Miyoglobin Ne Demek?
Miyoglobin kalp ve iskelet kaslarında bulunan bir proteindir. Kalp ve diğer kasların çeşitli nedenlerden sonra hasar görmesinden sonra bu protein kana karışır. Normalde miyoglobin kanda bulunmaz ancak kaslarda yüksek düzeyde bulunur. Kas hasarında miyoglobin kas dokusundan kana yayılır. Miyoglobin kan değeri 2 saat içinde yükselmeye başlar ve genelde kas hasarı durduktan 24 saat sonra azalır.
Bu hasar genellikle kalp krizi veya yanık gibi ciddi olaylardan meydana gelir. Bunun sonucu idrarda da bu protein görülebilir. Miyoglobin kan veya idrar testi ile kontrol edilebilir. Kandaki miyoglobin değerleri hasardan yaklaşık 3 saat içinde artacaktır. Miyoglobin günlerce idrarda görülebilir.
Miyoglobin kan testi kandaki miyoglobinin protein değerini ölçer. Miyoglobin normal değerleri; 25 ila 72 ng/mL (1.28 ila 3.67 nmol/L). Fakat bu değerler laboratuvardan laboratuvara küçük oranlarda değişebilir.
Miyoglobin değerleri kas yaralanmasının 1-3 saati içinde yükselmeye başlar, 8-12 saat içinde en yüksek değerine ulaşır ve genellikle yaralanma ortaya çıktıktan sonra 1 gün içinde normale döner.
Kaslar hasar gördüğünde, kas hücrelerindeki miyoglobin kan akışına yayılır. Böbrekler miyoglobini kandan idrara aktararak yok etmeye yardım eder. Miyoglobin düzeyi çok yüksek olduğunda böbreklere zarar verebilir.
Miyoglobin testi doktorunuz kalp veya iskelet kası gibi kas hasarlarından şüphelendiğinde yapılır.
Miyoglobin Testi Nedir?
Miyoglobin testi kasların hasar gördüğünü saptamak için kullanılabilir. Miyoglobin kalp ve iskelet kaslarında bulunan küçük, oksijen bağlayan bir proteindir. Kalp veya iskelet kası yaralandığında miyoglobin kana karışır. Miyoglobin kan değerleri şiddetli kas yaralanmasıyla hızlı şekilde yükselebilir ve yaralanmayı takip eden birkaç saat içinde ölçülebilir.
Miyoglobin böbrekler tarafından kandan süzülür ve idrara aktarılır. Çok miktarda miyoglobin böbrekler için zehirlidir. Eğer önemli ölçüde miyoglobin kan akışına yayılırsa, aşırı miyoglobin böbreklere zarar verebilir ve sonunda böbrek yetmezliğiyle sonuçlanır. İdrarda miyoglobin ölçümü bu durumu saptamaya yardım eder.
Miyoglobin Testi Neden Yapılır?
Bu test, kişinin travma veya kas distrofisi gibi kaslara hasar veren durumlar yaşadığında yapılabilir.
Kasların ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için; kas hasarıyla ilişkili durumların teşhisine yardım etmek için; böbrek hasarına neden olabilen yüksek değerleri idrarda saptamak için; bazen de kalp krizi geçirip geçirmediğinize karar vermek için bu test yapılır.
Miyoglobin Testi Ne Zaman Yapılır?
- Kas hasarından sonra kas ağrınız veya zayıflığınız varsa, özellikle idrarınız koyu kırmızımsı kahverengi renkteyse
- Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı ve/veya koyu renk idrarınız varsa doktor kas hasarından şüphelenebilir; iskelet kaslarında şiddetli travmatik yaralanma bulunduğunda
- Miyoglobin kan testi; kas travması, kaza yaralanmaları, yanıkları olan kişilerde istenebilir. Kas ağrısı ve kas güçsüzlüğü olan kişilerden de istenir.
- Sert zemin üzerinde uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra (örneğin, ameliyat, felç, uyuşturucular veya ilaçlar)
- Şiddetli egzersiz
- Bir nöbet sonrası
- Şiddetli enfeksiyon sırasında
Bu test için aç olmama gerek var mı?
Aç olmak gerekli değildir.
Miyoglobin Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Yükselen miyoglobin seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:
- Kalp krizi
- Kas travmasıyla sonuçlanan kazalar
- Nöbetler
- Ameliyat
- Kas distrofisi gibi kas hastalıkları
- İskelet kası iltihaplanmaları
- Rabdomiyolizden kaynaklanabilen ciddi ölçüde yükselmiş miyoglobin değeri
- Kötü huylu hipertemi (çok nadir)
- Kas güçsüzlüğü ve kas dokusu kaybına neden olan hastalık (kas distrofisi)
- Kas lif içeriğinin kana yayılmasına yol açan kas dokusunun çökmesi (rabdomiyoliz)
- İskelet kası iltihaplanması (miyozit)
- İskelet kası iskemisi (oksijen eksikliği)
- İskelet kas travması
- Aşırı egzersiz
- Nöbet
- Elektrik çarpması
- Su yılanı ısırığı
- Kalp krizi
Yükselen miyoglobin değerleri kas enjeksiyonları veya yorucu egzersizlerden sonra da ortaya çıkabilir. Böbrekler miyoglobini kandan yok ettiğinden, böbrek yetmezliği olan kişilerde miyoglobin değeri yüksek olabilir. Aşırı alkol kullanımı ve bazı ilaçların kullanımı da kas yaralanmasına ve kanda miyoglobin yükselmesine neden olabilir.
Miyoglobin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Miyoglobin yüksekliğinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Miyoglobin yüksekliği durumunda Dahiliye doktoruna gidilir. Doktor bu sorunun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular.
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Miyoglobinin böbrek tarafından boşaltılması böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Miyoglobin testi kalp krizi şüphesi ve göğüs ağrısı olan kişilerden istenmez, kalp kası için özel olan troponin testin bunun yerine geçmiştir.