Egzositoz (Osteokondrom) Neden Oluşur Kanser mi Nasıl Geçer?

Osteokondrom Belirtileri Nedenleri Tedavisi Ameliyatı

0 5.691

Osteokondrom Nedir ?

Osteokondrom iyi huylu yani kanserli olmayan kemik tümörü demektir. Osteokondrom, çocukluk veya ergenlik döneminde gelişen iyi huylu (kansersiz) bir tümördür. Bu durum, kemik ucunda ortaya çıkan alışılmadık bir gelişimdir. Osteokondrom, genellikle uzun kemiklerin (uyluk kemiği, üst kol kemiği veya kaval kemiği gibi) uçlarında bulunan büyüme kıkırdağına yakın ortaya çıkar. Osteokondrom ayrıca pelvis, omurga veya vücuttaki herhangi bir kemikte de oluşabilir.

Bazı vakalarda, osteokondrom tümörü malign (kanserli) hale gelebilir ve sağlığa zararlı olabilir. Ancak osteokondrom kanseri nadiren görülür. Çoğu hastadaki bu durum iyi huyludur.

Osteokondrom Belirtileri

Osteokondrom belirtileri genel olarak tümörün yeri ve boyutuna bağlıdır. Küçük tümörler genellikle asemptomatiktir yani belirti vermez. Ancak tümörün büyük olması birçok belirtiye sebep olacaktır. Bazı belirtiler şunlardır:

Ağrı

Osteokondrom hastaları, etkilenen bölgede ağrıya sebep olmaktadır. Osteokondrom ağrısı genellikle diz, ayak bileği, kalça ve el bileği gibi vücudun eklemlerinde ortaya çıkar.

İltihap

Osteokondrom yaşayan kişilerde, tümörün olduğu bölgelerde yaygın olarak şişlik görülür. Şişlik, bu hastalığın çok yaygın bir belirtisidir. Yumru genellikle küçük olduğunda ağrısızdır, ancak büyüdüğünde oldukça ağrılı olabilir.

Kan Pıhtıları

Osteokondrom kemik tümörü; sinirleri veya kan damarlarını tıkarsa, vücutta kan pıhtıları oluşabilir.

Halsizlik

Tümörlerin kan damarlarını tıkanması da kaslarda zayıflığa neden olabilir.

Uyuşma

Osteokondromun büyümesi ile kan damarlarının veya sinirlerinin tıkanması da hastalara uyuşukluk hissi verebilir.

Karıncalanma

Bazen, etkilenen kişi eklemlerin çevresinde karıncalanma hissi yaşayabilir. Bu, tümörler tarafından sinirlerin veya kan damarlarının tıkanmasına bağlı oluşabilir.

Kırık

Nadir durumlarda, osteokondromun gelişmesi kemiğe yoğun baskı uygulayabilir. Bu, “Osteokondrom Kırık” olarak adlandırılan ağrılı bir kırılmaya yol açabilir.

Osteokondrom Sebepleri

Osteokondrom oluşumunun arkasındaki olası faktörlerden bazıları şunlardır:

Yaralanma (zarar)

Tek tümörler genellikle kemiğin aktif gelişimi dönemlerinde büyüme kıkırdaklarına doğrudan zarar verilmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Kalıtsal Çoklu Eksozozlar (HME)

Çocuğunuzda birden fazla osteokondrom varsa, bunlar genellikle çoklu kalıtsal ekzostoz (MHE) veya çoklu osteokondromlar olarak bilinen bir genetik bozukluğun sonucudur. Bununla birlikte, çoklu osteokondromun tesadüfen meydana geldiği MHE’nin kalıtsal olmayan bir türü de vardır.

Osteokondrom Teşhisi

Belirti vermeyen osteokondrom teşhisinin konulabilmesi için röntgen gerekmektedir. Bu teşhis genellikle, hastalar başka bir hastalığın teşhisi için röntgen testi çektirdiklerinde ortaya çıkmaktadır.

Tümör teşhis edildikten sonra, doktor daha fazla lezyon olup olmadığını kontrol etmek için bir dizi görüntüleme testi gerçekleştirecektir.

Tümörün kötü huylu olup olmadığını öğrenmek de gereklidir. Bunun için ise doku örneği alınacaktır.

Osteokondrom Tedavisi

Belirti vermeyen osteokondrom veya iyi huylu bir tümör olan osteokondrom için herhangi bir tedavi gerekmemektedir. Doktorlar, tümörün kötüleşmediğinden emin olmak için düzenli kontroller yapacaktır. Ancak osteokondrom tümörü şiş ve ağrılı bir durumda ise tedavi gereklidir. Ortopedi cerrahi, uygun tedaviye başlamadan önce tümörü inceleyecektir.

Ağrılı ve yüksek derecede iltihaplanmış bir osteokondrom tümörünün cerrahi müdahale ile alınması gereklidir. Osteokondrom ameliyatı çok kolay bir süreçtir. Cerrahlar ayrıca kemiği ve kıkırdağı onarır ve böylelikle büyüme kıkırdağının herhangi bir hasar görmediğinden emin olurlar.

Osteokondrom cerrahisinin başarı oranı yüksektir. Osteokondrom tekrarlama ihtimali, tümörün cerrahi yolla tamamen çıkarıldıktan sonra çok azdır. Osteokondrom ameliyatı sonrasında iyileşme oranı çok yüksektir. Tek tümörlerin, ameliyattan sonra osteokondrom hastalarının % 1 ila %2’sinde geri gelmektedir.

Osteokondrom belirtilerini yaşadığınızda, acilen dokta başvurmalısınız. Makalemizde önceden bahsettiğimiz gibi osteokondrom iyi huyludur, ancak nadiren de olsa kanserli hastalıklara da yol açabilir. Kötü huylu bir osteokondrom çok rahatsız edici olabilir ve tedavi edilmesi zor bir durumdur. Bu yüzden bu hastalıktan hızlı bir şekilde iyileşmek için mutlaka erken tedaviye ihtiyaç vardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.