Kürtaj Sonrası Karın Kasık Ağrısı 20 Gün Sonra Ağrı Nedenleri

Kürtaj Sonrası Ağrı Olur mu Nasıl Geçer Doktor Anlatıyor

0 41

Kürtaj Sonrası Ağrı Neden Olur Ne Kadar Sürer Nasıl Geçer

Kürtaj gebeliğin sonlandırılması demektir. Kürtajda rahimdeki doku kazıyarak alınır. Kürtajın yasal sınırı ülkemizde 10 haftalıktır, 10 haftadan büyük bebeği aldırmak kanunen yasaktır. Kürtaj 10 dakika ile yarım saat arasında sürer.

Kürtaj Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Kürtajdan sonra adet sancısına benzer bir sancı olabilir, bu normal bir durumdur. Kürtajdan sonraki 24 saat içerisinde şiddetli ağrı da hissedilebilir ve ağrı kesici almaya ihtiyaç duyulabilir. Hafif kasık ağrısı ve kanama olması ciddi bir duruma işaret etmez. Bu şikayetlerin 2 hafta boyunca devam etmesi de muhtemeldir. Doktorun verdiği ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmalıdır. Nadiren de olsa kürtaj sonrası kasık ve karın ağrısı 20-25 gün kadar bile sürebilir.

Kürtaj olduktan sonra karın bölgesinde ağrı olabilir. Çünkü rahim içerisine müdahale edilirken karın ve kasıklar da etkilenmektedir. Kasıklarda kramp tarzı ağrılar hissedilmesi anormal bir durum olarak değerlendirilmez.

Fakat kanama yoğun ise, ateş ve şiddetli ağrı mevcutsa derhal doktora müracaat edilmelidir. Kürtajdan sonra en az 4-6 saat dinlenmek önemlidir.

Kürtajdan sonraki ilk 7-10 gün kanama görülebilir. Buna kasık ağrısı da eşlik edebilir. Doktorun yazdığı ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılırsa böyle problemler yaşanmayacaktır.

Kürtaj Sonrası Ağrı Neden Olur?

Dr. Tuğrul Abacıoğlu bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtajdan sonra adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilir. Zira kürtaj esnasında rahmin iç dokusu hafif derecede zarar görmektedir. Bu ağrı kişiyi aşırı derecede rahatsız etmez. Rahim yenilenme sürecine girdiği için ağrı oluşması normaldir ve zamanla kesilecektir. Fakat ağrının şiddetli olması önemli bir sorunun habercisi olabilir. Kürtajdan sonra şiddetli ağrı şu durumlardan kaynaklanmaktadır;

Kürtaj sırasında rahim içerisinde parça kaldıysa şiddetli ağrı yaşanabilir. Ancak parça kalması nadiren gerçekleşen bir olaydır. Kürtaj tecrübeli bir doktor tarafından uygulanırsa böyle bir olumsuzluk meydana gelmeyecektir. Kürtajı yapan hekim parça kalmasını engellemek için işlem bittiğinde hasta uyanmadan evvel ultrason ile kontrol etmelidir.

Kürtaj sonrası enfeksiyon da ağrı yapabilir. Keskin bir ağrı varsa ve buna kötü kokulu vajinal akıntı ile ateş gibi belirtiler eşlik ediyorsa büyük ihtimalle hasta enfeksiyon kapmış demektir. Acilen doktora başvurularak tedavi olunmalıdır.

Kürtaj sonrası ağrının bir diğer sebebi de kişinin ruhsal açıdan kendini kötü hissetmesidir.

Kürtaj yapılırken rahmin aşağı doğru çekilmesi gerekir. Şayet kişinin karın boşluğunda yapışıklık oluşmuşsa bağırsakları aşağı çekilince haliyle çok şiddetli ağrı duyacaktır.

Kürtajdan Sonra Hangi Problemler Görülebilir?

Dr. Münevver Tuncel bu konuda şu bilgiyi vermektedir;

Kürtajı yapan doktor uzman ve deneyimli ise herhangi bir sorun oluşma ihtimali düşüktür. Ancak en basit bir operasyonun dahi birtakım riskleri vardır. Herhangi bir tıbbi girişimin %100 güvenilir olduğu iddia edilemez. Enfeksiyon ve kanama da kürtajın başlıca risklerindendir. Bazı kişiler yapısal olarak kanamaya yatkındır. Enfeksiyon ve kanamanın sebebi hastayla ilgili bir durum olabileceği gibi doktordan da kaynaklanabilir. Hastanın enfeksiyon oluşmaması için temizliğine ve doktorun talimatlarını yerine getirmeye dikkat etmesi gerekir. Öte yandan risklerin en aza indirilmesi için antibiyotikler ve kanamayı önleyen ilaçlar da kullanılmaktadır.”

Turgay Karakaya bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kürtaj olunduktan sonra aynı gün kasık ağrısı başlar ve bu ağrı birkaç gün devam eder. Hafif şiddette, adet sancısına benzer ağrıların olması normaldir ve ağrı kesici almak fayda sağlayacaktır.”

Kürtajın ardından leke şeklinde kanama görülebilir. 3-4 gün süren bu kanama sırasında ufak parçaların ve pıhtıların gelmesi de mümkündür. Bunlar da normal kabul edilmektedir.

Herhangi bir komplikasyon oluşmadıysa kürtaj yapıldıktan sonra kişiye ağrı kesici ve antibiyotik yazılır ve hastaneden taburcu edilir. Hekim gerekli görürse kanama durdurucu bir ilaç da reçete edebilir.

Kürtaj sonrası aniden ateşiniz yükselirse derhal doktorunuzla iletişime geçmeniz lazımdır.

Bulantı ve kusma kürtaj sonrası yaygın olarak karşılaşılan şikayetlerdendir. Kişi bazen kendini bayılacakmış gibi de hissedebilir. Bu durumun görülme oranı %1-2 arasındadır. Kişinin yaşamını tehdit eden ciddi bir sorun değildir ve bir süre sonra kaybolacaktır.”

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Ne Nasıl Anlaşılır Tedavisi Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.