Makyajın Zararları Nelerdir?
Makyaj, pek çok kadının en önemli alışkanlıklarından biridir. Kadınlar genelde dışarı çıkmadan önce makyaj yapar. Vakti olmasa bile en azından fondoten, rimel veya ruj sürmeyi ihmal etmez. Makyajın cilde pek çok zararı vardır. Ciltte erken yaşlanmaya, sivilcelenmeye hatta makyajda bulunan kimyasal maddeler nedeniyle cilt kanserine bile neden olabilmektedir.
Makyajın ve Makyajla Uyumanın Cilde Zararları Nelerdir?
Makyajın cilde zararları çeşitlidir fakat öncelikle sivilceleri ve siyah noktaları tetiklediğinden bahsetmek gerekir. Uygulanan makyaj malzemeleri bir süre sonra gözeneklerde birikir ve cildin nefes almasını engeller. Cildin buna tepkisi de önce siyah nokta ve ardından sivilce şeklinde olur.
Makyaj ürünleri pek çok kimyasal madde içerir. Bunlar uzun müddet boyunca temizlenmezse cilt kuruluğu meydana gelir ve cilde oksijen gitmez. Yüzümüzde sadece bir makyaj malzemesi olsa bile onu çıkarmadan uyumamamız gerekmektedir. Aksi takdirde -biz hissetmesek bile- sabaha kadar cildimizi rahatsız eder. Uyku, tüm vücudun olduğu gibi cildin de yenilendiği bir süreçtir. Makyaj kalıntılarıyla yattığımızda cildimiz kendini yenilemeye imkân bulamaz.
Makyaj çoğu kadının rutin hâline getirdiği bir uygulamadır. Zararlı etkileri hemen görülmese bile düzenli olarak makyaj yapmak cildin zamanla yıpranmasına sebebiyet verir. Cilt dokusunu tahrip eder ve erken yaşlanmaya zemin hazırlar. Makyaj malzemelerinde bulunan sert yapıdaki kimyasal maddeler cildin sahip olduğu kolajen proteininin azalmasına yol açar. Bu da cildin genç ve canlı görünümünü kaybetmesi demektir.
Makyaj yapmanın zararları arasında gösterilebilecek diğer bir durum, cildin iç yapısında bozulmaya neden olmasıdır. Devamlı kullanılan makyaj malzemeleri cilt kuruluğuna davetiye çıkarır. Bazı kişilerin cildi de makyaj malzemeleri yüzünden aşırı derecede yağlanır. Yapısı bozulan cilt de hâliyle güzel görünmeyecektir.
Birçok makyaj ürünü, içerisinde cildin esnekliğini olumsuz etkileyen maddeler barındırır. Elastikiyeti azalan cilt sarkmaya başlayacaktır. Makyajı güzellik araçlarından biri olarak kabul ederiz fakat şu bir gerçektir ki; sürekli makyaj yapmak cildimizin yaşlanma hızını artırır ve sarkmalara sebep olur.
Öte yandan makyaj malzemelerindeki kimyasallar kansere yakalanma riskini de artırmaktadır. Bu da makyaj yapmak zararlı mı? sorusuna verdiğimiz cevapların özeti niteliğindedir. Kısaca makyaj cilt ve genel sağlık için zararlıdır. Fakat bu, ‘asla makyaj yapmayın’ demek değildir. Makyajı zamanında temizlemek, cildimizde fazla bekletmemek ve güvenilir markaların kaliteli ürünlerini kullanmak söz konusu riskleri minimize edecektir.
Makyajın Zararlarından Kurtulmak İçin Neler Yapmalıdır?
Makyaj, zararları nedeniyle ölçülü ve dikkatli yapılması gereken bir güzellik uygulamasıdır. Bu zararları en aza indirmek için markasız olanlardan kaçınmak, mümkünse hep doğal ve organik olanları tercih etmek önemlidir.
- Makyajı iyice temizlemek, ciltte kalıntı bırakmamak lâzımdır.
- Makyajla yatılmamalıdır.
- Herkesin makyaj malzemesi kendine özel olmalıdır. Diğer insanların makyaj malzemelerini kullanmak enfeksiyon kapmanıza sebep olabilir.
- Makyaj fırçaları daima temiz tutulmalıdır.
- Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Sadece makyaj malzemeleriyle yetinilmemeli; hem cilt sağlığını korumak hem de güzel görünmek için doğal maskelerden ve doğal bakım ürünlerinden de faydalanılmalıdır.
- Bazı makyaj malzemeleri suda çıkmaz. Bunlar kullanılmamalıdır.
- Rimellerin kullanım süresi 4-5 aydan fazla olmamalıdır.
- Göz kalemleri gözün içerisine sürülmemelidir.
- Makyaj malzemesi alırken içeriğine bakılmalıdır.
- Aşırı makyaj yapılmamalıdır. Hafif bir makyaj da yeterince güzel görünmeyi sağlayabilir. Cildin hava almasını önlemeyen makyaj malzemelerine yönelmek en doğrusudur.
- Merdiven altı dediğimiz, çok ucuza satılan kalitesiz ve markasız ürünlerden sakınılmalıdır.
- Toz far kullanılmalıdır.
- Makyaj yaparken abartılı davranılmamalıdır.
- Gün bitiminde cilt üzerindeki makyaj malzemeleri tam olarak giderilmeli; bunu yapmadan uyumamaya özen gösterilmelidir.
- Cilt tipiniz ne ise kullandığınız makyaj malzemeleri ona uygun olmalıdır.
- Makyaj malzemesi seçiminde bitkisel ve organik olanlara yönelmelidir.
- Makyaj yapmadan evvel nemlendirici sürülmelidir. Böylelikle nemlendirici, kullanılacak malzeme ve cilt arasında koruyucu bir bariyer görevi üstlenecektir.
- Peeling yapmak ve cildi derinlemesine temizlemek oldukça mühimdir.
- İkide bir farklı makyaj malzemelerine geçiş yapmak cildin dengesini bozar. Kişi kendisi için en ideal ürünleri bulup onlarda karar kılmalı ve sürekli değişiklik yapmamalıdır.
- Ayrıca makyaj malzemeleri uygun koşullarda saklanmalıdır.
Makyajın zararları ile cildini hasara uğratmak istemeyenler makyaj yapmaya erken yaşlarda başlamamalıdır.