Mide Ağrısı Sırta, Kaburgaya, Bele Vurur mu, Mide Rahatsızlığı Sırt Ağrısı Yaparmı Neden Olur Nasıl Geçer? Mide Ağrısı Sırtıma Belime Vuruyor
Mide ağrısı yaşayan bazı insanlarda bu ağrı sırta yayılıp başka belirtiler gösterebilir. Bunun ise birçok sebebi olabilir çünkü vücudumuzda geniş sinirsel bağlantılar nedeniyle ağrı bir organdan diğer doku veya organlara yayılabilir.
Mide Ağrısının Sırta, Kaburgaya Vurmasının Nedenleri Nelerdir?
Mide ağrısının sırta vurmasının bazı yaygın sebepleri şunlar olabilir:
Peptik Ülser:
Üst karın bölgesinde ağrı ya da yanma hissi yaşayan kişilerde bu ağrı sırta vuruyorsa, sebebi peptik ülser olabilir. Bu durum, mide ve bağırsak duvarında da ağrıya yol açıp ayrıca midede şişlik,bulantı,kan kusma ve koyu dışkıya sebep olabilir
Safra taşı:
Safra taşı ve safra kesesi iltihabı hastalığı midede ağrı yapacağından bu ağrı sırta yayılabilir. Bu ağrı genellikle yemek yedikten sonra yaşanır, midede şişlik, bulantı ve ateş eşliğinde yaşanır. Bu ağrı, geceleri uykudan kaldıracak kadar ciddi olabilir. Safra taşı hastalığı belirtileri arasında; ciltte sararma, idrarda koyu renk ve açık renk dışkı sayılabilir.
Böbrek ve Mesane Problemleri:
Boşaltım sistemindeki herhangi bir taş ya da enfeksiyon mide ve sırta vuran ağrı dalgalanmalarına sebep olabilir. Hatta bu ağrı kasıklara kadar yayılabilir. Belirtileri arasında; sık sık idrara çıkma, bulantı, kusma, ateş ve üşüme yer almaktadır.
Böbreklerde Sorunlar;
Böbrekler üst karın organlarının arkasında, alt göğüs kafesi ile korunan omurganın her iki tarafında bulunmaktadır. Böbrek taşı ve böbrek enfeksiyonları midede ve mideden sağ veya sol sırtta vuran(etkilenen böbreğe bağlı olarak) ağrıya sebep olabilir. Böbrek taşıyla birlikte olan bu ağrı; böbrek enfeksiyonu veya piyelonefrit ile ortaya çıkan ani ve şiddetli olma eğilimindedir. Ateş, üşüme, isık sık dara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi sıklıkla mide ve sırt ağrısına piyelonefrit eşlik ettiği durumlarda yaşanır. Böbrek taşı ile ortaya çıkabilecek ek belirtiler arasında idrarda kan ve kusma bulunur.
Pankreas İltihabı (Pankreatit):
Akut pankreatit hastalığı yaşayan kişilerde; midede ani ya da zamanla artan ağrılar, hatta bazen sırta vuran ağrılar yaşanır. Bu ağrı hafif olabilir ancak ciddi olup birkaç gün boyunca da sürebilir. Bu hastalar ise ateş, bulantı, kusma, midede hassasiyet ve nabızda hızlanma belirtilerinin yanında çok hasta gözükebilirler. Öte yandan, kronik pankreatit hastalığı olan kişiler; yağlı dışkı ve kilo kaybı yaşamalarına rağmen benzer belirtiler yaşamaktadırlar. Kanserli veya kansersiz pankreatit tümörler potansiyel olarak mide ve sırt ağrısına neden olabilir.
Irritable Bağırsak Sendromu:
Bu hastalık, bağırsak hareketlerinde görülen bozukluk, midede ağrı, bulantı, dışkıda mukus, yorgunluk ve baş ağrısı olarak belirtilerine sahip olarak tanımlanan sindirimsel bir hastalıktır. Mide ağrıları sırta doğru yayılabilir, ancak bağırsak hareketleri sayesinde geçedebilir.
Adet Ağrısı ve Adet Benzeri Sancılar:
Adet krampları, endometriozis, yumurtalık kistleri, rahim kitleleri (fibroidler), ektopik gebelik ve pelvik enfeksiyon, bel ağrısı, bacak ağrısı, ishal, bulantı, kusma, vajinal kanama, baş ağrısı, bitkinlik ve sinirlilik hali de mideden sırta, kaburgaya vuran ağrılara neden olabilir.
Mide Ağrısının Sırta, Kaburgaya Vurmasının Diğer Nedenleri Nelerdir?
Üstte bahsedilen hastalıklar mide ve sırt ağrısı ile ilişkili en yaygın rahatsızlıklardan bazılarını temsil etmekle birlikte, diğer durumlar da şunları tetikleyebilir.
- Kalp krizi
- Kalbin ya da perikarditin etrafında kese iltihabı
- Aort iç duvarının yırtılması veya aort anevrizması diseksiyonu
- Akciğer kan pıhtısının ya da pulmoner embolinin atipik görünümü
- Özofagus iltihabı veya kanseri
- Dalak şişmesi veya yaralanması
- Karaciğerde irin toplanması veya karaciğer apsesi
- İlişkili spinal artrit ile iltihaplı bağırsak hastalığı
Mide Ağrısının Sırta, Kaburgaya Vurması Durumunda Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Mide ağrısı sırta yayıldığında ciddi sebep ve değişen derecelerde rahatsızlığa sebep olabilir. Doktora danışmak her zaman tavsiye edilir, özellikle de durumunuz ciddi hastalıklara yol açan başka şu belirtilerle birlikte olduğunda:
- İlerleyen ve daha da kötüleşen ağrı
- Yüksek ateş, titreme
- Tekrarlı kusma
- Şiddetli ağrı nedeniyle hareket edememe
- Göğüs ağrısı
- Çok hasta hissetme
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, tıbbi bir gözetim altına alınmanız gerekebilir. Ancak, bunların gerçekleşmesini beklemek zorunda değilsiniz; ağrınız sürekli ise bir doktora danışın.
Mide Ağrısının Sırta, Kaburgaya Vurması Nedenleri Nasıl Teşhis Edilir?
Sırta yayılan mide ağrısının birçok sebebi olabilir. Teşhis; doktorunuzun sağlık geçmişinize, fizik muayene ve laboratuvar testlerine dayanan değerlendirmesine bağlı olacaktır. Bu değerlendirmeler arasında kan tahlilleri, idrar testleri, görüntüleme tetkikleri (X-ışını, MRI, CT taraması, vb.) ve endoskopik muayeneler sayılabilir.
Mide Ağrısının Sırta, Kaburgaya Vurması Nasıl Geçer?
Böyle bir durumla karşılaşınca Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
- Sıcak su torbası kullanmak yahut temiz bir bezi ütüleyip, sıcak bezi ağrıyan yere koymak da ağrıyı geçirmekte etkili olacaktır.
- Eczaneden alacağınız ağrı kesiciler de ağrıyı geçirecektir.
merhaba hocam sizin yazdiklariniz hepsi var bende .suan cok aci cekiyorum ama hangi hastaneye gitmeliyim yabanciyim yardimci olsaniz sevinirim