Tarçınlı Suyun Tarçın Çayının Zararları Nelerdir?

Tarçının Zararları Yan Etkileri Nelerdir? Tarçının Sağlığa 12 Zararı

0 8.555

Tarçın Nedir?

Tarçın, tarçın ağacının iç kabuğundan elde edilen bir baharattır. Kullanımı oldukça yaygın olup; şeker hastalığı,kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmak gibi çok önemli faydaları bulunmaktadır. Tarçını normal miktarda tüketmek güvenli ve faydalıyken çok fazla tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.

Tarçının Ve Tarçınlı Suyun, Tarçın Çayının Zararları Nelerdir?

Düşük Yapmaya Neden Olabilir

Tarçın tüketimi gebe kadınlar için uygun değildir. Bunun sebebi ise rahimde kasılma ve sancılara sebep olup düşük riskini artırmasıdır. Tarçın; hazımsızlık sebepli karın ağrı ve gaz sorunlarını azalttığı bilinmektedir ancak bilmek gerekir ki gebelik döneminde tarçın önerilmemektedir. Aralıklı zamanlarla 1 bardak tarçın çayı iyi olabilir ancak alınmaması daha iyidir. Tarçın kapsülü alımından veya tarçın kullanılmasından gebelik döneminde kesinlikle uzak durulmalıdır.

Karaciğere Zarar Verebilir

Tarçın, karaciğer hastalığına neden olabilen veya karaciğer hastalıklarından muzdarip insanların durumunu daha da kötüleştirebilen kimyasal bileşik olan kumarin içermektedir.

Alerji Yapabilir

Bazı insanların tarçına alerjisi olabilir veya önceden alerji olmadığı halde alerji çıkartabilir. Tarçın allerjisi belirtileri arasında burun akıntısı, gözde sulanma, nefes darlığı, mide sancısı, anaflaktik şok ve bulantı bulunmaktadır.

Mide Sorunlarına Neden Olabilir

Sindirim sistemi, ülser veya irritabl bağırsak sendromu gibi durumları olanların tarçın yerken dikkatli olmaları gerekir. Büyük miktarlarda (yarım taylı kaşığından fazla) mide zarının tahriş olmasına neden olabilir. Mide veya bağırsak ülseri olduğunda, tarçın tüketmek daha fazla tahriş eder. Bu durumda tarçın tüketiminden tamamen kaçınmak en iyisidir.

Çarpıntı Yapabilir

Tarçın fazla miktarda tüketildiğinde kalp atışını arttırdığı bilinmektedir.  Bu yüzden, kalp hastalığı olan kişiler için tarçının çok kullanımı tehlikeli olabilir.

Kan Şekerini Düşürebilir

Düzenli olarak kan şekeri ilaci kullananlar tarçın tüketmeden önce doktora başvurmalıdır. Bunun sebebi ise tarçının kan şekerini düşürdüğüne inanılmasıdır. Eğer hem kan şekeri ilacı hem de tarçın tüketilirse  bu kan şekerinde aşırı düşünlere sebep olabilir.

1 kabuk tarçını ya 2  tatlı kaşığı tarçını 1 bardak su içinde kaynatın. Ancak daha fazla tüketirseniz kandaki glikoz ve şeker seviyesinde dalgalanmaya sebep olacağından bu hafif baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olabilir.

Kan İnceltici İlaçlarla Etkileşime Girebilir

Tarçının kanı incelttiği bilinmektedir. Tarçın, anti-pıhtılaşma özelliklerine sahip sinnamaldehid olarak bilinen aktif bir bileşen içerir. Bu sebepten kan inceltici ilaç kullanan insanlar, bu baharattan çok fazla tüketmekten kaçınmalıdır. Herhangi bir ameliyat geçireceği planlanan kişiler de tarçın kullanımını sınırlamalıdır.

Antibiyotik İlaçlarla Etkileşime Girebilir

Tarçın ayrıca bazı antibiyotikler ile etkileşime girebilir. Bir antibiyotik alıyorsanız, tarçınla bir çatışma yapabilir. Bunun nedeni tarçın ile antibiyotiklerin dozajının iki katına çıkmasıdır. Bu nedenle, antibiyotik kullanırken tarçın tüketmeyi bırakmanız önerilir.

Cilt Tahrişi Yapabilir

Bazı araştırmalar, tarçının ciltte tahriş edici olduğunu göstermektedir. Tarçın tüketiminde ağız çevresinde büyük miktarlarda tahriş olması mümkündür. Ayrıca bazı kanıtlar, çok miktarlarda kullanıldığında ağızda yaralara neden olabileceğine işaret etmektedir.

Fazla  Kullanmaktan Kaçınmalısınız

Kumarin tarçında bulunan zehirli bir bileşiktir. Yüksek dozu karaciğere ve böbreklere zarar verebilir, bu nedenle yemeğinize bolca eklemeyin.

Emzirirken Tarçın Kullanımı Zararlı Olabilir

Emziren anneler tarçın çayı tüketiminden kaçınmalıdır çünkü tarçın bebekte alerjiye sebep olabilir.

Vücut Isısını Arttırabilir

Karabiber, acı biber, karnabahar, ıstakoz, kahve, zencefil, sarımsak, pirinç, kimchi, soğan ve kabak gibi tarçın, büyük miktarlarda tüketildiğinde vücut ısısını büyük ölçüde artırabilir. Çin tıbbına göre, vücudun ısısını artırabilecek her şeyden kaçınmak iyidir. Vücut ısısı ya da iltihaplanma arttığında, vücut bu aşırı ısıyı dışarı atmaya çalışır. Sonuç olarak, dilinizin altında sıcaklık görmeye başlar dudaklarınız çatlar ve sivilce ya da ince bir kabuklu mukus gözünüze sızacaktır. Kış aylarında, vücudunuzun sıcaklığını nötrleyen dış iklim nedeniyle bu koşulları yaşanmaz. Ancak yaz aylarında, bu gibi durumlar aşırı miktarda tarçın tüketimi ile sıklaşır. Minimal miktarlar iyi olsa da, menopoza giren insanların tarçından kaçınmaları tavsiye edilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.