Meningiom (Meningioma) Nedir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

Menenjiom Nedir Belirtileri Neden Olur? Tedavisi Yaşam Süresi

0 1.765

Menenjiom(Meningiom,Meningioma) Nedir?

Menenjiom(Meningiom,Meningioma)bir çeşit beyin tümörüdür. Beyin ve omuriliği örten zar olan meninkslerde meydana gelir. Meninkler, beynin kafatasına baskı yapmasını engelleyen bir zardır. Meninjiom ilk aşamada tehlikeli bir durum değildir, ancak boyutu büyüdükçe zararlı hale gelebilir. Menenjiom vakalarının yaklaşık %90’ı iyi huyludur (kansersiz) ve %2’si de kötü huyludur (kanserli). Bu tür beyin tümörleri daha çok kadınlarda görülür ve her yaşta görülebilen bir durumdur. Menenjiom bu, zarın belirli bir alanında olağandışı bir büyümenin veya hücrelerin çoğalmasının bir sonucunda ortaya çıkar. Menenjiom belirtileri genellikle erken dönemde fark edilmez ve sadece belirtiler çok belirgin hale geldiğinde teşhis edilebilir. Menenjiom yaşam süresi hastadan hastaya değişiklik göstermektedir.

Menenjiomlar beyin dokusunun kendisinden değil, beyin ve omuriliği örten zar katmanlarından kaynaklanır. Menenjiomlar en sık görülen beyin tümörüdür (tüm beyin tümörlerinin yaklaşık %30’unu oluşturur) ve çoğu tedavi edilebilirdir. Aslında, bu tümörlerin çoğunluğu cerrahi olarak alınabilir ve çoğu vakada geri oluşmaz.

Menenjiom Belirtileri

Menenjiomun yavaş yavaş büyümesinden kaynaklı belirtiler de çok yavaş ortaya çıkar. En yaygın belirtiler arasında şunlar vardır:

  • Konuşma veya yutkunma zorluğu
  • Zamanla kötüleşen baş ağrıları
  • Hafıza kaybı
  • Kişilik değişiklikleri
  • Nöbetler
  • İşitme kaybı, koku veya dokunma gibi duyusal problemler
  • Çift görme, bulanıklık veya görüş alanının bir parçası gibi görme değişimleri
  • Kol veya bacakta zayıflık

Menenjiom Sebepleri

Menenjiomun asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak doktorlar vücuttaki hücrelerde bir takım değişikliklerin kontrol dışı çoğalmaya sebep olduğu ve bu şekilde menenjioma sebep olduğunu bilmektedir. Bu durum çocuklarda nadir olsa da yetişkinlerde daha yaygındır.

Menenjiom oluşumu, genetik, cinsiyet (kadınlarda daha çok görülüyor), radyosyana maruz kalma gibi nedenler dolayısıyla tetiklenebilir. Menenjiyomların cep telefonu kullanımı ile ilişkili olarak ortaya çıktığı iddiasını destekleyen kesin bir kanıt yoktur.

Menenjiom Risk Faktörleri

Menenjiom risk faktörleri şunlardır:

Radyoterapi: Kafaya radyasyon tedavisi menenjiom riskini artırabilir.

Kadınlık hormonları: Menenjiom kadınlarda daha yaygındır ki bunda da doktorlar kadınlık hormonlarının rol oynadığına inanmaktadırlar. Bazı çalışmalar ayrıca, hormonların rolü ile ilişkili meme kanseri ve menenjiom riski arasında bir bağlantı olduğunu ileri sürmüşlerdir.

Genetik sinirsel hastalıkları: Nadir görülen nörofibromatozis 2, menenjiyom ve diğer beyin tümörleri riskini artırır.

Obezite: Vücut kitle indeksinin yüksek olması birçok kanser türü için belirlenmiş bir risk faktörüdür ve birçok büyük çalışmada obez insanlarda menenjiom riskinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Fakat obezite ve menenjiom arasındaki ilişki net değildir.

Menenjiom Nasıl Teşhis Edilir?

Menenjiom belirtilere neden olmadan önce nadiren teşhis edilir.

Eğer belirtiler tümörün olabilme ihtimalini gösteriyorsa, doktor beyin taraması isteyebilir: MRI ve / veya CT taraması. Bu testler ise tümörün yer ve boyutu hakkında bilgi verir.

Biyopsi ise bazen işe yarayabilir.Doktor tümörün iyi  veya kötü huylu olup olmadığını belirlemek için tümörün hepsini bir kısmını alabilir.

Menenjiom Tedavisi

Uygulanacak tedavi tümörün yer ve boyutuna, belirtilere ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Uygulanacak asıl tedavi yöntemleri ameliyat ve radyoterapidir.

Beklemek ve İzlemek

Çoğu kişide; menenjiom hiçbir belirti göstermez ve çok yavaş gelişir. Bu sebeple doktorlar ‘’Tetikte Bekleme’’ yaklaşımını izler. Bunun anlamı ise herhangi bir yeni belirti gözlemlendiğinde hemen doktora haber verilmesi ve doktorun da tümördeki küçük değişiklikleri bile düzenli olarak taramasıdır.

Ameliyat

Ameliyat; tümörün ve çevreleyen bazı dokuların cerrahi müdahaleyle alınmasıdır. Menenjiom için ise ameliyat en yaygın tedavi şeklidir.  Genellikle kanserli olmayan tümörlerin tamamen alımı için uygulanan tek tedavi şeklidir. Kanserli tümör vakalarında ise tümör ameliyatla tamamen alınamaz, tedavi planında genellikle ameliyat sonrası radyasyon tedavisi ve / veya kemoterapi bulunur.

Radyoterapi

Eğer menenjiom ameliyatla tamamen alınamayacak haldeyse doktorunuz ameliyat sonrasında radyasyon tedavisi önerecektir.

Radyasyon tedavisinin amacı menenjiomun kalan parçasını yok etmek ve tekrarlamasını önlemektir.

İlaç Kullanımı

İlaç tedavisi; nöbet, bulantı ve kusma gibi belirtileri hafifletebilir.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.