Myometrium Ne Demektir?
Kadınlarda rahimdeki orta tabakaya myometrium adı verilir ve bu tabaka en kalın tabaka olup düz kaslardan meydana gelmektedir. Myometriumun asıl görevi rahimde kasılmalar oluşturup doğumu daha kolay hale getirmektir. Bu yüzden doğum esnasında myometeriumun üstlendiği görev çok hayati olup uterusun büyümesi sonucunda esnek olmasını sağlamak ve esneklik oluşturmaktır. Myometrium tabakası ortalama 2 ila 40 mm kalınlıktadır.
Myometrium Nedir?
Kadın vücudunda üremeden sorumlu olan sistem üreme sistemidir ve bu sistem rahim, yumurtalıklar, serviks, vajina ve fallop tüplerinden oluşmaktadır. Kadınlarda üreme sisteminin asıl organı rahimdir. Rahim, yumurta ve sperm buluşup döllendikten sonra oluşan zigotun ev sahipliğini yapar ve burada zigotun fetüse ve sonra da bebeğe olan gelişimi devam eder. Myometrium, rahimdeki orta tabakaya verilen isimdir ve bu tabaka uterusun en kalın tabakası ünvanına sahiptir. Yapısında istemsiz işleyen düz kaslar vardır. Myometrium kaslarının iki çok önemli görevi vardır. Bunlardan ilki; kadınlarda regl dönemlerinde rahimdeki kanın rahimden çıkışını sağlamak ve ikincisi ise doğum sırasında bebek ve plesantasının rahimden çıkarı çıkışını sağlamaktır. Bütün bunları yaparken, myomterium kasları kasılır.
Rahimde üç farklı tabaka vardır ve bunlar içten dışa: endometrium (döl yatağı), myometrium(düz kas tabakası) ve serozadır. İçlerinde kadın vücudu ve üreme sistemi için en hayati göreve sahip olan myometrium tabakasındaki düz kaslar stromal ve vasküler dokuyu destekler. Rahim duvarının, yani uterusun ortasındaki bu tabakanın yapısında kollajen, düz kas dokusu ve elastin lifleri bulunmaktadır.
Myometrium Homojen Nedir ?
Myometrium tabakasında kaslarla kaplıdır ve bu tabakanın sağlıklı ve olması gereken bir yapıya sahip olmasına myometrium homojen adı verilmektedir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse eğer uterusta bir anormallik, topaklanma, boşluk veya bir eksiklik yoksa bu durum onun homojen oluşuna işaret eder demek doğrudur.
Myometrium Heterojen Nedir?
Myometrium homojene tam ters olarak, eğer rahimdeki myometrium tabakasında kontrol dışı gelişen lezyon varsa bu durum myometrium heterojen olarak adlandırılır. Bu durumda rahimde genişlik görülür ve myometrial duvarda anterior veya posterior denilen asimetriklikler vardır.
Myometrium Miyom Bulunması Nedir?
Rahimdeki düz kas veya bağ dokusunda meydana gelen iyi huylu oluşumlara(tümörler) miyom adı verilir. Bu miyomlar halk arasında ur olarak da bilinir. Rahmin ağzı, içi, dış yüzeyi gibi yerler miyomların tutunmasına uygun koşullara sahiptir. Yani miyomlar rahmin yalnızca tek bir yerinde bulunmayabilirler. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki rahimdeki miyomlar en çok myyometrium yani rahimdeki dış duvarda görülmektedir. Diğer bir deyişle, regl görmeye başladıktan sonra miyom yapıları; rahimdeki myometrium tabakasında hücrelerin büyümesinde bir anormallik olması sonucu meydana gelirler. Bu miyomların tutunduğu yerler her zaman aynı olmayacağı gibi sayıları ve boyutları da herkeste birbirinden farklıdır. Kadın rahminde miyom yani iyi huylu tümörler her 4 kadından 1’inde görülmektedir. Bu oran oldukça yüksektir. Rahimdeki miyomlar vücutta problemlere yol açtığında veya çok hızlı büyüdükleri teşhis edildiklerinde cerrahi müdahale ile alınmaları gerekir ve rahmin bırakılıp yalnızca myomların alındığı bu ameliyatlara myomektomi denilmektedir. Sıraladığımız bu tür durumlar dışında, yani eğer miyom vücutta herhangi bir probleme sebep olmuyorsa vücuttan alınması yani çıkarılması şart değildir. Ameliyatın gerekli olup olmadığına doktorunuz karar verecektir.