Obstetrik USG Nedir Neden Çekilir?

 Obstetrik US Obstetrik Ultrasonografi Nedir Ne Zaman Çekilir

0 28

Obstetrik US Obstetrik Ultrasonografi Nedir Ne Zaman Çekilir

Gebeliğin izlenmesi için doğuma kadar belirli aralıklarla ultrason görüntülemeleri yapılır. İşte bu tetkikler, ‘obstetrik ultrasonografi’ olarak adlandırılır. Hamileliğin başlangıcından doğuma kadar düzenli olarak uygulanan Obstetrik USG, anne karnındaki bebeği, ses dalgaları yardımıyla görme imkanı sunar. Her hamilelikte uygulanan obstetrik ultrasonografi ile ses dalgaları monitörize edilir ve bebeğin görüntüleri ekrana yansıtılır.

Obstetrik USG Öncesi Ne Yapmalıdır?

Hususi bir şey yapmanız gerekmez. Ancak obstetrik USG çekilmeden 1 saat evvel birkaç bardak su içmeniz önerilir. Böylece rahim ağzı daha rahat incelenebilir. ISUOG (Kadın Hastalıkları ve Doğum Ultrasonografi Uluslararası Toplumu), gebelik döneminin 18. ila 22. haftaları arasında rutin obstetrik USG yapılmasını tavsiye etmektedir.

Obstetrik USG Kim Tarafından Yapılır?

Hamilelikte yapılan ultrasonografik incelemelerde (obstetrik USG, obstetrik ultrason işlemlerinde), radyologlar yani radyoloji biriminde çalışan deneyimli personeller ile uzman jinekologlar (kadın doğum doktorları) görev alır.

Obstetrik USG Neden Yapılır?

Hamileliğin tüm evrelerini yakından izlemeye yarayan obstetrik ultrasonografi, ses dalgaları vasıtasıyla uygulanır. İnceleme sırasında kullanılan ses dalgalarının frekansı çok yüksektir. Jinekologlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir çünkü gebelik takibi için olmazsa olmazdır. Obstetrik ultrasonografi ile henüz embriyo aşamasındaki bebeği görüntülemek mümkün olur. Bebek 3. aydan sonra fetüs olarak adlandırılır ve doğuma kadar yine obstetrik ultrasonografi ile takip edilir. Böylece anne adayının ve bebeğin sağlığı yakından izlenir. Hamileliğin her ayında gerçekleştirilen obstetrik USG, gebelik takibinde en yaygın kullanılan görüntüleme yöntemidir. Hamileliğin başlangıç döneminde hamilelik kesesinin, embriyonun ve FKA yani kalp atımının incelenmesi için uygulanmaktadır. Gebeliğin sonraki dönemlerinde ise amnion sıvısının kaç ml olduğunu, fetüsün ağırlığını, gelişiminin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini, bebeğin eşi yani plasentanın konumunu tespit etmek ve fetüsün iç organlarını görüntülemek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Obstetrik Doppler Ultrason: Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde (20. haftanın ardından bebek doğana kadar geçen süre içinde) bebeğin gelişim geriliği için risk taşıdığı saptanırsa, obstetrik doppler ultrason ile bu riskli gebelikler takip altına alınır.

Doğum öncesi tanı yöntemlerinin en çok kullanılanı, Obstetrik ultrasondur. Anne adayının ve bebeğin sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde incelemeye olanak veren bu yöntem sırasında gebeliğin hangi trimesterinde bulunulduğuna bağlı olarak, inceleme alanları da farklılık göstermektedir. Şöyle ki; gebeliğin ilk 3 aylık döneminde yani 1. trimesterde obstetrik ultrasonografi; gestasyonel kesenin varlığı, bebekte kalp atışının olup olmadığı, anne karnında kaç fetüs olduğu, fetüsün çeşitli açılardan değerlendirilmesi, anne adayının genital organlarını yapısal açıdan incelemeyi kapsar. Gebeliğin 3. Ayından sonra  yani 2. ve 3. trimesterde yapılan obstetrik ultrasonografi aracılığıyla plasenta konumunun, amniyotik sıvı miktarının, fetal kalp aktivitesinin tespiti mümkün olur. Yine bu yöntemle umblikal kord ve anatomisinin incelendiği, fetal gestasyonel yaş hesaplamasının, fetal ağırlık değerlendirmesinin, gebenin dış ve iç genital organları ile bebeğin anatomik incelemesinin yapıldığı bilinmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.