Mesane Duvar Kalınlığı Kaç mm Olmalı Mesane Kalınlaşması Tedavisi

Mesane Duvarı Kalınlaşması Mesane Kalınlaşması Nedir Bitkisel Tedavisi

0 4.153

Mesane Duvarı Kalınlaşması Mesane Kalınlaşması Belirtileri Nedenleri Tedavisi

İdrar kesesi olarak da bilinen mesane, böbreklerden üretra yoluyla gelen idrarı depolayan, balon şeklinde bir organdır. Mesane, pelvik kemikler arasındaki pelvik boşlukta bulunur. Mesanenin 2 bardak idrar tutacak kadar kapasitesi vardır. Mesane duvarının kalınlaşması çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanır. Bu duruma genellikle başka belirtiler de eşlik eder. Mesane kalınlaşması erken teşhis ile kolayca tedavi edilebilir.Normal mesane duvarı, mesane neredeyse boşken ortalama 2.76 mm, mesane doluyken 1.55 mm kalınlıktadır.

Mesane idrarla doluyken mesane duvarındaki kaslar gevşer. İdrar yapma zamanı geldiğinde, mesane duvarı kasları idrarı idrar yolundan dışarı itmek için sıkılaşır, büzüşür.

Mesane Duvarı Kalınlaşması (Mesane Kalınlaşması) Belirtileri Nelerdir?

  • İdrar yaparken ağrı, yanma
  • Yüksek ateş
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Acele idrara çıkma ihtiyacı
  • Bulanık veya kanlı idrar
  • Kötü kokulu idrar

Mesane Duvarı Kalınlaşması (Mesane Kalınlaşması) Nedenleri Nelerdir?

Mesana duvarındaki kalınlaşma; enfeksiyon, kötü veya iyi huylu tümör sebepli mesanede  tıkanma olması ve hemorajik sistit nörojenik mesane hastalıklar sebepli meydana gelebilir.

İdrar yolları enfeksiyonu:

İdrar yolları enfeksiyonu genellikle üretra ve mesanede bakteri olması sonucu meydana gelmektedir. Bu enfeksiyonlar erkeklere oranla daha çok kadınlarda görülmektedir. Uzun süren idrar yolları enfeksiyonu mesane duvarı kalınlaşmasına sebep olabilir.

Enfeksiyonlar

Mesane vücutta diğer organlar gibi mesane de sağlıklı durumdayken temiz olan steril bir organdır. Yani normal bir mesanede parazit, virüs, bakteri ve mantar bulunmamaktadır. Mesanede meydana gelen enfeksiyonların sebebi genellikle mesane çıkış yolu olan üretradan gelen mikroorganizma sebepli oluşmaktadır. Üretra kadınlarda kısadır ve bu sebeple de kadınlarda idrar yolu ve mesane gibi enfeksiyonlar görülme ihtimali daha yüksektir. Kadınların zıttına göre erkeklerdeki mesane enfeksiyonlarının sebebi başkadır, bu yüzden nedeni araştırılmalıdır. Mesanede meydana gelen enfeksiyonlar genellikle Şiştozoma veya E.coli mikroorganizmaları sebeplidir. E.coli bakterisi anal floradan geçerek üretraya ulaşır. Üretra florasındaki koruyucu faktörler yetersizse üretradan giren bakteriler mesaneye kolayca girdiğinden sistite sebep olabilirler. Bu şekilde enfeksiyon kapan mesane içindeki duvar şişip kalınlaşır. Şiştozoma ise E.coliden farklı olarak diksensidir ve bu sebeple iltihapa ve tahrişe sebep olmaktadır. Bu durumda ise eğer tahriş sürekli olursa mesanede yassı hücreli kanser gelişme riski yükselir.  Mesane duvarı kalınlaşması olarak adlandırılan bu durum antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.

Mesanede İyi Hulu Veya Kötü Huylu Tümör Bulunması

Tüm vücutta kanserler neredeyse aynı şekilde oluşmaktadır. Tümörler iyi huylu (benign) ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Mesanede tümör olması mesane doluluğu, acılı ve kanlı idrar yapma, idrar yaparken ağrı, mesanede tıkanıklık ve idrar yapamama gibi belirtiler göstermektedir. Bu tür belirtiler sonucunda ise doktorun uygulayacağı bazı görüntüleme yöntemleri ile mesane duvarı kalınlaşması teşhis edilir. Sonrasonda ise sistoskopi ve biyopsi gibi aşamalar da uygulanabilmektedir.

Kansersiz doku gelişimi

Mesane duvarında oluşacak anormal doku gelişimleri tümörlerin büyümesine ve duvarın kalınlaşmasına sebep olabilir. Kanserli olmayan (iyi huylu) tümörler arasında papillomlar da bulunur. Bazı durumlarda, bu büyümelerin sebebi virüs olabilir.

Diğer iyi huylu mesane tümörleri arasında nadir de olsa bulunan leiomyomlar mesane duvarında düz kas hücrelerinin büyümesinden kaynaklanmaktadır.

Bir diğer iyi huylu mesane tümörü fibromlardır. Fibromların sebebi mesane duvarında fibröz bağ dokusunun anormal büyümesidir.

Mesane Duvarı Kalınlaşması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Mesane duvarı kalınlaşması için uygulanacak tedavi kalınlaşmanın asıl sebebine bağlı olarak değişmektedir.

Örneğin eğer sebep idrar yolları enfeksiyonu ise; antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Yapılacak ameliyat ile de belirtilere sebep olan eğer kanserli olmayan tümörler alınabilir. Ameliyat sonrasında ise tümörler genellikle tekrarlamamaktadır.

Kanserli oluşumlar ise ameliyat ile alınabilir. Kanser tedavisine ek olarak hastaya kemoterapi veya radyasyon da gerekli olabilir.

Eğer idrar retansiyonunun sebebi mesane çıkışında engel varsa, doktor idrar akışını güçlendirmek için tamsulosin gibi ilaçlar verebilir.

İdrar tutamama nedeniyle mesanenin boşalması bir sorunsa, doktorunuz antikolinerjik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar mesanenin detrusor kasını gevşetmektedir.

Mesane çıkışı tıkanıklığı nedeniyle idrar retansiyonu meydana gelirse, doktorunuz idrar akışınızın daha güçlü olmasına yardımcı olmak için tamsulosin gibi ilaçlar verebilir.

Mesane Duvarı Kalınlaşması Bitkisel Tedavi

Elma Sirkesi

Elma sirkesinde bolca bulunan enzim, potasyum ve diğer faydalı mineraller idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını engeller. İdrar yolu enfeksiyonu sorunu ve mesane duvarı kalınlaşması yaşayan kişilerin tüketeceği elma sirkesi enfeksiyonun tedavisi için oldukça faydalı doğal bir antibiyotiktir.

  • 1 bardak sıcak su içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyun.
  • İçine birkaç damla limon suyu ve biraz bal ekleyebilirsiniz.
  • Bunu iyice karıştırın.
  • Birkaç gün boyunca günde 2 kez tüketin.

Yaban Mersini Suyu

Yaban mersinininde bulunan proantisiyanidinler bileşenleri bakterilerin üretra duvarlarına ulaşmasına engel olur ve idrar yolu enfeksiyonu ve mesane duvarı kalınlaşmasını engeller.

  • Günlük olarak tüketeceğiniz yarım bardak yaban mersini suyu idrar yolu enfeksiyonunu engellemenin, mesane kalınlaşmasını önlemenin en kolay yoludur.
  • İdrar yolu enfeksiyonu problemi yaşayan kişiler günde 3 ila 4 bardak yaban mersini suyu içerek enfeksiyonun böbreklere zarar vermesini engelleyebilirler.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.