Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar Nasıl Temizlenir?
Gündelik yaşantımızda en çok rastladığımız leke çeşitlerinden birisi de kurumuş yağ lekesidir. Yağlar, hayatımızın pek çok alanında işimize yarayan ürünlerdir. Örneğin evimizdeki metal eşyaları yağlarız, cildimize bakım yaparken ve yemek pişirirken yağ kullanırız. Ancak maalesef yağlar giderilmesi hiç de kolay olmayan inatçı lekeler bırakabilir.
Kurumuş yağ lekesini ortaya çıkaran başlıca sebepler; bakım malzemelerini kullanarak evimizde ya da aracımızda tamirat yapmak için kullandığımız makine ve motor yağları, çeşitli gıda maddeleridir. Kurumuş yağ lekesinden nasıl kurtulurum? diye merak edenlerin uygulayabilecekleri farklı yöntemler mevcuttur.
Kurumuş Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
Yağ lekelerini temizlemek oldukça zahmetli bir iştir. Yağ lekeleri kimi zaman giysilerimize bulaşırken kimi zaman halı veya duvarlarda oluşur. Ancak müdahale edilmezse zamanla kurur ve temizlenmesi gittikçe zorlaşır. Fakat tüm işlerimizde olduğu gibi yağ lekesini çıkarırken de bazı püf noktalarına riayet edersek, bu inatçı lekelerden tam anlamıyla kurtulmamız mümkündür.
Giysilere bulaşan ve kuruyan yağ lekelerini çıkarabilmek için ilk olarak, kuruyan lekenin üstüne sıvı sabun veya bulaşık deterjanı dökülmeli ve o kısım iyice çitilenmelidir. Böylelikle kıyafetteki yağ lekesi kısa sürede temizlenecektir. Fakat bu yöntem tam anlamıyla işe yaramazsa, karbonat ve ılık su da kullanılabilir.
Bunun için karbonat, çok az su katılarak ıslatılır ve macun kıvamına getirilir. Daha sonra temiz bir fırçayla lekeli kısım iyice fırçalanır. Bolca karbonat dökülmesi, lekelerden kurtulma konusunda etkili bir çözümdür.
Alternatif olarak; lekeli alana karbonat dökülür, üstüne biraz su sıkılır ve yarım saat beklemeye bırakılır. Ardından yağlı kısım fırçalanır. Böylece yağ lekesinden eser kalmayacaktır.
Yağ sökücü kimyasalların veya krem temizleyicilerin kullanımı da, giysi ve eşyalarımızdaki inatçı lekelerle başa çıkmamıza yardım edecektir.
Zorlu yağ lekelerini gidermek için nişasta da kullanabiliriz. Öncelikle lekelenmiş kumaşı veya giysiyi düz bir zemine seriyoruz. Daha sonra lekeli kısma biraz nişasta serpiyoruz ve 1 saat boyunca bekletiyoruz. Kuruyan yağ lekeleri, nişasta yardımıyla temizlenecektir. Bu işlemden sonra lekeli kısma biraz bulaşık deterjanı sürüp bölgeyi çitiliyoruz veya ovalıyoruz. Sonrasında kumaşı mutlaka durulamalıyız. Un da yağ lekelerini çıkarma konusunda son derece etkili olduğundan nişasta yerine kullanılabilir.
Tüm bunlar, giysilerdeki kurumuş lekeleri çıkarmak için uygulayabileceğimiz en iyi yöntemlerdir. Duvarlardaki veya sert zeminlerdeki yağ lekelerinin temizliğinde ise, çoğunlukla krem temizleyiciler veya sıvı formdaki kimyasal yağ sökücüler kullanılmaktadır. Fakat bu ürünler, uygulandığı zeminleri deforme ve tahriş edebileceğinden, bu konuda son derece hassas olunmalıdır. Yoksa hiç de hoş olmayan görüntüler oluşabilir ve bu durumu düzeltmek mümkün olmayabillir.