Mesane Kisti Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?
Mesane boşaltım sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır ve idrarın biriktiği organdır. Mesane idrar kanalından boşaltılmadan önce 600-800 ml idrar tutabilir. Zaman zaman mesanede kistler oluşabilir. Kist içi sıvı dolu kese demektir. Mesane içinde meydana gelen kistlere mesane kisti denir. Kistler mesanenin içinde, etrafında veya üstünde oluşabilir.
Mesane kistinin birçok türü vardır, birçoğu kanserli değildir.
Mesane Kisti Belirtiye Neden Olur mu?
Mesane kistleri çok büyük veya altında yatan bir sebebe bağlı olmadıkça genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bunun yanında bazı belirtileri şunlardır:
- İdrar yaparken ağrı
- Orta pelvik veya böğür bölgesinde ağrı
- İdrarda kan
- Sık idrara çıkma
- İdrarda ağrı yanma
- Kötü kokulu idrar
- İdrarı tutamama
- İdrarı var gibi bir hisle idrarı boşaltamama
Mesane Kisti Nedenleri Nelerdir?
Mesane kistinin kesin nedeni bilinmemektedir. Doktorlar mesane kistinin neden oluştuğunu bilmemekle birlikte bazı kistlerin mesanedeki kronik iltihaplanmadan kaynaklandığını düşünmektedirler. Ancak, bazı faktörler mesanede kist oluşumunu tetikleyebilir. Bunlar:
- Vücuttaki asit-baz dengesizliğinin temel sebeplerden biri olduğu düşünülür.
- Yükselen kan basıncı mesane kistiyle sonuçlanabilir.
- Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek
- Geçmişte mesane veya böbrek taşı problemine sahip olmak
- Kateter kullanımı
- Otozomal resesif böbrek hastalığı gibi genetik bozukluklar mesane kisti oluşumuyla bağlantılıdır. Polikistik böbrek hastalığı olan kişilerde mesane kisti yaygındır.
- Hormonsal dengesizliklerin mesanedeki kistik lezyonların oluşumuyla ilişkili olduğu bilinmektedir.
- Mesane üzerinde veya yakınında ameliyat geçirmiş olmak
- Mesane iltihabı. Mesane iltihabı olarak bilinen nadir durum mesanede çoklu iyi huylu kist oluşumuyla sonuçlanabilir. Mesane iltihabı kadınlarda yaygındır.
Mesane Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Mesane kistini teşhis için şu yöntemler kullanılır;
- Röntgen ve CT taramaları: Görüntü oluşturmak için radyasyon kullanır.
- Ultrason ses dalgalarını kullanarak görüntü üretir.
- MRI taraması detaylı görüntüler için radyo frekansı ve manyetik alanı kullanır.
- Sistoskopi. Ürolog veya doktorun mesanenin içine bakmasını sağlar. Küçük bir kameranın idrar kanalı mesaneye yerleştirilmesini kapsar. Sistoskopi lokal, bölgesel veya genel anestezi ile gerçekleştirilebilir.
- Biyopsi. Mesane biyopsisi kistten bir parça doku alınmasını ve kanser için laboratuvara gönderilerek incelenmesini kapsar.
Mesane Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Mesanedeki birçok kist probleme neden olmaz ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Eğer kist şiddetli belirtilere neden oluyorsa veya patlamışsa ya da enfekte olmuşsa, ameliyatla alınabilir.
Küçük mesane kisti vakalarında, radyolojik görüntüleme rehberliği altında bir iğne veya kateter kullanarak çekilebilir. Ancak kistin çekilmesi durumunda yeniden oluşum riski oldukça yüksektir.
Mesane kistiniz varsa gelecekte mesane kanseri geliştirme riskiniz yüksek olduğundan, doktorunuz zaman içinde kisti/kistleri takip etmek isteyecektir.
Mesane Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Tam blokaj. Kist mesane girişi üzerinde idrar akışını tamamen keserek büyüyebilir. Tedavi edilmezse ciddi olabilir ve genellikle ameliyat gerektirir.
- Patlama. Kist patlayabilir ve sıvısını mesaneye dağıtabilir. Bu ek belirtilere ve enfeksiyona yol açabilir.
- Enfeksiyon. Bu ciddi olabilir ve idrar kanalının birçok bölgesini etkileyebilir. Enfeksiyonlara hemen müdahale edilmesi gerekir.
Mesane Kisti Bitkisel Tedavi
Bir tencereye 4-5 adet bakla konur içine su eklenip 10 dakika kadar kaynatılır. Tencereden alınan baklalar soyulur kaşıkla iyice ezilir. Macunumsu bir kıvama ulaşan baklaların ezilirken çıkardığı su süzülür bu su günde 1 kez içilir.