Kürtajdan Sonra Rahim Ne Kadar Zamanda Toparlanır?
Halk arasında bebek aldırma, çocuk aldırma yöntemi olarak da bilinen kürtaj rahim içerisinde bulunan ceninin tıbbi müdahale yapılarak alınmasına denir. Çocuk aldıranların en merak ettiği sorulardan biri de kürtaj sonrası rahimin ne zaman iyileşeceğidir, makalemizde bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kürtaj İşlemi Sonrası Rahim Ne Zaman İyileşir?
Dr. Güray Ünlü’nün cevabı:
Kürtajdan sonra rahimin ne kadar sürede düzeleceği hastalarımızın çoğunluğu tarafından merak edilen bir konudur. Eğer kürtaj uygulanan gebelik kısa süreli yani 1-2 haftalık bir gebelik ise rahimin toparlanması yaklaşık olarak birkaç gün sürer. Daha uzun süreli gebeliklerde ise iyileşme süresi gebelik süresiyle orantılıdır. Uzun süreli gebeliklerde rahimin eski haline dönme süresi 10 güne kadar uzayabilir.
Kürtajdan Sonra Cinsel İlişki Zararlı mıdır?
Kürtaj sonrası kanama devam ederken cinsel ilişkiye girmek kanamanın daha da şiddetlenmesine ve tedavisi oldukça zor olan enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden, kürtaj sonrasında cinsel ilişkiye girmek için rahimin tamamen toparlanarak eski haline dönmesini beklemek daha sağlıklıdır.
Kürtaj sonrası cinsel ilişkide prezervatif kullanmak hem oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltır hem de tekrar gebe kalmanızı önler.
Kürtaj sonrası cinsel ilişkiye girmek için, adet kanamasına benzeyen ve yaklaşık olarak 2 hafta süren kanamanın bitmesini beklemek gereklidir. Kürtaj sonrasında kahverengi renkli kanama, lekelenmeler ve akıntı normal olarak görülür.
Kürtaj sonrasında cinsel ilişki sırasında perhiz süresinin dolmasına rağmen ağrı ve acı hissedilmesi durumunda derhal doktorla iletişime geçilmesi önerilir.
Kürtaj Sonrası Vajinada Rahimde Genişleme Olma Olur mu?
Kürtaj sonrası vajinada genişleme olması birçok kadının korktuğu bir durumdur fakat böyle bir durumun pek de muhtemel olmadığı söylenebilir. Kürtaj, bazı ekipmanlar kullanılarak rahimin iç dokusunda yapılan kazıma veya vakumlama işlemidir. Kürtaj için kullanılan bu aletler oldukça incedir ve bu aletlerin rahimi ya da vajinayı genişletmesi mümkün değildir. Vajinal genişleme normal doğumda oluşabilecek bir durumdur.
Kürtaj Sonrası Neler Yaşanır?
Kürtaj yapıldıktan sonra gözlem altında tutulmak için hasta bir odaya alınır. Dinlenme odasında 1-2 saat beklenebilir. Taburcu olmadan önce doktor ya da hemşire iyileşme sürecini hızlandıracak ilaçları reçete eder ve bu süreçte ne yapmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirir. Ayrıca, oluşabilecek herhangi bir terslik de ulaşabileceğiniz bir telefon numarası da verilir.
Kürtaj sonrasında eve döndüğünüzde kendinizi yorgunuz hissetmeniz muhtemeldir. Ağrı, kramp ya da hafif vajinal kanama görülebilir. Bulantı, ateş, ishal, kabızlık ve şişkinlik ortaya çıkabilen diğer belirtilerdendir. Kolayca toparlanabilmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için yapılan günlük aktivitelerin azaltılması tavsiye edilir. Bol bol dinlenmek ve uyumak daha hızlı iyileşmenizi sağlayacaktır.
Gaz sancısı şikayetleri olduğu durumlarda hafif yürüyüş yapılması gazın geçmesi etkili olabilir.
İlerleyen günlerde normal günlük aktivitelerine dönmenizde bir sakınca yoktur. Ağrı veya sancı oluşması durumunda ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kullanılabilir.
Tamamen iyileşene ve şikayetleriniz geçene kadar yani yaklaşık 2-3 hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durmak kişinin yararına olacaktır. Cinsel ilişkiden uzak durmak istenmediği durumlarda ise doğum kontrol hapı kullanılmalı ve oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için kürtaj sonrasında bir hafta boyunca prezervatif kullanılmalıdır.
Kürtaj sonrasındaki 2 hafta boyunca düzensiz kanamaların veya lekelenmelerin olması normal bir durumdur. İlk hafta boyunca tampon kullanmaktan kaçınarak ped kullanılmalı ve genital bölgenin temizliğine oldukça dikkat edilmelidir.
Rahim gebelik öncesi eski haline döneceği için bu esnada kramplar görülebilir. Bu kramplar birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir. Kürtaj yaptıran bazı kadınlar bu sürecin 6 haftayı bulduğunu belirtmişlerdir.