıyla kulak memesini delme işlemidir. Genellikle kulak delindikten sonra küçük bir ağrı ile birlikte kızarıklık ve şişlik yaşanır. Şişlik çok küçük olur ve genellikle soğuk kompress veya iltihap sökücü ilaçlarla geçer. Eğer bu şişlik birkaç gün içinde geçmezse, doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Yaralanma

Kulak memesine oluşacak bir yaralanma(çok sıkı takılan küpeler kadar küçük bir yaralanma bile) şişliğe sebep olabilir. Şişlik ile birlikte, yaralı kulak memeleri ağrılı olabilir. Küçük bir yaralanma veya travma, kulak memesinde tahriş ve iltihap oluşumuna neden olabilir. Yaygın yaralanmalar şunlardır:

  • Küpeyi kulaktan çok sert çekmek.
  • Çok ağır küpeler takmak.
  • Piercing için çok büyük küpeler takmak.
  • Spor sırasında bir top veya başka bir nesneyle kulağa vurmak.

Yaralı bir kulak memesi şişebilir, ağrılı olabilir veya dokunuşa hassasiyet verebilir.

  • Yüzücü kulağı

Genellikle yüzücü kulağı olarak bilinen Otitis eksterna, kulak kanalında oluşan bir enfeksiyona verilen isimdir. Kulak memesine doğru yayılabilir ve şişliğe neden olabilir.

  • Böcek Isırığı

Kulak memesini böcek ısırması sonucu da şişlik ve kaşıntı oluşabilir. Eğer kulağınızda bir şişlik ile uyandıysanız, gece kulak memenizi tahta kurusu veya başka bir böcek ısırmış olabilir. Uygulanacak ilk yardım böceğin tipine göre değişecektir.

  • Kist

Bir sebase kisti kulak memesinde şişliğe neden olabilir. Kistler, cilt içinde yarı sıvı malzeme ile doldurulmuş kistleridr. Kistler rahatsız edici olabilir ve genellikle tamamen iyileşmek için tıbbi drenaj gerektirir.

  • Mastoidit

Mastoid kemik, iç kulağın süngerimsi kemiğidir. Mastoidit, bu kemiğin kulak memesinde şişliğe yol açabilecek bir enfeksiyonudur.

  • Zehirli Bitkiler

Zehirli sarmaşık, zehirli meşe veya sumak gibi zehirli bir bitki ile temas, kulak memesinde şişmeye de neden olabilir.

  • Apse

Bir apse, deri, püy veya diğer sıvılarla dolu bir şişliktir. Genellikle, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı oluşmaktadır. Apsenin diğer belirtileri değişiklik gösterse de genellikle ateş, mide bulantısı ve apseden akıntı yaşanır. Eğer apseye tedavi uygulanmazsa daha da kötü hale gelebilir.

  • Selülit

Selülit, ciltte oluşan bir bakteri enfeksiyon türüdür. Acı verici olabilir ve ciltte kırmızımsı ve şişmiş bir görüntü oluşumuna sebep olabilir.

Selülit ile etkilenen bir kulak memesi, dokunulduğunda hassas ve sıcak olabilir. Selülit, kan dolaşımına veya diğer dokulara yayılabilir, bu yüzden tıbbi müdahale gerektirmektedir.

Kulak Memesi Şişmesi, İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak memesinde şişliğin, iltihabın tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Kulak memesinde alerjik reaksiyondan ötürü bir şişlik yaşanıyorsa alerjenlerden uzak durulmalıdır. Alerjiye sebep olanlar nikel içeren takılar olabilir. Eğer belirtiler ciddiyse doktora görülmekte fayda vardır. Enfeksiyon veya bakterilerin neden olduğu diğer sorunlar genellikle antibiyotiklerle tedavi gerektirir.

  • Alerji ve böcek ısırıkları çoğunlukla antihistamin ilaçlarla tedavi edilir.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar oral antibiyotiklerle tedavi edilir.
  • Kulak memesinde görülen kist ve kabarcıklar ameliyat ile alınabilir veya boşaltılabilir.
  • Ilık veya soğuk kompress: Soğuk kompress bölgeyi uyuşturarak ağrıyı dindirebilir. Ilık kompress ise alandaki kan dolaşımını arttırarak şişliği azaltır.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar: Ağrı ve iltihap için kullanılan ilaçlar (naproxen, ibuprofen ve acetaminophen) ağrı ve şişliği azaltabilir.
  • Antihistamin ilaçlar: Oral antihistamin ilaçlar böcek ısırığı ve alerji reaksiyonlarının belirtilerini azaltabilir. Kalamin losyonu da döküntüler üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir.
  • Astringantlar: Güvercin ağacı yağı gibi büzücü maddeler, dokuları sıkılaştırmaya ve kulak memesindeki şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kulak Memesi Şişliği, İltihabı İçin Doğal, Bitkisel Tedavi Yolları

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı kulak memesi şişliğinin geçmesi için etkili doğal yöntemlerdendir. Diğer yağ esansları gibi çay ağacı yağı da direkt olarak cilt üzerine uygulanmamalıdır. Bu tür yağları cilt reaksiyonları ve diğer olası sağlık sorunlarını önlemek için her zaman taşıyıcı yağ ile seyreltin. Şişmiş kulak memesi için bu yağdan 8 damla alıp 3 tatlı kaşığı jojoba yağına ekleyin. Ardından, kulak memesine sürün.

Tuzlu Su Karışım

Kulak memesinde şişlikler için en kolay yol tuzlu su karışımıdır. Tuzlu su karışımını, yarım tatlı kaşığı tuzu 1 bardak su içine ekleyip elde edebilirsiniz. Küçük bir pamuğu bu suya batırarak kulak memesi üzerinde 5 dakika kadar bekletin. Şişlik geçinceye dek günde 3 kez bu işlemi tekrarlayın.

Zerdeçal ve Bal

Toz zerdeçalın bölgesel olarak uygulamalarda çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Birkaç damla bal ve toz zerdeçalı karıştırın ve kulak memesine sürün. Zerdeçalda güçlü iltihap sökücü özellikler var iken balda mikrop karşıtı özellikler bulunmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.