Histerektomi Ne Demek?
Histerektomi, kadınlarda rahimin alınması ameliyatıdır. Rahim; gebe kadınlarda bebeğin büyüdüğü yerdir. Histerektomi ameliyatından sonra, kadınlar adet görmemeye başlar ve bir daha hamile kalamaz. Bu ameliyatta bazen yumurtalıkların ve follip tüplerin de alınması gerekebilir. Eğer her iki yumurtalık da alınırsa, kişinin menopoza girmesine sebep olur. Hatta bu ameliyatta serviks, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve diğer çevre yapıları da alınabilir.
Histerektomi Neden Yapılır? Histerektomi Endikasyonları
Histerektomi yapılmasının birçok sebebi vardır:
Rahim uru: Fibroidler rahmin duvarında kansersiz oluşumlardır. Bazı kadınlarda ağrı veya şiddetli kanamaya neden olabilir.
Ağır veya olağandışı vajinal kanama: Hormon seviyelerinde, enfeksiyonda, kanserde veya miyomlardaki değişiklikler şiddetli ve uzun süre kanamaya neden olabilir.
Rahim sarkması: Rahim her zamanki yerinden vajinaya doğru kayar. Bu, birkaç vajinal doğum yapan kadınlarda daha sık görülür, ancak menopozdan sonra veya obezite nedeniyle de olabilir. Sarkma, idrar ve bağırsak problemlerine ve pelvik basınca yol açabilir.
Endometriyozis: Endometriozis, normalde rahmi saran dokunun yumurtalıklarda büyüdüğü zaman ortaya çıkar. Bu şiddetli ağrıya ve adet dönemleri arasında kanamaya neden olabilir.
Adenomyozis: Bu durumda rahmi çevreleyen doku, rahmin duvarları içinde büyür. Rahim duvarları kalınlaşır, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olur.
Rahim, yumurtalık, serviks veya endometriyal (rahim astarı) kanseri (veya prekanser): Bu alanlardan birinde kanser varsa, histerektomi en iyi seçenek olabilir. Diğer tedavi seçenekleri kemoterapi ve radyasyondur. Doktorunuz, sahip olduğunuz kanser türünü ve ne kadar ileri düzeyde olduğunu sizinle konuşacaktır. Ulusal Kanser Enstitüsünde bu kanserler için tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Histerektomiler acil bir ameliyat değildir. Rahmin alınması kadın bedeninde önemli bir işlevi olan parçanın çıkarılması anlamına geldiğinden histerektomi öncesinde çok iyi düşünmelisiniz. Eğer histerektomi yapılırsa, bir kadın artık çocuk sahibi olamaz ve adet görmek de doğal olarak durur.
Histerektomi Yan Etkileri
Histerektominin Direkt Olarak Fiziksel Yan Etkileri
- Rahim bir kişinin cinsel davranışı ile ilgili olduğundan, rahmin alınması cinsel dürtüyü azaltacaktır.
- İdrar problemleri
- Vajinal kuruluk
- Ağır kanamalar
- Erken menopoz
- Cinsel ilişki esnasında acı
Histerektominin Dolaylı Fiziksel Yan Etkileri
- Histerektomi sonrası önceden olunduğundan daha fazla halsizlik
- Baş ağrısı
- Kilo almaya meyilli olma
- Saç dökülmesi ve sıcak basmaları
- Kalp hastalıkları ve kemik erimesine yatkın hale gelme
- Kemiklerde ağrı
- Hafif hafıza kayıpları
Histerektomi Tipleri Nelerdir?
Farklı histerektomi türleri vardır:
Total Histerektomi: Bu en yaygın tipidir. Rahmin en üstü ve ağzı dâhil tüm rahim çıkarılır. Bu işlemde yumurtalıklar ve yumurtalık tüpleri de alınabilir.
Kısmı (subtotal veya supraservikal) Histerektomi: Rahmin yalnızca üst kısmı alınır. Rahim ağzı kalır, dokunulmaz.
Radikal Histerektomi: Doktor, rahim boynunun her iki tarafındaki rahim, serviks, doku ve vajinanın üst kısmını alır. Bu tip genellikle serviks veya rahim kanserini tedavi etmek için kullanılır.
Histerektomi Nasıl Gerçekleşir?
Histerektomi, çeşitlil şekillerde yapılabilir. Bu ameliyat sebebine ve genel sağlığa bağlıdır. Farklı seçenekler hakkında doktorunuzdan mutlaka bilgi alın.
Abdominal Histerektomi: Doktor alt karından kesik açar.
Vajinal Histerektomi: İşlem; vajinada küçük bir kesik açılarak gerçekleştirilir.
Laparoskopik Histerektomi: Laparoskop ışıklı, mercek sisteminden oluşan ve pelvik organlara bakılmasına imkân veren ince bir alettir. Laparoskopik cerrahi, doktor laparoskop ve cerrahi aletler koymak için çok küçük kesiler yapar. Laparoskopik histerektomi sırasında, karın ya da vajinanızda yapılan küçük kesikler içinden rahim alınır.
Robotik Ameliyat: Doktorunuz, bir laparoskopik histerektomi gibi, alt karın bölgesindeki küçük kesiklerle ameliyat yapmak için robotik bir kola kılavuzluk eder.
Histerektomi Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Histerektomi sonrası iyileşme zaman almaktadır. Çoğu kadın, ameliyattan 1 ila 2 gün sonra hastanede kalır. Bazı doktorlar size ameliyatınızın aynı günü de eve gönderebilir. Genellikle kanserli hastalar eve gönderilmez.
Normal aktivitelere dönmeniz için gereken süre, ameliyat türüne bağlıdır:
Abdominal cerrahi sonrası iyileşme 4 ila 6 hafta sürebilir.
Vajinal, laparoskopik veya robotik cerrahi sonrası iyileşmek 3 ila 4 hafta sürebilir.
Histerektomiden Sonra Cinsel Hayatım Değişir Mi?
Bu mümkündür. Eğer histerektomi öncesinde cinsel hayatınız çok iyiyse, bu iyileşme sonrası normale dönecektir. Çoğu kadın histerektomi sonrası ağrı ve vajinal kanamalardan kurtuldukları için daha iyi bir cinsel yaşamlarının olduğunu söylüyorlar.
Eğer histerektomi sonrası menopoz benzeri belirtiler yaşıyorsanız, vajinal kuruluk ve cinsel dürtüde azalma yaşayabilirsiniz. Su bazlı bir yağlayıcı kuruluğu geçirmeye yardımcı olabilir. Eşinizle konuşun ve cinsel ilişki sırasında cinsel uyarılma için daha fazla zaman ayırmaya çalışın. Doktorunuzdan menopoz ve cinsellik ile ilgili daha fazla bilgi alın.