Memede Kist Kol Ağrısı Yapar mı Doktor Cevaplıyor
Bazen memede içi sıvı dolu kesecikler oluşur. Bunlara kist denir. Meme kistlerinin genelde herhangi bir zararı olmaz, iyi huyludur. Meme ağrısına veya farklı bir şikâyete yol açmadan da görülebilir. Araştırmalar her 14 kadından birinin meme kistiyle karşılaştığını bildirmektedir. Meme kisti oluşumu çoğunlukla tehlikeli bir durum değildir ve kansere yol açma ihtimali düşüktür.
Memede Kist Kol Ağrısı Yapar mı?
Dr. Gulhiz Karataş bu hususta şu bilgiyi vermektedir;
‘Kol ağrısı, meme kistinin tipik belirtileri arasında yer almaz. Fakat meme kistinin hızla büyümesi ve buna enfeksiyonun eşlik etmesi hâlinde ağrının kola doğru yayılması mümkündür. Bu, sık rastlanan bir şey olmasa da bazı hastalarda görülebilmektedir.’
Memede Kist Belirtileri Nelerdir?
- Memede kenarları belli, yuvarlak, yumuşak, hareket ettirilebilen bir yumru
- Bazen kistin etrafında hassasiyet ve ağrı
- Oval, yuvarlak veya düzgün hatlı yumru (Bastırıldığında kolayca hareket ettiği gözlemlenir.)
- Meme boyutunda artış
- Kistin büyüyüp küçülmesi (Buna adet döngüsü etki edebilir.)
Meme kisti kansere yakalanma riskini artırmaz. Fakat bu durum ihmal edilmemeli, bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Memede Kist Neden Olur?
Meme kisti sebepleri kesin belli değildir. Bazı uzmanlara göre aşırı östrojen hormonu meme dokusunda büyümeye neden olarak kist yapabilir.
Meme Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Meme kistleri basit ve iyi huylu ise tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Fakat meme ultrasonu veya meme biyopsisi ile kötü huylu ve komplike olduğu belirlenen kistlerin ameliyatla alınması gerekebilir. 3 cm veya daha küçük kistler fiziki muayene ve6 ayda bir ultrason ile izlenir. Ağrılı kistlerin içi iğne yardımıyla boşaltılır.
Meme kistinde şu tedaviler uygulanabilir;
1.Yöntem
Hekim iğne kullanarak memedeki kiste girip içerisindeki sıvıyı alır. Buna ince iğne aspirasyonu adı verilir. Açık yara bırakmaz, kısa sürede kolayca tamamlanır. Bununla beraber kistin bir süre sonra tekrar sıvıyla dolması mümkündür.
2.Yöntem
Hormon İlaçları: Adet düzenini sağlamak için yararlanılan doğum kontrol hapları meme kistlerine de iyi gelmektedir. Onun için memesinde kist olan hastalara doğum kontrol hapı da reçete edilebilir.
3.Yöntem
Aspirasyon yapıldığı halde meme kisti yine nüksediyorsa, komplike bir kist ise, tümörden şüpheleniliyorsa, kanlı sıvı barındırıyorsa cerrahi operasyonla çıkarılmalıdır.
Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Memede Kist İçin Doğal Çözüm
Malzemeler:
- Yarım litre su
- Koyu renkli ve taze brokoli (200-300 gram)
Su kaynamaya bırakılır. Kaynarken brokoli eklenir. Kapağı kapatılır ve 6 dakika boyunca kısık ateşte haşlanır. Ardından ılıyana kadar ağzı açık bir şekilde bekletilir. Yarısı kahvaltıdan 20 dk evvel aç karna tüketilir. Geri kalanı da öğle yemeği öncesinde içilir. Buna 21 gün devam edilir. Her gün yeniden hazırlanması lâzımdır. 3 hafta sonra 3 gün ara verilir. İkinci defa 21 gün uygulama yapılır. Kürü tatbik ettiğiniz süre zarfında kahve, çikolata ve portakaldan uzak durmalısınız. Oldukça etkili bir yöntemdir ve birçok kişi iyi sonuç aldığından, kistinin küçüldüğünden bahsetmektedir.