Leblebi Kabız ve İshal Yapar mı Leblebinin Feci Zararları

Leblebi Gaz Yapar mı Gaz Yapmaması İçin Altın Tavsiyeler

0 214

Leblebi Gaz, İshal Ve Kabızlık Yapar mı?

Leblebi kavrulmuş nohut demektir. Leblebinin ana maddesi nohuttur, nohutun kavrulması ile elde edilir. Mide bulantısına iyi gelir, mideyi yatıştırır, rahatlatır, protein açısından zengindir, iştahı bastırır, vitamin ve mineral deposudur. Tüm bu faydalarının yanı sıra leblebi yemenin maalesef gaz, şişkinlik yapması gibi çeşitli yan etkileri de mevcuttur.

Leblebi Yemenin Zararları Nelerdir?

Leblebi iyi bir lif kaynağıdır. Tabii ki vücudumuzun liflere de ihtiyacı vardır fakat aşırı miktarda leblebi tüketmek midede gaz, bulantı, şişkinlik ve kramp gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca leblebi ishal de yapabilir. Leblebi ishali keser, bu açıdan faydalıdır.  Ancak çok tüketilmesi kabızlık yapar. Yahut aşırı tüketilmesi bazı kişilerde ishale dahi neden olabilir.

Leblebi ölçülü tüketilirse herhangi bir sağlık problemine sebep olmaz. Fakat bazen leblebi tükettikten sonra gaz oluşumu görülebilir.

Aşırı miktarda leblebi yenirse şişkinlik ve kabızlık da meydana gelebilir.

Leblebi nohuttan elde edilmektedir. Bazı kişilerin nohuta alerjisi vardır. Bu yüzden nohut o kişilerin bağırsaklarında sindirilemez ve neticede şişkinlik, karın bölgesinde gerilme hissi ve gaz sancıları oluşur.

Nohut leblebinin temel maddesidir demiştik. Nohudun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmekle beraber ne yazık ki birçok kişide alerji yaptığı bir gerçektir. Herhangi bir baklagile alerjisi olanların leblebi tüketirken dikkatli olması tavsiye edilir. Yoksa cildinizde kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Mideye kramp girmesi, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetleriniz de olabilir. Öte yandan burunda tıkanıklık, nefes alıp verirken zorlanma ve baş ağrısı da leblebinin sağlığa zararları arasında gösterilebilir.

Kuru baklagil pişirecekseniz akşamdan suya koymanız ve kaynatıp o suyu dökmeniz önerilir. Böylelikle gazı çıkacaktır. Leblebi yapımında ise tarladan yeni toplanmış taze nohutlar kullanılır. Maalesef nohutlar gazı çıkarılmadan kavrulduğu için satın alınan leblebiler afiyetle tüketildikten bir süre sonra gaz sorunu yaşanması muhtemeldir.

Leblebinin Gaz Yapması Nasıl Önlenir?

Leblebinin gaz yapmasını önlemek için bir gece suda bırakın. Ertesi gün suyunu süzüp leblebileri tepsiye koyup fırına verin. Bu yöntem leblebinin gaz yapma özelliğini giderebilir.

Yahut leblebi yerken üzerine kimyon serpip yemek de gaz yapmasını önleyecektir.

Diyetisyenlere sık sık şu soru sorulmaktadır; “Sarı leblebi yemek kilo yapar mı?”

Leblebinin kalorisi azdır. Fakat gereğinden çok tüketilirse kabızlığa yol açabilir. Diyetisyenlerin çoğu beslenme programı hazırlarken öğün aralarında leblebi yemeyi tavsiye etmektedir.

Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsaklar için faydalıdır.
  • Midedeki fazla suyu giderir.
  • Mide ekşimesi probleminiz varsa leblebi tüketmek size iyi gelebilir.
  • Tok tutarak yemek yeme isteğini azaltır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kandaki şeker oranının dengelenmesinde etkilidir.

Ara öğünlerinizde 1 avuç leblebi tüketerek iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Leblebi tüketiminin ardından bol su içmeniz gerekir. Böylece leblebi midenizde şişerek uzun süreli tokluk hissi verecek, istenmeyen kilolarla mücadele etmenize destek olacaktır.

Zayıflamaya çalışıyor veya ideal kilonuzu muhafaza etmek istiyorsanız ara öğünlerde beyaz leblebi tüketebilirsiniz. Bu sayede açlığınızı sağlıklı bir yoldan bastırmış olursunuz. Leblebinin 100 gramında 215 kalori bulunur. En az kalori içeren kuruyemiş leblebidir. Protein bakımından zengindir ve besleyicidir. Kalorisi son derece düşük olduğundan diyette de güvenle tüketilebilir. Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar. Ceplerimize kolayca doldurduğumuz leblebi, şifa ile dolu bir sağlık hazinesidir!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.