Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir Hangi Doktor Bölüm Bakar?

Karın Ağrısına Hangi Bölüm Bakar Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

0 26.250

Mide Ağrısı 

Mide ağrısı; tüm yaştan insanları etkileyen, yaygın olarak yaşanan bir problemdir. Bu durumun en çok karşılaşılan sebepleri ise; hazımsızlık, gaz, mide yanması, kabızlık, mide enfeksiyonu, çok yemek ve laktoz hassasiyetidir. Bununla birlikte, mide ağrısı ülser, fıtık, safra taşı, idrar yolu enfeksiyonu, apandisit ve hatta kalp damar tıkanıklıkları gibi daha ciddi sorunlardan dolaylıda meydana gelebilir.

Mide Ağrısı Sebepleri

Hazımsızlık

Asit ve hazımsızlığa bağlı mide ağrısı, yetişkinler arasında çok yaygındır. Bu şişkinlik, geğirme ve gaz, mide yanma hissi, bulantı ve kusma gibi başka belirtiler ile birlikte görülebilir. Bu durum aynı zamanda hazımsızlık, ülser ve safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bazı hastalıkların bir işaretide olabilir.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD)

Gastroözofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin mideden özofagusuna (yemek borusu) geri sızdığı bir durumdur. Yemek, ağızdan yemek borusu yardımıyla mideye gider. Bu durum tipik olarak göğüste ve boğazda yanma hissi ve ağıza ekşi bir tat verir. Bazen karın ağrısına da neden olabilir.

Mide ve Bağırsak İltihabı

Mide gribi veya gastroenterit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen karın ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Gastroenterit hem virüs hem de bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.

Apandisit

Apandisit, karnın alt sağ tarafında, küçük ve kalın bağırsağın yakınında bulunan apandisin iltihaplanması demektir. Bu da; karın ağrısına neden olabilir. Bu bölgeye elinizle bası uyguladığınızda ağrınız artıyorsa, vakit geçirmeden en yakın hastaneye gitmeniz gerekir.

Besin Kaynaklı Sebepleri

Besin alerjiisi, besin hassasiyeti ve besin zehirlenmesi gibi sorunlarda sık görülen mide ağrısı sebeplerindendir. Besine karşı alerji;  bağışıklık sisteminin belli bir yiyeceğe anormal reaksiyonu sebebi ile oluşur ve bu da kramp, kusma, ishal, kurdeşen, kaşıntı, ağrı ve şişlik gibi rahatsızlık veren belirtiler oluşturabilir.

Sindirim Sistemi Kaynaklı Sebepleri

İltihaba, mide ve bağırsaklarda tıkanmaya neden olabilen faktörlerde karın ağrısına neden olabilir. Sindirim sisteminde iltihaba neden olabilen en yaygın durumlar arasında gastrit, özofajit, divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı sayılabilir.

Karaciğer ve Safrataşı Problemleri

Karaciğer ve safra kesesi kaynaklı rahatsızlıklar da mide ağrısına sebep olabilir. Hepatit ve karaciğer apsesi, karaciğere bağlı olan ve karın ağrısı ile ilişkili olabilen iki yaygın durumdur.

Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Karın ağrısı için Dahiliye doktoruna gidilir.

Karın Ağrısı Nasıl Geçer? Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yolları

Nane

Nane; mide ağrısı için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Nanenin; sindirim sisteminde kaslar üzerindeki antispazmodik etkisi, gazın neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca, nane sindirim sürecini geliştirir.

  • 2 ila 3 bardak nane çayı mide ağrısını rahatlatmaya yardımcı olur. Bu çayı yapmak için ise 1 tatlı kaşığı kuru naneyi 1 bardak su içine koyun. Bunu 10 dakika kaynatın ve ardından süzün. İçine biraz da bal ekleyip tüketin.
  • Diğer bir yöntem ise; taze nane de tüketebilirsiniz. Bu iyileşme süresini daha da kısaltacaktır.

Sıcak Su Torbası

Mide ağrısından kurtulmanın en iyi yollarından biri ise sıcaktır. Sıcak, kan dolaşımını arttırarak sindirimi hızlandırır.

  • Sıcak su torbasını mide üzerine 10 dakika yerleştirin. Etkili sonuçlar almak için bu işlemi yatış pozisyonunda yapmalısınız. Bunu günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Mide ağrısını azaltmak için günde en az 2 kez 15 ila 20 dakika boyunca sıcak bir duş almak yardımcı olabilir.

Papatya

Papatya; bilinen sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleriyle sindirim yollarındaki kasları rahatlatır. Eğer hazımsızlık sebepli mide ağrısı yaşıyorsanız, papatyadan daha iyisi yoktur. Dahası içinde bulunan iltihap sökücü, antioksidan ve rahatlatıcı özellikler sayesinde de bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

  • 1 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 bardak su içine dökün.
  • Ardından ateş üzerine koyun ve 15 dakika kaynatın.
  • Daha sonra süzün, ağız zevkinize göre biraz limon suyu ve bal ekleyin.

Bunu günde 2 veya 3 kez tüketin.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi; gaz veya hazımsızlığın neden olduğu mide ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olur. Elma sirkesinin antibiyotik özelliği mideyi yatıştırır ve sindirimi güçlendirir.

  • 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık su içine katın.
  • İçine 1 yemek kaşığı bal ekleyin.
  • Mide ağrıları geçinceye dek bunu birkaç gün boyunca için.

Yoğurt

Yoğurt, vücudumuzun genel sağlığı için çok faydalı bir besindir. Canlı kültürlü yoğurt (iyi bakteriler) sindirimi artırır ve hazımsızlık nedeniyle oluşan mide ağrılarını giderir. İyileşme fark edinceye kadar günde bir-iki kâse yoğurt tüketin.

Pirinç Suyu

Mide ağrısı çekerken, sadece hafif yiyecekler yemelisiniz. Pirinç suyu, mide zarı iltihaplanmasını hafifleten ve ağrıyı azaltan etkili bir yöntemdir.

  • Yarım bardak pirinci iyice yıkayın.
  • Bir tavada altı bardak su kaynatın ve içine pirinci ekleyin.
  • Pirinci ayırın ve suyunu soğumaya bırakın.
  • Bu suyun içine 1,5 tatlı kaşığı bal ekleyin.
  • Sıcak pirinç suyunu çay içer gibi tüketin.
  • Günde 2 kez bu sudan için.

Ayrıca, yoğurtlu pilav da yiyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.