Non Hodgkin Lenfoma Yaşam Süresi Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Non Hodgkin Lenfoma Nedir Hasta Yorumları Nasıl Kurtulma Şansı

0 2.730

Non Hodgkin Lenfoma Ne Demek?

Non Hodgkin Lenfoma (NHL olarak ya da yalnızca lenfoma olarak da bilinir) vücutta bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfositler denilen beyaz kan hücrelerinde başlayan bir kanserdir. Lenf sistemi bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bu sistem; enfeksiyon ve diğer hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Lenf bezleri, vücutta bulunan bezelye büyüklüğündeki yumrulardır. Enfeksiyonla savaşmaya yardım eden beyaz kan hücrelerini içinde bulundururlar. Non-Hodgkin lenfoması olan hastalar için genel kanı 5 yıl daha hayatta kalma oranı % 63, 10 yıllık oran ise% 51’dir. Hodgkin lenfoma hastalığında iyileşme şansı %60-70’dir.

Non Hodgkin Lenfoma Belirtileri

  • Non hodgkin lenfoma hastalığının en yaygın belirtileri genellikle boyun, koltuk altı veya kasıkta lenf bezlerinde ağrısız şişlik olmasıdır.
  • Karın ağrısı veya şişkinlik
  • Göğüs ağrısı, öksürük veya nefes darlığı
  • Kalıcı halsizlik
  • Gece terlemeleri
  • Beklenmedik kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Kalıcı öksürük veya nefes darlığı hissi
  • Vücudun her yerinde kalıcı kaşıntı
  • Enfeksiyon riskinin artması
  • Aşırı kanama (burun kanaması, yoğun adet kanaması ve deri altındaki kan lekeleri gibi)

Non Hodgkin Lenfoma Sebepleri Nelerdir?

Non hodgkin lenfoma lenf sistemi kanseridir.Tümörler lenfositlerin gelişmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Lenfosit bir tür beyaz kan hücresidir. NHL, Hodgkin lenfomadan daha yaygındır. Doktorlar ve araştırmacılar NHL’nin nedenini henüz bilememektedirler. Bu hastalık; vücut çok fazla  lenfosit ürettiği zaman ortaya çıkar. Bu anormal hücreler ölmeyip büyümeye ve bölünmeye devam ettikleri için lenf bezlerini de büyütürler.

Non Hodgkin Lenfoma Riski Kimlerde Vardır?

Non hodgkin lenfoma hastalığının kesin nedeni bilinmese de yaşanma riskini arttıran birçok risk faktörü bulunmaktadır. Bu risk faktörleri şunlardır:

  • HIV gibi bağışıklık sistemini güçsüzleştiren hastalıklar
  • Organ nakli sonrası bağışıklık sistemini bastıran ilaçlar almak gibi bağışıklık sistemini zayıflatan tedavi türleri
  • Romatoid artrit, lupus veya sjogren sendromu gibi bir otoimmün duruma (bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanan bir durum) sahip olmak
  • Daha önceceden Epstein-Barr virüsüne (glandüler ateşe neden olan yaygın bir virüse) maruz kalmak
  • Daha önce insan T hücresi lenfotropik virüsüne (HTLV) maruz kalmak
  • Helikobakter pilori enfeksiyonuna sahip olmak (genellikle mide ve ince bağırsak zarını enfekte eden yaygın bir bakteriyel enfeksiyon)
  • Kemoterapi veya radyoterapi tedavisi almak
  • Çölyak hastalığı (ince bağırsak iltihabına neden olan glutene karşı vücudun olumsuz bir reaksiyonu)

Non Hodgkin Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Non-Hodgkin lenfoma, lenfosit adı verilen beyaz kan hücresi tipindeki DNA’daki bir değişimden (mutasyon) kaynaklanır, ancak bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

NHL için uygulanacak tedavi; yaş, sahip olunan NHL tipi ve sahip olduğunuz NHL evresine bağlı olarak değişmektedir.

Bu hastalıkta anında tedavi her zaman gerekli değildir. Doktorunuz yavaş büyüyen ve herhangi belirtiye neden olmayan NHL’yi takip altına alabilir. Hastalık ilerleyene kadar tedavi olunması bekleyebilir.

Hastalık düşük dereceli (yavaş gelişmekte) ise ve hastanın durumu da iyiyse “dikkatli beklemek” dönemi tavsiye edilir.

Non hodgkin lenfomanın  daha ileri formları aşağıdaki şekillerde tedavi edilebilir:

Kemoterapi oral yolla veya enjeksiyonla verilebilir: Bu yöntem kanser hücrelerini öldürür. Kemoterapi tek başına veya başka tedavilerle birlikte kullanılabilir.

Steroid ilaç: Non hodgkin lenfoma tedavisinde kemoterapi ile birlikte steroid tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, araştırmaların steroid kullanmanın kemoterapiyi daha etkili hale getirdiğini göstermesidir. Steroid ilaçları genellikle kemoterapi ile aynı zamanda tablet olarak verilmektedir.

Radyasyon, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörlerden kurtulmak için yüksek güçlü ışın  kullanılmasını içerir. Radyasyon tek başına veya başka tedavilerle birlikte kullanılabilir.

Radyoterapi çoğunlukla kanserin sadece vücudun bir bölümünde olduğu, erken evrede olmayan Hodgkin lenfoma tedavisinde kullanılır.

Tedavi, normalde pazartesiden cumaya, birkaç hafta boyunca kısa günlük oturumlarda yapılmaktadır. Randevular arasında hastanede kalınması zorunlu değildir. Radyoterapinin kendisi ağrısızdır, ancak bazı önemli yan etkileri olabilir. Bunun sebebi vücudun hangi kısmının tedavi edildiğine bağlı olmasıdır.

Bir kök hücre nakli doktorunuzun daha yüksek dozda kemoterapi kullanmasına imkan verir. Bu tedavi, kanser hücrelerini olduğu kadar kök hücreleri de öldürür. Ardından, doktorunuz sağlıklı hücreleri vücuda döndürmek için nakil yöntemini kullanır. Doktorunuz kişinin kendi hücrelerini de nakledebilir veya donör hücreleri kullanabilir. Hücrelerin önceden zarara uğraması ve hücrelerin nakilde kullanılması halinde dondurulması gereklidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca kanserli hücrelere bağlanan radyoaktif izotoplar kullanılabilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.