Ultrason Kağıdında AUA Ne Demek

Ultrasonda GA Ne demek Ne Anlama Gelir?

0 42

Ultrason Kağıdında AUA GA Ne Anlama Gelir?

Bebeğine kavuşmak için gün sayan anne adayları, bu süreçte düzenli olarak ultrason muayenesi olurlar. Bebek gelişiminin anbean takip edildiği bu ultrason görüntülemesinde bazı terimler anne adaylarının dikkatini çeker. Örneğin ultrason muayenesinde GA (ultrason muayenesinde AUA) nedir? diye merak edilir. Bu terim, bebeğin anne karnında kaç günlük, kaç haftalık olduğunu ifade eder. Kısaca gebelik yaşını gösterir. Yani GA (AUA) ölçümü yapıldığı günden bu yana son regl döneminizin üstünden kaç gün geçtiğini belirtir. Bebeğinizin kaç günlük ve kaç haftalık olduğu, GA ölçümüyle saptanır. Yaklaşık bebek yaşı böylece tespit edilmiş olur.

Ultrasonda GA ölçümünün açılımı “gestational age” olup, anne adayının en son adet gördüğü zamandan bu yana kaç gün geçtiğini bildirmektedir. Bu ise kaç haftalık hamileyim? sorunuzun cevabıdır.

Diğer Ultrason Terimleri Ve Anlamları

Mutlu haberi aldınız, öğrendiniz ki artık hamilesiniz! Şimdi tatlı bir heyecan sizi bekliyor. Bebeğinizi kucağınıza alana kadar belirli aralıklarla ultrason muayenesi olmanız gerekecek. Hekiminiz ultrason aletiyle bebeğinizin durumunu görüntülerken bazı ölçümlerde bulunacak. Ardından ultrason sonuçlarını alacaksınız. Yapılan görüntülemelerle son adetinizden bu yana geçen süreyi, bebeğinizin gelişim aşamasını öğreneceksiniz. Böylelikle ‘bebeğimin gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerliyor mu?’ sorunuza cevap bulmuş olacaksınız. İşte ultrason terimleri ve anlamları

AC: Bebeğin karın çevresi ölçümüdür. Anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu belirlerken AC değerine de bakılır.

AD: Bebeğin karın çapı ölçümüdür.

AFI: Amniyo kesesinin içerisindeki amniyotik sıvı hacmini gösterir. Anne karnındaki bebek, bu kesenin içindedir.

AO: Fetüsün aort damarı demektir. Yani kalpten çıkan atardamardır.

BPD: Hamilelikte ultrason muayenesi yapılırken BPD yani biparietal çap ölçümü de gerçekleştirilir. Fetüsün kafatası çapının iki parietal kemik arasındaki ölçüsünü belirtir. Fetal ağırlığın hesaplanmasında kullanılan bu ölçüm, bebeğin kaç günlük ve kaç haftalık olduğu hakkında da ipucu verir.

EDD: Yapılan ölçümler sonucunda bebeğin ne zaman doğacağına ilişkin yaklaşık bir tarih verilir. İşte buna EDD denir.

EFW: Fetüsün ortalama kaç gram olduğunu gösterir.

FL: İlik yani femur kemiğinin boyunu gösterir. Bebeğin kaç santim olduğunu tespit etmek için kullanılır.

GS: Hamilelik kesesi anlamına gelir. Takriben hamileliğin 6. haftasından itibaren görülmeye başlar.

HC: Fetüsün kafa çevresinin milimetrik ölçümüdür.

HL: Bebeğin omzuyla dirseği arasında bulunan kol kemiğinin boyunu ifade eder. Humerus kemiğinin uzunluğu, bebekte Down sendromuyla karşılaşma ihtimalinin olup olmadığına dair bilgi verir.

LMP: Anne adayının en son adet gördüğü tarih baz alınıp bebeğin ne zaman doğacağı tahmini olarak hesaplanır. İşte yapılan bu hesaplama, LMP terimiyle ifade edilir.

NT: Fetüsün ense kalınlığını gösterir. Bebekte Down sendromu görülme olasılığının tespiti noktasında NT ölçümünün önemi büyüktür.

OFD: Fetüsün kafasının ön çapı ve arka çapı ölçümünü ifade eden terimdir.

YS: Yolk kesesi anlamına gelir. Bu kese, plasenta oluşumundan önce meydana gelmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.