NST Değeri Sancı Kaç Olursa Çıkarsa Doğum Başlar

Doğum Sancısı NST de Kaç Çıkar NST de Sancı Çıkması NST 80-100

0 353

NST Nedir?

Hamileliğin son aylarında bebeğin hareketleri ve kalp atış hızını izlemek için yapılan teste NST (NonStres Test) denir. NST testi bebekte herhangi bir sorun olup olmadığının tespit edilmesinde kullanılır. Kadın-doğum uzmanları anne adayının ve bebeğin durumuna göre haftada 1-2 defa veya bazen her gün NST testi isteyebilir.

NST’de Sancı Kaç Olursa Doğum Başlamıştır?

Erken doğum riski olduğunda rahim kasılmaları NST yardımıyla izlenebilir. Şayet NST testi %40’ın üzerinde çıkarsa ve 20 dakikada en az 3 kez sancı olduğu gözlemlenirse bunun gerçek doğum kasılması olduğu ve doğumun başladığı anlaşılır. NST sancı değeri 100 ve üzeri olması, sancıların bu şekilde düzenli olması doğum sancısı olduğunu gösterir yani doğum başlamıştır.

NST sancısı 80 çıkarsa bu durum da doğum belirtisi olabildiğinden doktor kontrolünde kalmalıdır.

Hamilelikte NST Ne Zaman Yapılır?

28 hafta itibariyle NST testi yapılmaya başlanabilir. Fakat hamileliğin 32-33-34. haftalarından sonra uygulanan NST testi daha kesin sonuçlar verecektir. Testten sağlıklı bir netice alınması isteniyorsa anne adayı yemek yedikten 2 saat sonra yapılması gerekir.

NST (NonStress Test) Neden Yapılır?

  • Anne ve bebeğin olası bir probleme karşı risk taşıması
  • Annenin bebek hareketlerini hissedememesi ya da öncekine göre daha seyrek hissetmesi
  • Plasenta yetmezliği olması veya bunun varlığından şüphe edilmesi
  • Bebeğin bir rahatsızlığı olduğundan endişe duyulması veya herhangi bir sağlık sorunu yaşadığının belirlenmesi
  • Göbek kordonu ve plasenta sorunları nedeniyle bebeğin gerektiği kadar oksijen alamaması
  • Anne adayında tansiyon yüksekliği
  • Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri)
  • Bebeğin gelişiminde gerilik olması
  • Amniyon sıvısı, anne karnındaki bebeği koruyan amniyon kesesinde yer alan ve hayati işlevlere sahip bir sıvıdır. Bu sıvının hacmi normalden yüksek veya düşük ise NST takibine ihtiyaç duyulur.

NST (NonStress Test) Nasıl Yapılır?

Anne adayı bir yatağa yatırıldıktan sonra karnına iki kemer bağlanır. Bu kemerler monitöre bağlıdır. Kemerlerden biri bebeğin kalp atışını, diğeri ise rahim kasılmalarını kaydetmektedir. Anne adayına bebek hareket edince butona basması gerektiği söylenir. Bebeğin hareketleri de fetüs kalp atım hızı kapsamında kayıt altına alınacaktır. Cihazın grafik halinde kağıt üzerine aktardığı kalp sesi ve rahim kasılmaları doktor tarafından incelenir. Bu rapora NST Trasesi denir. İşlem uygulanırken anne adayı sol yanına yatmalıdır. Çünkü bu pozisyonda kan akışı artmaktadır. NST testinin süresi ortalama 20 dakikadır. Bu süre zarfında bebeğin nabzındaki değişiklikler kağıda aktarılır. Kasılmalar ve kalp sesi ölçüldükten sonra ortaya çıkan grafik bebeğin sağlık durumu ile ilgili bilgi verir.

NST de Normal Değerler Nelerdir?

NST işlemi tamamlandıktan sonra anne adayının doktoru çıkan sonuçları yorumlar. NST değerleri şu şekilde gruplandırılır:

Reaktif: Hamileliğin 32. haftasından evvel 20 dakikalık sürede bebeğin kalp atımında en az 10 saniye süren iki veya daha fazla değişiklik saptanırsa testin sonucu reaktif yani normaldir. 32. haftada veya daha ileri haftalarda fetüs kalp atımı 20 dakika içinde en az 15 saniye boyunca 2 defa veya daha fazla bir taban çizgisinin üzerinde seyrederse, sonuçlar yine reaktif demektir.

Non-reaktif (Reaktif olmayan): Test sonucunun bu ölçülere uymaması halinde sonucun etkisiz olduğu kabul edilir. Bu durum bebeğin test yapılırken uyuyor olmasından da kaynaklanabilir.

NST’de Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Anne adaylarının en merak ettiği konulardan biri de NST testinde bebeğin kalp atım hızının kaç olması gerektiğidir. Sağlıklı bir bebeğin kalbi dakikada 120 – 160 kez atar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.